Adrian Dupu, secretarul de stat al DRRM, omagiu Limbii Române, la Chișinău: „31 august 1989 a însemnat un pas important pentru desprinderea de trecutul sovietic și revenirea limbii române acasă, în Basarabia”
Datoria noastră, a celor „născuți în limba română”, este „să iubim, să promovăm și să transmitem mai departe elementul principal al identității noastre românești - limba română”.
Declarația îi aparține secretarului de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) din cadrul Guvernului României, Adrian Dupu, care a depus sâmbătă, 31 august, flori la busturile poeților de pe Aleea Clasicilor din centrul Chișinăului.
„Și în acest an, am ales să marchez Ziua Limbii Române la Chișinău din respect pentru cei de aici care, de-a lungul timpul au suferit, au fost deportați sau chiar au murit pentru limba română.
31 august 1989 a însemnat un pas important pentru desprinderea de trecutul sovietic și revenirea limbii române acasă, în Basarabia. Nu am putea probabil să vorbim astăzi de un parcurs european al Republicii Moldova fără acel 31 aaugust”, a declarat Adrian Dupu.
Menționăm că Ziua Limbii Române este marcată în R. Moldova de 35 de ani, după ce, pe 31 august 1989, s-a decis revenirea la alfabetul latin în spațiul dintre Prut și Nistru. Pe timpul ocupației sovietice, limba română era scrisă aici cu grafie chirilică și era numită ostentativ „moldovenească”, pentru a inocula ideea că aceasta ar fi diferită de limba vorbită în dreapta Prutului.
Ziua Limbii Române este marcată și în România, începând cu anul 2011.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania