23:11:13 24.11.2024
Stiri

Adrian Băzăvan: „Securitatea energetică a R. Moldova este indivizibilă de cea a României”, iar „România are capacitatea de a asigura întregul consum de energie al R. Moldova”

Actualitate 08.10.2024 11:19 Vizualizări1425 Autor: Raisa Lozinschi
Adrian Băzăvan: „Securitatea energetică a R. Moldova este indivizibilă de cea a României”, iar „România are capacitatea de a asigura întregul consum de energie al R. Moldova”
Adrian Băzăvan, consilier la Ministerul Energiei de la București


Sectorul energetic din R. Moldova nu va mai constitui pârghie de șantaj la adresa R. Moldova, așa cum s-a întâmplat în ultimii 30 de ani, fiindcă România este pregătită să acopere, în caz de necesitate, tot consumul de energie electrică și gaze din stânga Prutului, dă asigurări Adrian Băzăvan, consilier la Ministerul Energiei de la București.

„Securitatea energetică a R. Moldova este indivizibilă de cea a României. Cu siguranță, în orice situație, România va face tot ce poate să se asigure că R. Moldova nu rămâne în frig și întuneric. În cazul în care rusul taie gazul, România poate, și o va face, să asigure tot consumul necesar al R. Moldova. Oricând, oricât. Care sunt condițiile financiare - dacă se dă gratis, dacă se dă la un preț - acestea sunt lucruri pe care le discută guvernanții voștri și ai noștri, dar și companiile între ele, pentru că, la urma urmei, este o piață. Dar România va face întotdeauna tot posibilul să ajute. Acum, dacă România face parte din UE și prețurile sunt mai mari, nu avem ce face. R. Moldova să-și achiziționeze gazul cel mai ieftin, dar noi vrem doar să ne asigurăm că nu rămâne în întuneric și că nu este șantajabilă”, le-a spus Adrian Băzăvan jurnaliștilor din R. Moldova care au participat, săptămâna trecută, la Programul de formare profesională „Valori românești în domeniul afacerilor europene”, organizat la București de Institutul Diplomatic Român (IDR) în parteneriat cu Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) și Guvernul României.




Dacă livrarea de gaze din România către R. Moldova este deja posibilă prin conducta Iași – Ungheni – Chișinău, în domeniul energiei electrice se mai lucrează la construcția a trei linii electrice aeriene care să interconecteze cele două maluri ale Prutului: Suceava – Bălți, Gutinaș – Strășeni și Isaccea – Vulcănești - Chișinău.

Prin infrastructura energetică „subțire” care există în prezent, România a livrat energie în R. Moldova, atunci când bombardamentele Federației Ruse au vizat sistemul energetic ucrainean, interconectat cu cel moldovenesc. Mai mult, România vândut la prețuri medii energie electrică Republicii Moldova în perioade de vârf, când prețurile erau, de fapt, de cinci ori mai mari.

„Dacă toată lumea s-ar prăbuși, ar fi apocalipsa și România s-ar deconecta de toate statele din jur, ea este una dintre puținele țări, poate unica din Europa, care poate să țină becul aprins și gazul funcțional singură pe lume fiind. Iar pentru R. Moldova va extinde întotdeauna acest lucru. România încearcă să-și crească capacitățile de interconectare și de producție ca să fie un furnizor regional de securitate energetică. Ceea ce nu putem în acest moment este pe partea de țiței și petrol, pe care îl importăm în proporție de 70%. Numai că piața de țiței și petrol este cea mai fluidă din lume. Adică, dacă Rusia decide să nu mai pună petrol pe piața internațională, petrolul provine dintr-o mie de alte surse. Poate să crească la preț, dar nu prea ai cum să rămâi fără petrol”, a explicat Băzăvan.



Potrivit consilierului ministrului Energiei de la București, circa 25 – 30% din producția de gaze a UE este asigurată în prezent de România, ea fiind al doilea cel mai mare producător de gaze din UE după Țările de Jos. Implementarea proiectului „Neptun Deep” din Marea Neagră ar putea dubla producția de gaze a României.

Totodată, la centrala nucleară de la Cernavodă sunt construite în prezent două reactoare noi, care vor dubla producția de energie electrică până în 2031, în condițiile în care România are cel mai mic consum de energie electrică pe cap de locuitor din Europa, acesta fiind mai mic chiar și decât cel al R. Moldova.

În prezent, România investește 18 miliarde de euro în capacități de stocare a energiei, iar Strategia Energetică a României pentru perioada anilor 2025 - 2035, cu perspectiva anului 2050, prevede, de asemenea, legiferarea angajamentului României de a garanta securitatea energetică a R. Moldova.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md