Afacerea cu profit de sărbători! Aduce lumină și aromă
Creativitate // O idee trăsnită apărută în studenție a fost transformată într-o afacere de succes, iar acum produsele bucură moldovenii la cele mai importante evenimente din viața lor
Forme sofisticate, mirosuri îmbătătoare și culori originale. Acestea sunt caracteristicile lumânărilor care vor crea atmosferă feerică în casele multor familii din R. Moldova în perioada sărbătorilor de iarnă. Sunt lumânări sculptate manual de Victoria Diavor, o tânără care și-a transformat pasiunea într-o afacere prosperă.
În aceste zile e mare forfotă în atelierul meșteriței din localitatea Colonița, suburbie a capitalei. Lumânări sub formă de brăduți stilizați, cu aromă de cedru sau scorțișoară, ies una câte una din mâinile Victoriei. Sunt ambalate frumos și trimise la destinație, majoritatea fiind în cadouri de Crăciun și Anul Nou.
Autodidactă
Acum doi ani, tânără nici nu îndrăznea să viseze la ziua în care va fi invadată de comenzi. A început într-o doară să sculpteze lumânări, ocupându-și astfel timpul liber din studenție.
A învățat tehnicile singură, vizionând mai multe filmulețe pe internet. Chiar dacă primele încercări nu au fost reușite și a fost nevoită să trimită la coșul de gunoi zeci de lumânări, încrederea și pasiunea pentru frumos au determinat-o să nu cedeze. Atunci a apărut și ideea unei afaceri.„Eu învățam la Cluj, la Facultatea de Management. Am realizat și un plan de afaceri. Acum râd când mă uit peste schița ceea, dar a fost cu noroc”, povestește Victoria. Primele produse, adaptate la sărbătoare, le-a vândut de 8 Martie unor prieteni.
Parafină importată din Germania
Revenită la Chișinău, cu susținerea iubitului său, care i-a devenit între timp soț, au pus pe roate afacerea. Au găsit un furnizor de materie primă (parafină) din Germania, un producător local de uleiuri esențiale, au amenajat un mic atelier și au creat la comandă primele lumânări personalizate. Promovarea produselor pe internet le-a adus o mulțime de clienți.„Îmi plac provocările și de aceea mă apuc să sculptez o lumânare, oricare ar fi ideea clientului. Pun suflet în fiecare lucrare. În mare parte, sunt comenzi pentru nuntă, botezuri sau lumânări personalizate pentru zile de naștere și fiecare își dorește ceva unic la sărbătoare”, punctează Victoria.
Sculptură în 15 minute
De la schița în creion și până ce sculptura în parafină să capete forma dorită este o cale lungă. E nevoie de multă dibăcie, dar și rapiditate în lucru.
„Cea mai complicată etapă este colorarea. Parafina trebuie muiată în multe culori până capătă nuanța dorită. Acest joc de culori îl faci rapid și sculptezi cu mare grijă. Totul trebuie să dureze maximum 15 minute, până când nu s-a răcit lumânarea, altfel o arunci la coș”, explică meșterița procesul de lucru.
De pregătirea materiei prime, ambalarea produselor finale și livrare se ocupă membrii familiei – fratele, sora și părinții Victoriei s-au implicat în afacere.
Lumânări trimise peste Ocean
Printre clienții fideli se numără mai multe agenții care se ocupă de decorarea sălilor de petreceri, dar și câteva magazine care vând suveniruri. Dar tânără nu se oprește aici și vrea să cucerească piața străină.
Deocamdată, lumânările Victoriei ajung cu regularitate în România, dar au fost și primele comenzi din Italia, Franța și SUA. Spre Norvegia au plecat câteva lumânări cu simboluri naționale și brandul R. Moldova.
Târguri de caritate
În timpul sărbătorilor de iarnă, lumânările Victoriei sunt solicitate la diverse expoziții și târguri de caritate. „Sloganul nostru este: Dăruiește lumină” și cu adevărat vrem să aducem lumină în familiile unor oameni nevoiași. Pe 26 și 27 decembrie vom fi prezenți la un târg din localitatea Trușeni. O parte din banii acumulați din vânzări o vom dona”, precizează Victoria.
Vrea să-și extindă afacerea
În viitorul apropiat, tânără vrea să-și extindă afacerea și să angajeze în atelier câțiva muncitori. Este gata să-și ia discipoli pe care să-i învețe tehnica sculptatului în parafină. După ce a câștigat Concursul Naţional de Business Planuri din acest an și a beneficiat de un grant oferit de o fundaţie elveţiană, familia Diavor și-a mutat atelierul într-un imobil din Colonița și a achiziționat utilaj mai performant pentru a-și mări capacitatea de producție.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania