ADMITEREA 2021 // Aproape o MIE de locuri cu finanțate de la buget, LIBERE în universități: Cele mai solicitate facultăți rămân cele de Drept, Business, Finanțe, Design, TI și Medicină
Universitățile din R. Moldova au demarat sesiunea suplimentară de admitere, care va dura până pe 26 august curent, și propun tinerilor aproape o mie de locuri cu finanțare de la buget.
Potrivit Ministerului Educației, în sesiunea de bază a admiterii 2021, la ciclul I (licență) au fost înmatriculați 4 170 de studenți pe locurile cu finanțare bugetară, fiind acoperită doar 83% din ofertă. Astfel, au mai rămas vacante 840 de locuri bugetare.
Totodată, la ciclul II au fost admiși, pe locuri cu finanțare bugetară, 2 944 de masteranzi (96%), vacante rămânând 137 de locuri bugetare.
Cele mai multe locuri bugetare rămase neacoperite sunt la domeniile Științe exacte, Științe fizice, Ecologie, Științe ale educației, Inginerie și Științe agricole.
Astfel, în acest moment mai sunt disponibile peste 300 de locuri bugetare la domeniile Științe ale educației, Științe fizice, Științe ale mediului la următoarele instituții de învățământ superior: Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, Universitatea de Stat „B.P.Hașdeu” din Cahul, Universitatea de Stat din Taraclia, Universitatea de Stat din Tiraspol, Universitatea de Stat din Comrat.
Totodată, sunt propuse pentru sesiunea suplimentară circa 200 de locuri vacante la domeniile Inginerie și Tehnologii de fabricare și prelucrare la: Universitatea Tehnică a Moldovei, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, Universitatea de Stat „B.P.Hașdeu” din Cahul.
Și la Universitatea Agrară de Stat din Moldova sunt oferite în sesiunea suplimentară circa 100 de locuri bugetare la Științe agricole, Silvicultură, Științe ale mediului, Arhitectură și construcții.
Menționăm că patru instituții de învățământ superior din R. Moldova au încheiat admiterea din acest an după sesiunea de bază, toate locurile de studii fiind ocupate. Este vorba despre Universitatea de Medicină și Farmacie Nicolae Testemițanu, Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport, Academia de Poliție „Ștefan cel Mare” și Academia de Administrare Publică
Ca și în anii precedenți, cele mai solicitate specialități și domenii de studii rămân Dreptul, Business și administrare, Finanțe, Design, Tehnologii informaționale şi comunicaționale, Medicină și Stomatologie.
Amintim că, în acest an, înmatricularea la studii superioare de licență s-a organizat la 169 de specialități, oferta fiind de 5 040 locuri bugetare, iar la master – 3 081 de locuri finanțate din bugetul de stat, în 16 instituții publice de învățământ superior și opt instituții private.
Granturi de până la jumătate de milion de lei pentru întreprinderile din domeniul turismului și micii producători: ODA strânge cererile
O nouă făcătură lansată în campania electorală: Cetățenii primesc mesaje prin intermediul cărora sunt îndemnați să voteze duminică pentru Maia Sandu. Poliția anunță că este vorba despre „un atac masiv de falsuri”
Încă doi oameni ai lui Șor, REȚINUȚI la Bălți: S-ar număra printre fruntașii SCHEMEI de corupere a alegătorilor