18:45:36 29.04.2025
Stiri

ADRESE // Basarabenii cu cetățenia României, invitați să-și aleagă președintele de la București în perioada 2 - 4 mai: Lista secțiilor de votare deschise pe teritoriul R. Moldova și ordinea din buletine a celor 11 candidați la Președinția României

Actualitate 29.04.2025 14:19 Vizualizări452
ADRESE // Basarabenii cu cetățenia României, invitați să-și aleagă președintele de la București în perioada 2 - 4 mai: Lista secțiilor de votare deschise pe teritoriul R. Moldova și ordinea din buletine a celor 11 candidați la Președinția României Colaj: știrileprotv.ro

Cetățenii României vor ieși, la finele săptămânii curente, la urne pentru a-și alege președintele. Pentru fotoliul de șef al statului candidează 11 pretendenți, iar în cazul în care niciun candidat nu obține majoritatea absolută a voturilor, un al doilea tur se va desfășura pe 18 mai 2025.

Pe teritoriul R. Moldova vor fi deschise 64 de secții de votare, iar cetățenii români din stânga Prutului vor putea vota de vineri, 2 mai, până duminică, 4 mai, între orele 7:00 și 21:00.

Pentru a putea vota la alegerile prezidențiale, este necesar să aveți unul dintre următoarele documente:

· Cartea de identitate

· Cartea electronică de identitate

· Cartea de identitate provizorie

· Buletinul de identitate

· Pașaportul diplomatic

· Pașaportul diplomatic electronic

· Pașaportul de serviciu

· Pașaportul de serviciu electronic

· Pașaportul simplu

· Pașaportul simplu electronic

· Pașaportul simplu temporar

· Carnetul de serviciu militar (pentru elevii din școlile militare)







Adresele secțiilor de votare deschise pe teritoriul R. Moldova la alegerile prezidențiale din România:













În cursa pentru Palatul Cotroceni s-au înscris 11 persoane, care vor avea următoarea ordine în buletinele de vot:

1 George-Nicolae Simion Alianța pentru Unirea Românilor (AUR)

2 George-Crin-Laurențiu Antonescu Alianța Electorală România Înainte (PSD-PNL-UDMR)

3 Elena-Valerica Lasconi Uniunea Salvați România (USR)

4 Cristian-Vasile Terheș Partidul Național Conservator Român (PNCR)

5 Marcela-Lavinia Șandru Partidul Umanist Social Liberal (PUSL)

6 Victor-Viorel Ponta Candidat independent

7 Sebastian-Constantin Popescu Partidul Noua Românie (PNR)

8 Silviu Predoiu Partidul Liga Acțiunii Naționale (PLAN)

9 John-Ion Banu-Muscel Candidat independent

10 Petru-Daniel Funeriu Candidat independent

11 Nicușor-Daniel Dan Candidat independent

Candidații la alegerile prezidențiale 2025, prezentați de Pro TV București:

Poziția nr. 1 – George-Nicolae Simion – Alianța pentru Unirea Românilor (AUR)

George-Nicolae Simion, născut pe 21 septembrie 1986, este fondatorul și actualul președinte al Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), partid pe care l-a înființat în anul 2019.

Din anul 2020, este membru al Camerei Deputaților , iar din ianuarie 2025, deține și funcția de vicepreședinte al Partidului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni.

Simion este cunoscut pentru activismul său îndelungat în favoarea unirii României cu Republica Moldova. În alegerile prezidențiale din 2024 a candidat și a obținut locul al patrulea.

Platforma politică a lui Simion are ca punct central unirea României cu Moldova.

În ceea ce privește conflictul din Ucraina, deși inițial a susținut sancțiuni mai dure împotriva Rusiei, ulterior s-a opus acordării de ajutor militar suplimentar, pledând pentru o soluționare negociată, într-o linie similară cu poziția lui Donald Trump.

Pe de altă parte, George Simion este un politician căruia i s-a interzis accesul în Republica Moldova și Ucraina.

De asemenea, el a exprimat sprijin pentru extinderea așezărilor israeliene în Cisiordania.

Simion s-a prezentat ca un agent al schimbării, descriind partidul AUR ca o "platformă trumpistă" și promițând să adopte o poziție fermă față de Bruxelles și să suspende ajutorul militar pentru Ucraina. Mesajul său general pune accent pe interesele naționale românești.

Poziția nr. 2 – George-Crin-Laurențiu Antonescu – Alianța Electorală România Înainte (PSD-PNL-UDMR)

George-Crin-Laurențiu Antonescu, născut pe 21 septembrie 1959, este un veteran al politicii românești, fiind fost lider al Partidului Național Liberal (PNL).

În anul 2012, a exercitat funcția de președinte interimar al României și a ocupat diverse funcții importante, inclusiv președinte al Senatului și membru al Parlamentului pentru mai multe mandate.

De asemenea, a fost ministru al Tineretului și Sportului și candidat la președinție din partea PNL în 2009.

Antonescu candidează din partea Alianței Electorale România Înainte, o coaliție formată din Partidul Social Democrat (PSD), Partidul Național Liberal (PNL) și Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR). Fiind susținut de principalele partide de guvernământ, Antonescu este adesea perceput ca un candidat al establishment-ului.

Sloganul său de campanie este "România, Înainte!". El s-a prezentat drept "candidatul stabilității" și și-a subliniat angajamentul de a menține orientarea pro-occidentală a României, în special legăturile cu Uniunea Europeană și NATO.

Principala critică a contracandidaților săi la adresa sa este faptul că, în 2012, a fost co-autor al unei așa zise ”lovituri de stat” – împreună cu fostul său aliat din USL, Victor Ponta – după ce a schimbat toată conducerea statului și a vrut să-l demită pe președintele Traian Băsescu.

Poziția nr. 3 – Elena-Valerica Lasconi – Uniunea Salvați România (USR)

Elena-Valerica Lasconi, născută pe 20 aprilie 1972, este actualul președinte al Uniunii Salvați România (USR), fiind aleasă în această funcție în iunie 2024.

De asemenea, ocupă funcția de primar al orașului Câmpulung. Înainte de a intra în politică, Lasconi a avut o lungă carieră în jurnalism.

Un moment notabil în parcursul său politic este clasarea pe locul al doilea în primul tur al alegerilor prezidențiale anulate din 2024, ceea ce indică un nivel semnificativ de susținere inițială din partea electoratului.

Sloganul său de campanie este "Am curaj să fac dreptate!". Lasconi este cunoscută ca o susținătoare a , a integrării europene mai profunde și a unei alinieri puternice cu Statele Unite și lumea occidentală.

Ea și-a exprimat dorința de a uni națiunea și a subliniat angajamentul său de a lupta pentru persoanele vulnerabile. În prezent, ea este în centrul unui mare scandal în propriul partid, unde mai mulți lideri au decis să-I retragă sprijinul politic și să susțină un alt candidat.

Poziția nr. 4 – Cristian-Vasile Terheș – Partidul Național Conservator Român (PNCR)

Cristian-Vasile Terheș, născut pe 4 decembrie 1978, este în prezent membru al Parlamentului European (MEP) și lider al Partidului Național Conservator Român (PNCR) din 2023. Anterior, a fost preot greco-catolic.

Terheș este cunoscut pentru opiniile sale social-conservatoare și pentru scepticismul său vocal față de vaccinarea împotriva COVID-19 și măsurile restrictive aferente.

Sloganul său de campanie este "Credincios Națiunii Române!". Terheș este un susținător ferm al conservatorismului național și a fost o voce proeminentă împotriva mandatelor de vaccinare și a măsurilor guvernamentale din timpul pandemiei.

Poziția nr. 5 – Marcela-Lavinia Șandru – Partidul Umanist Social Liberal (PUSL)

Marcela-Lavinia Șandru, născută pe 6 februarie 1975, are un trecut politic divers, fiind deputat în Parlamentul României între 2004 și 2008.

De asemenea, are o carieră în media ca jurnalistă și actriță.

De-a lungul carierei sale politice, a fost înscrisă în mai multe partide înainte de a reveni la PUSL, partid care a fost înființat de controversatul Dan Voiculescu.

Ea a fost căsătorită cu Darius Vâlcov, fost ministru de Finanțe condamnat la închisoare pentru spălare de bani și trafic de influență.

Campania sa este centrată în jurul temei "România Reală". Șandru este cunoscută pentru inițierea "Legii Mamelor", care oferă beneficii semnificative persoanelor care iau concediu pentru îngrijirea copilului.

Ea se identifică cu o doctrină politică social-ecologistă.

Poziția nr. 6 – Victor-Viorel Ponta – Candidat independent

Victor-Viorel Ponta, născut pe 20 septembrie 1972, este o figură cunoscută în politica românească, fiind prim-ministru al României între 2012 și 2015. De asemenea, a fost lider al Partidului Social Democrat (PSD) și al Partidului PRO România.

În prezent, este membru al Camerei Deputaților, după ce partidul condus de Marcel Ciolacu l-a pus pe listele PSD. Ponta a candidat anterior la președinție în 2014.

Campania lui Ponta se bazează pe o platformă "România pe primul loc", subliniind suveranitatea națională. O promisiune cheie este oprirea exportului de cereale ucrainene prin porturile românești pentru a proteja fermierii locali.

El susține creșterea cheltuielilor militare și aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. În 2025, s-a declarat public pro-avort, susținând dreptul femeilor de a alege.

În prezent, pe numele său au fost depuse mai multe denunțuri, care vor fi anchetate cel mai probabil de DIICOT, pentru că multe dintre ele vizează infracțiunea de înaltă trădare. Acestea vin după declarațiile făcute de fostul premier despre decizia de a inunda mai multe sate din România pentru a salva Belgradul.

Poziția nr. 7 – Sebastian-Constantin Popescu – Partidul Noua Românie (PNR)

Sebastian-Constantin Popescu, născut pe 12 februarie 1982, este fondatorul și actualul președinte al Partidului Noua Românie (PNR), pe care l-a înființat în 2015.

Din punct de vedere profesional, este medic veterinar și activează ca antreprenor în domeniul media, coordonând două site-uri de știri. Anterior, a candidat pentru funcția de președinte al României în 2019 și în alegerile anulate din 2024.

Platforma politică a lui Popescu pentru alegerile din 2025 este centrată pe principiile echității, justiției, educației, muncii, modernizării statului și recunoașterii contribuției cetățenilor.

În timpul campaniei sale prezidențiale din 2019, accentul a fost pus pe promovarea transparenței, meritocrației și integrității în administrația publică.

Poziția nr. 8 – Silviu Predoiu – Partidul Liga Acțiunii Naționale

Silviu Predoiu, născut pe 5 august 1958, este un general în retragere din cadrul Serviciului de Informații Externe (SIE), unde a ocupat funcția de prim-adjunct al directorului și a îndeplinit mai multe mandate ca director interimar.

A fost decorat pentru cariera sa lungă și distinsă în serviciile de informații. Predoiu a fost, de asemenea, candidat în alegerile prezidențiale anulate din 2024, unde a obținut cel mai mic număr de voturi dintre toți participanții.

Sloganul său de campanie este "Competență. Caracter. Curaj.".

Poziția nr. 9 – John-Ion Banu-Muscel – Candidat independent

John-Ion Banu-Muscel, născut pe 8 iulie 1960, este un om de afaceri româno-american care a emigrat în Statele Unite înainte de căderea comunismului în 1989.

În SUA, a fondat Liga Româno-Americană, o organizație care reprezintă interesele diasporei românești. Anterior, a candidat la președinția României în alegerile din 2019.

Sloganul său de campanie este "Democrația și Civilizația trebuiesc apărate de către cetățeni". O promisiune notabilă pe care a făcut-o este că va renunța la cetățenia americană dacă va câștiga alegerile prezidențiale românești, pentru a-și demonstra angajamentul deplin față de poporul român.

El propune o schimbare semnificativă a structurii de guvernare, sugerând ca guvernul să fie confirmat doar de 33% din votul popular direct. În plus, el pledează pentru o reducere drastică a bugetului național de apărare.

De asemenea, el vrea ca toți românii să poarte arme de foc, pentru ”apărarea lor și a democrației”.

Poziția nr. 10 – Petru-Daniel Funeriu – Candidat independent

Petru-Daniel Funeriu, născut pe 11 aprilie 1971, are o solidă pregătire de chimist, fiind recunoscut internațional pentru realizările sale în acest domeniu.

Are experiență anterioară în guvernul român, ocupând funcția de ministru al Educației între 2009 și 2012. De asemenea, a fost membru al Parlamentului European pentru o perioadă.

Sloganul său de campanie este "Asta-i direcția!". Un aspect cheie al platformei lui Funeriu este pledoaria sa pentru un "unionism al politicilor" cu Republica Moldova, vizând alinierea celor două țări în domenii precum educația, cultura, dezvoltarea regională, energia, infrastructura și antreprenoriatul.

El propune, de asemenea, crearea unei Uniuni a Limbii Române, similară cu Uniunea Limbii Olandeze, pentru a coordona politicile lingvistice.

Poziția nr. 11 – Nicușor-Daniel Dan – Candidat independent

Nicușor-Daniel Dan, născut pe 20 decembrie 1969, este actualul primar general al Bucureștiului, funcție pe care o deține din 2020 și pentru care a fost reales în 2024. De asemenea, a fost membru al Camerei Deputaților.

Înainte de a intra în politică, Dan era cunoscut ca matematician și activist civic proeminent în București, în special pentru activitatea sa de protejare a spațiilor verzi urbane și a clădirilor de patrimoniu.

A fost, de asemenea, fondatorul Uniunii Salvați Bucureștiul, care a evoluat ulterior în Uniunea Salvați România (USR).

Sloganul său de campanie este "România Onestă. Instituții în slujba oamenilor, nu a găștilor".

Platforma sa se concentrează pe necesitatea unei guvernări oneste, pe reformarea instituțiilor statului pentru a fi mai eficiente și mai puțin corupte și pe combaterea corupției la toate nivelurile.

Dan și-a exprimat, de asemenea, sprijinul pentru acordarea de asistență suplimentară Ucrainei în conflictul cu Rusia, subliniind importanța acestui lucru pentru securitatea României.

El a militat pentru aducerea de "schimbare" și "onestitate" în România.

Autor: ZiarulNational
Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Sondaj
Credeți că lupta împotriva corupției mari va fi impulsionată prin comasarea Procuraturii Anticorupție și PCCOCS?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte