08:50:03 22.01.2025
Stiri

ADMITERE // Locuri de studii mai multe, burse mai puține. TOPUL celor mai scumpe facultăți

Social 25.07.2015 15:05 Vizualizări3407 Autor: Stela Mihailovici
ADMITERE // Locuri de studii mai multe, burse mai puține. TOPUL celor mai scumpe facultăți

OFERTĂ // Universitățile vor înmatricula în acest an cu cinci mii de studenți mai mult, dar locurile de studii suplimentate sunt în bază de contract, taxele ajungând și la 25 de mii de lei

Mii de tineri, absolvenți de licee sau de colegii, au luat cu asalt în această săptămână universitățile din R. Moldova, pentru a-și depune dosarele la facultățile pe care ar dori să le urmeze.

Viitorii studenți au stat la coadă chiar de la șase dimineața, iar unele instituții de învățământ s-au văzut nevoite să-și prelungească programul de muncă pentru a putea face față solicitărilor. În acest an, au fost scoase la bătaie circa 18 mii de locuri de studii în universități, iar cei care nu vor reuși să prindă un loc cu finanțare bugetară vor fi nevoiți să scoată bani buni din buzunare, pentru că taxele s-au majorat.

Potrivit planului adoptat de Ministerul Educației, cele 18 universități de stat din R. Moldova și zece instituții private vor înmatricula 17 975 de studenți, față de 13 mii câți au fost anul trecut. Cu finanțare bugetară sunt 6 702 locuri de studii, cu patru sute mai puține față de sesiunea precedentă de admitere.

De opt ori mai mulți la studii cu taxe

Cea mai mare concurență se atestă la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”. Mii de tineri care se visează medici vor lupta pentru 695 de locuri de studii pe care le propune instituția.

În primele zile, comisia de admitere și-a prelungit programul de muncă cu o oră, pentru că „tinerii vin de departe și trebuie să reușească să-și depună dosarele într-o zi. Poate nu au unde să rămână pe noapte în Chișinău ca să vină a doua zi”, motivează reprezentanții universității.

La facultățile de Stomatologie și Farmacie se vor duce „lupte crâncene”. În acest an, au fost scoase la concurs doar câte 10 și, respectiv, 15 locuri de studii cu finanțare bugetară, de opt ori mai puține decât în bază de contract. „Inițial, ni s-a spus că la aceste facultăți nu vom avea deloc studii gratuite, iar ulterior Ministerul Sănătății s-a răzgândit. Anul trecut am avut 25 de locuri la buget pentru Farmacie și 30 pentru Stomatologie”, precizează Sergiu Ciobanu, secretarul comisiei de admitere. La studii cu taxe vor fi acceptați câte 85 de tineri pentru fiecare dintre cele două facultăți.

Taxe de 20 de mii de lei

La Facultatea Sănătate Publică nu vor fi înmatriculați studenți în bază de contract, în schimb taxele sunt usturătoare la celelalte specialități. Sergiu Ciobanu afirmă că Ministerul Sănătății nu a aprobat încă taxele pentru anul de studii 2015-2016, dar este posibil ca acestea să rămână la nivelul celor de anul trecut. Viitorii stomatologi achită câte 20 300 de lei pe an pentru studii, iar farmaciștii - câte 18 200 de lei.

În acest an, în premieră, o altă instituție a devansat Universitatea de Medicină la capitolul studii costisitoare, afișând la majoritatea facultăților taxe cuprinse între zece mii și 25 de mii de lei.

Este vorba de Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice. De la specialitățile interpretare instrumentală sau canto s-au tăiat câte zece locuri cu finanțare bugetară, iar cei admiși la studii cu taxe vor plăti câte 20 de mii de lei, față de 13 mii de lei cât au costat contractele anul trecut.

„Majorarea era necesară, pentru că programul de studii este mai costisitor. Se fac multe ore individuale cu studenții sau în grupuri foarte mici, respectiv se cheltuiesc resurse tehnice și se remunerează suplimentar profesorii”, explică reprezentanta Academiei de Arte, Silvia Mancaș. Doritori de a face artă sunt mulți. Zilnic, circa o sută de tineri își depun dosarele, iar apogeul este așteptat în ultimele zile de admitere.

Reparatizarea locurilor de studii la principalele universități de stat din Moldova

Pedagogia, mai atractivă

Chiar dacă în anii precedenți la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” nu au prea dat buzna tinerii la admitere, acum situația pare să se fi schimbat. În primele trei zile, aici au fost depuse sute de dosare.

