Adversarii lui Le Pen savurează rezultatul votului din Olanda, însă în Franţa ar putea fi o altă poveste
Alegerile parlamentare din Olanda s-au încheiat cu victoria partidului premierului Mark Rutte, însă mai important a fost că populistul Geert Wilders nu a reuşit să câştige scrutinul. Astfel, majoritatea Europei a răsuflat uşurată.
Asta au făcut şi adversarii populistei Marine Le Pen, liderul Frontului Naţional francez şi candidat la alegerile prezidenţiale din acest an, după ce aliatul ei, Wilders, a obţinut mai puţine locuri în Parlament decât se aştepta.
Analiştii avertizează însă că nu trebuie să ne bazăm prea mult pe rezultatul alegerilor olandeze, înaintea celor din Franţa, unde se anunţă o cursă prezidenţială foarte strânsă, scrie agenţia Reuters.
Aceştia susţin că, spre deosebire de Geert Wilders, campania lui Le Pen în Franţa este mai bine plănuită şi are ţintele precise, în timp ce conflictul diplomatic major dintre guvernele Olandei şi Turciei a dat un impuls neaşteptat prim-ministrului Mark Rutte.
Victoria celui din urmă în faţa lui Wilders - un antiimigrant şi eurosceptic - i-a încântat pe liderii Uniunii Europene şi pe alţii îngrijoraţi în legătură cu creşterea populismului în blocul european, după şocul votului privind Brexit, de anul trecut.
Printre aceştia se numără şi contracandidaţii lui Le Pen la alegerile prezidenţiale, care au salutat rezultatul din Olanda, inclusiv principalul adversar al liderului Frontului Naţional, independentul Emmanuel Macron. Potrivit sondajelor, fostul ministru al Economiei, în vârstă de 39 de ani, va ajunge cu Le Pen în turul al doilea, unde o va învinge.
Conservatorul Francois Fillon, fost premier care este implicat într-un scandal de corupţie şi care se află în sondaje după Le Pen şi Macron, deşi a fost principal favorit, a spus că rezultatul din Olanda a evidenţiat că sondajele au erori.
„Ni s-a spus tuturor că acesta va fi un triumf pentru extrema dreaptă. Şi încă o dată rezultatul arată că partidele politice de centru şi de dreapta sunt cel mai bun bastion împotriva populismului şi extremismului”, subliniază Fillon.
De asemenea, şi preşedintele socialist al Franţei, Francois Hollande, s-a referit la o „victorie clară împotriva extremismului”.
Rezultatul din Olanda, de rău augur pentru Le Pen
Le Pen şi Wilders au apărut într-o serie de selfie-uri în care zâmbesc, în luna ianuarie, când s-au întâlnit cu alţi politicieni de extremă dreapta, care speră că sentimentul crescut antisistem din Europa să îi ridice la vot.
După votul din Olanda, euro a crescut, iar analiştii din industria bancară şi din cea a investiţiilor, unde mulţi o văd pe Le Pen drept un mare pericol din cauza planurilor ei de a renunţa la moneda unică europeană şi probabil şi la Uniunea Europeană, au prins curaj.
Anna Stupnytska, economist la Fidelity Internaţional, este de părere că, indiferent cât de mare va fi semnalul trimis în Franţa după votul din Olanda, prezenţa mare la urne şi îndreptarea alegătorilor către centru arată rău pentru Marine Le Pen.
„Structura alegerilor prezidenţiale din Franţa creează de asemenea obstacole adiţionale pentru orice victorie pentru extrema dreaptă în Franţa. Prin urmare, rezultatul olandez poate fi ţinut minte drept punctul de cotitură în popularitatea populismului pentru anul 2017”, mai susţine economistul.
Alegerile din Franţa, testul cheie pentru Europa. Extremiştii francezi, încurajaţi de scorul lui Wilders
Partidul lui Wilders a obţinut locul al doilea în alegeri, cu 20 de mandate de parlamentar, şi nu are nicio şansă de a se alătura coaliţiei de guvernământ, rivalii politici excluzând o asemenea variantă.
Secretarul general al Frontului Naţional, Nicolas Bay, a văzut însă partea bună a rezultatului obţinut de partidul lui Wilders, spunând că numărul mai ridicat de mandate câştigate la aceste alegeri, faţă de ultimul scrutin (20 faţă de 15), reprezintă o „victorie parţială, chiar dacă nu finală”.
Mabel Berezin, profesor de sociologie la Universitatea Cornell, din Statele Unite, a spus că alegerile din Franţa ar urma să fie, chiar şi după cele din Olanda, testul cheie al puterii antisistem din Europa şi este de părere că toate privirile ar trebui să fie îndreptate către tentativa lui Marine Le Pen de a ajunge preşedinte în Hexagon.
Sondajele arată că până la trei sferturi dintre susţinătorii lui Le Pen sunt deja absolut siguri că o vor vota la prezidenţiale. În cazul lui Macron, această proporţie este mai aproape de jumătate.
Sursa: ziare.com
Povestea TRAGICĂ a celor mai cunoscuți cvintupleți din lume: Cele cinci fetițe, separate de familie și expuse ca la grădina zoologică
Moartea misterioasă a geniului Eminescu sau cine a vrut să îl facă nebun?
FOTO // Drumul LUNG al unui test pentru COVID-19, rezultatele căruia sunt gata în cel puțin opt ore: Cum decurge o zi de muncă a angajaților de la laboratorul virusologic al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică