AFACERE // Olandezele din Bardar
Familia Vulpe crește în sere circa 20 de mii de lalele care sunt comercializate în florării în ajun de 8 Martie
Și-au transformat pasiunea pentru flori în afacere – una care înflorește la început de primăvară. Familia Vulpe din satul Bardar, Ialoveni, strânge acum roadele muncii. A așteptat două luni să-și vadă serele multicolore. Albe, galbene, roze sau roșii, toate lalelele sunt acum „reginele noastre olandeze crescute cu mare dragoste”, afirmă stăpâna florilor, Lidia Vulpe.
De câteva zile, membrii familiei nu se mai dezlipesc de cele două sere pe care le au pe lângă casă. Trebuie să taie cu mare grijă circa 20 de mii de lalele. Unele vor fi transportate pentru vânzare la piața angro de flori din Chișinău, iar altele își vor aștepta cumpărătorii direct în curtea casei. De Ziua Internațională a Femeii, florile sunt la mare căutare.
15 soiuri de lalele
Pentru a le putea vinde în ajunul sărbătorii, bulbii de lalele au fost sădiți în plină iarnă. Unii au fost plantați la mijlocul lunii decembrie, iar alții - după Crăciun. „Avem 15 soiuri, dar fiecare a fost plantat la timpul potrivit, în funcţie de perioada de înflorire. Cei mai mulţi bulbi i-am importat din Olanda, iar pe unii i-am înmulțit chiar noi”, precizează doamna Lidia.Toate florile au crescut de o frumusețe rară, altfel nici nu putea fi după ce s-a depus atâta suflet. „Dacă nu faci munca cu plăcere, nu mai ai lalele frumoase și rămâi cu marfa”, este convinsă florăreasa care și-a lansat mica afacere acum 12 ani.
Tehnologie
Deși este contabil de profesie, femeia a învățat rapid secretele procesului de plantare și îngrijire a florilor, iar acum ar putea să le dea sfaturi chiar și florarilor mai vechi de meserie. „Când punem bulbii în pământ, temperatura în seră trebuie să fie de 5-6 grade, o creștem treptat, dar nu mai mult de 17 grade. Avem instalate în sere calorifere, iar încălzirea o facem cu lemne și cărbune. Udăm florile de trei-patru ori în toată perioada de creștere. Pentru aerisire, folosim ventilatoare simple, iar când iese soarele deschidem ferestrele la sere”, enumeră Lidia Vulpe momentele importante din tehnologia de plantare a lalelelor.
Venituri modeste
Florăreasa spune că a avut ani în care a ratat o bună parte din venit, după ce a experimentat câteva soiuri noi de lalele aduse din Olanda, care nu s-au adaptat condițiilor din serele moldovenești.
Insuccesele i-au făcut pe proprietarii serelor și mai insistenți și așa au ajuns să crească astăzi zeci de mii de lalele pe sezon. În acest an, veniturile familiei Vulpe vor fi mai mici din cauza deprecierii leului față de moneda europeană. Bulbii au fost cumpărați din Olanda în euro și au costat aproximativ cinci-șase lei bucata.
La cheltuieli se adaugă toate investițiile făcute în construcția și întreținerea serelor, iar la final, lalelele sunt vândute angrosiștilor cu nouă-zece lei bucata. Îndoit câștigă proprietarii buticurilor cu flori, care vând lalelele în zi de sărbătoare la preț dublu. De 8 Martie, o lalea costă la piața de flori din centrul Chișinăului chiar și 20 de lei.
Muncesc pentru copii
Cu toate că se află toată ziua printre lalele, Lidia Vulpe așteaptă la sărbători, ca orice femeie, să primească în dar de la oamenii dragi tot flori. „Soțul și ginerele îmi aduc de obicei trandafiri sau flori de cameră. Eu cresc lalele, dar niciodată nu mă satur să admir și alte plante”, afirmă doamna Lidia.Aceasta speră că cele două fiice vor prelua ulterior frumoasa afacere a familiei. Florile pot fi cele care o vor convinge pe una dintre fete să lase munca în străinătate și să revină acasă.
În R. Moldova nu există o statistică care să divulge câte flori se vând de 8 Martie. Spre exemplu, în București, în această zi sunt comercializate peste 3,5 milioane de flori proaspete. Valoarea totală a pieţei de flori din România ajunge la 200 de milioane de euro pe an.
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas șapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md