„Am împlinit deja 40% din plan. Ne bucură faptul că mai mult de jumătate dintre solicitanți și-au depus actele în original, ceea ce demonstrează că vor să învețe anume aici. Mulți au avut o singură opțiune, deși îi informăm suplimentar că pot depune dosarul la câteva specialități concomitent”, spune Constantin Ciorbă, șeful comisiei de admitere.

Surprinzător, dar cele mai solicitate sunt specialitățile de pedagogie în învățământul primar și preșcolar, dar se menține și tendința anilor trecuți, mulți tineri optând pentru limbi moderne și psihologie. Numărul de locuri de studii la Universitatea Pedagogică, dar și taxele în această instituție au rămas la nivelul celor de anul trecut. Taxele sunt cele mai mici din întreg sistemul de învățământ superior, variind între 4 100 și 5 200 de lei.

Admitere online

La Universitatea de Stat din Moldova (USM) și Universitatea Tehnică (UTM) nu au survenit mari schimbări în actuala sesiune de admitere. A fost păstrat numărul de locuri de studii și specialitățile care sunt propuse studenților. Științele economice și Dreptul sunt printre cele mai solicitate facultăți la USM, dar și cele mai scumpe. Dacă statul plătește 17 locuri de studii la Economie și 20 la Drept, cu taxe sunt admiși 200 și, respectiv, 117 studenți care plătesc anual câte opt sau zece mii de lei.

Zilnic, la USM și UTM își depun actele în jur de 500 de persoane, iar pentru a scăpa de cozi reprezentanții instituțiilor au găsit o soluție - au introdus sistemul de înregistrare online.

„Tinerii pot completa formularele în format electronic, iar cei care vin la comisie sunt puși într-un rând electronic și văd pe un panou când trebuie să se apropie. Nu avem îmbulzeli ca în alți ani”, afirmă Sergiu Andronic, președintele comisiei de admitere a UTM. Lectorul universitar este sigur că locurile de studii scoase la concurs vor fi ocupate, iar cele cu finanțare bugetară chiar din prima încercare.

Pe 7 august - rezultatele finale

Dosarele pentru concursul de admitere în universități pot fi depuse până la 28 iulie. Rezultatele preliminare vor fi anunțate până la 31 iulie, iar timp de patru zile, candidații vor trebui să depună documentele în original la instituția aleasă. Până la 7 august, toate universitățile sunt obligate să anunțe rezultatele finale.

Nadejda Velișco, șefa Direcției învățământ superior din cadrul Ministerului Educației:

Pentru deținătorii diplomei de Bacalaureat sunt rezervate 90% din locurile de studii în universități, iar restul sunt destinate celor cu studii medii de specialitate (colegii). În acest an se menține cota de 15% din numărul total de locuri cu finanțare bugetară pentru categoriile defavorizate: copii din familii numeroase, orfani sau cu grade de dizabilitate. În același timp, 462 de locuri de studii sunt pentru absolvenţii instituţiilor de învăţământ din stânga Nistrului. Alte 370 de locuri au fost repartizate la studii cu frecvența redusă pentru persoanele angajate în câmpul muncii, care au nevoie de recalificare.

Pentru tinerii care doresc să urmeze studii de master au fost scoase la concurs 7 980 de locuri, dintre care 3 425 sunt cu finanțare bugetară. Instituțiile de învățământ propun în acest an 500 de programe de master.

*****

În acest an, statul este gata să acopere cheltuielile și pentru 325 de studenți străini. Treizeci de locuri sunt pentru stagii de cercetare, destinate mobilității academice. Taxele de studii pentru străini sunt de câteva ori mai mari. De exemplu, la UTM străinii plătesc contracte de 28 de mii de lei, la Universitatea „Ion Creangă” – 1 000 de euro, la Academia de Arte – 3 000 de euro, iar la Medicină - până la 4 150 de euro.

Topul celor mai scumpe specialități

Specialitate

Taxa (lei)

Canto academic

25 000

Dirijat orchestră

25 000

Stomatologie

20 300

Interpretare instrumentală

20 000

Canto estradă

20 000

Farmacie

18 200

Canto popular

18 000

Regie film TV

17 000

Design interior, vestimentar

16 000

Drept

10 000

Finanțe, bănci

8 000

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md