Administratorul unui portal media de la Chișinău și-ar fi lăsat asociații fără o clădire de aproape 11 milioane de lei: Ar fi falsificat documente și acum riscă ani grei de pușcărie
A cumpărat o clădire cu banii asociaților, dar și-ar fi însușit-o ulterior ilegal, fiind ajutat de contabilă.
Administratorul și contabila unei companii din Chișinău, cercetați penal pentru fals în documente și delapidarea firmei de o încăpere în valoare de peste 10,9 milioane de lei, vor trebui să ofere explicații în fața judecătorilor.
Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță că a trimis în judecată a dosarul pe numele celor doi.
Potrivit oamenilor legii, inculpații au pus în aplicare o schemă infracțională prin care administratorul, un bărbat de 40 de ani, a intrat în posesia încăperii vizate, deținute de compania pe care o fondase în 2015 și o administra, însă în care dânsul nu a investit bani.
Inculpatul a convinsese alte două persoane să se alăture companiei în calitate de asociați contra sumei de 100 000 de euro fiecare. După primirea banilor de la unul dintre noii asociați, administratorul a încheiat contractul de cumpărare, în martie 2021, a clădirii din Chișinău, cu suprafața de peste 350 de metri pătrați.
Procurorii au acumulat probe potrivit cărora administratorul și contabila firmei ar fi recurs la diverse trucuri și falsificări de acte pentru a crea impresia că banii folosiți pentru achiziția clădirii, circa două milioane de lei, erau ai administratorului, inclusiv din împrumuturi.
Ulterior, sub pretextul eficientizării activității companiei, la nicio lună de la tranzacție, denumirea companiei a fost schimbată, iar în august 2021 administratorul a încheiat din numele companiei cu sine însuși contractul prin care, în baza procesului-verbal falsificat al adunării asociaților companiei, încăperea respectivă a intrat în posesia lui.
În continuare, fără ca să-și informeze asociații, administratorul a vândut, în octombrie 2021, bunul unei alte persoane, la un preț de peste 10,9 milioane de lei, iar banii i-a chetuit după bunul său plac.
Administratorul a fost reținut în iunie 2022 și procurorii spun că acesta ar fi încercat să influențeze martorii și orchestreze dezinformarea publică prin intermediul portalului media pe care îl deține.
Insul se află și acum în arest, iar judecătorii au dispus aplicarea sechestrelor pe bunurile sale – două apartamente în sumă de peste 2 milioane de lei și două terenuri de peste 1,5 milioane de lei.
Potrivit legii, delapidarea averii străine se pedepsește cu închisoare de la 8 la 15 ani, iar falsul în documente - cu amenzi de până la 47 500 de lei sau închisoare de până la 5 ani.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”