Adio aer condiționat: Invenția care răcește casa fără curent în câteva secunde
Aerul condiționat a devenit unul dintre marii aliați pentru combaterea temperaturilor ridicate de vară, care ajung deja la 40 de grade în multe zone ale lumii. Confruntați cu această căldură exagerată, mulți oameni apelează adesea la diverse dispozitive de răcire. Avem deja o listă de câteva astfel de aparate, iar acum se alătură o invenție ingenioasă imprimată 3D care răcește încăperile fără a folosi electricitate. Rameshwari Jonnalagedda, absolventă de arhitectură de la Bartlett School of Architecture, University College London (UCL), a venit cu TerraMound.
Vorbim despre un aparat de aer condiționat inovator ecologic și prietenos cu mediul. Acesta se bazează pe designul unei movile de termite, realizată din lut, imprimată în întregime în 3D și care funcționează fără electricitate. O invenție prin care creatorul său a intenționat să redefinească designul dispozitivelor folosite în prezent pentru răcirea locuințelor și birourilor. TerraMound a fost dezvoltat de o studentă ca parte a unui proiect de teză pentru masteratul în design. „Scopul meu principal a fost să experimentez celule poroase cu geometrii minime de suprafață și să explorez potențialul geometriilor de suprafață înaltă. Aceste suprafețe minime stimulează inovația în diferite domenii, cum ar fi aerospațial, medicină sau știința materialelor”, a explicat Jonnalagedda pe contul de LinkedIn.
În cazul TerraMound, pentru a dezvolta acest aer condiționat ecologic ingenios, creatorul său a explorat mecanismele naturale de răcire găsite în movilele de termite. Acestea, datorită arhitecturii lor poroase pot răci eficient compartimentele interne. O invenție care combină argila de teracotă cu geometriile suprafeței minime periodice triple (TPMS); reproducând astfel „structurile complicate găsite în natură”. Jonnalagedda indică pe site-ul web al proiectului că invenția sa este ca un ventilator de răcire pentru desktop și funcționarea acestuia este foarte simplă. De sus se toarnă puțină apă și se filtrează prin suprafața mare a ceramicii. Și, profitând de natura higroscopică – capacitatea unor substanțe sau materiale de a absorbi umiditatea din mediul înconjurător – a argilei, se facilitează răcirea prin evaporare.
Aceasta este însoțită de un flux de aer amplificat care creează acest sistem ingenios de răcire la scară mică. Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că prototipul TerraMound nu este un dispozitiv complet pasiv, deoarece în interior, în special la baza sa, folosește un ventilator electric alimentat de baterii care generează fluxul de aer necesar pentru a crea acel efect de răcire. Deși, adevăratul potențial al acestei invenții constă în posibilitatea extinderii conceptului și diversificării aplicațiilor sale, conform elespanol.com. „Sunt încântat de ideea de a continua să explorez aceste concepte geometrice. Să experimentez diferite materiale și să explorez alte tehnologii disponibile pentru a le elibera potențialul, în special în domeniul imprimării 3D la scară largă”, a subliniat studenta pe LinkedIn. Un aer condiționat inovator care ar putea revoluționa viitorul construcțiilor și al arhitecturii, dând loc unor clădiri care „respiră, se adaptează și există în armonie cu natura”.
Rușii au bombardat stația din Podolsk, afectând și centrala de la Cuciurgan: ,,În prezent, doar două turbine sunt operaționale, iar capacitatea de producție este limitată"
Scutiri la plata impozitului pe venit și granturi pentru întreprinderile din industria prelucrătoare din R. Moldova, de la 1 ianuarie 2025: Vor fi ajutate circa 150 de întreprinderi
Celulă de CRIZĂ la Guvern, pentru a preveni și gestiona eventualele planuri de destabilizare a R. Moldova. Dorin Recean: „Suntem pregătiți pentru orice scenariu posibil”