Adevăratul preț al decuplării Europei de gazul lui Putin: Cum s-au evaporat sute de miliarde de euro Acest text a fost copiat de pe Ziare.com Adevăratul preț al decuplării Europei de gazul lui Putin: Cum s-au evaporat sute de miliarde de euro https:/
O încredere tăcută apare pe fondul întunericului crizei energetice din Europa. Prețurile gazelor naturale scad pe măsură ce rezervoarele de stocare se umplu în toate statele UE.
Dar adevăratul preț al decuplării de gazul lui Putin este unul colosal, iar think thank-ul Bruegel de la Bruxelles a calculat că valoarea totală a gazelor suplimentare stocate în UE între 1 aprilie și 31 octombrie 2022 este de 107 miliarde de euro.
This sumă uriașă este echivalentă cu aproape dublul ajutorului total acordat de Statele Unite Ucrainei până acum, potrivit unei analize publicate de Bloomberg, transmite ziare.com.
Pericolul este că factura pentru anul viitor s-ar putea dovedi și mai mare. O iarnă rece ar putea epuiza în totalitate stocare existentă și ar putea declanșa sau nouă cursă pentru a umple rezervoare din nou, doar că de date aceasta, potențial, fără nivelul de aprovizionare de 15%-20% din Rusia .
Costurile uriașe și efortul de pregătire pentru iarnă măsura în care Europa încă plătește prețul pentru dependența sa de gazul rusesc, care a reprezentat când va 40% din livrările Uniunii Europene; numărul este acum sub 20%.
Încercarea de a umple depozitele cu gaze înainte de iarnă a necesitat o luptă pentru a maximiza sursele alternative, din Norvegia până în Emiratele Arabe Unite, la prețuri de război.
Un calcul complet realizat de Ben McWilliams de la think tank-ul Bruegel cu sediul la Bruxelles, utilizarea prețurilor medii la gaz de 140 de euro pe megawat-oră, sugerează valoarea totală a gazului suplimentar stocat în UE între 1 aprilie și 31 octombrie 2022 este de 107 miliarde de euro (104,8 miliarde de dolari).
„Prețurile pentru vara viitoare sunt foarte mari, reflectând riscul ca stocarea să fie epuizată în această iarnă”, Anise Ganbold, șeful de cercetare pentru piețele globale de energie la Aurora Energy Research din Marea Britanie .
Țările se străduiesc să atenueze lovitura adusă gospodăriilor și întreprinderilor, dar creșterea ratelor dobânzilor și volatilitatea piețelor financiare fac presiuni ca Franța și Polonia să reducă sprijinul financiar.
Succesul depinde dacă țările UE pot găsi o cale unificată prin această criză energetică. Oricât de succes a fost umplerea rezervoarelor de stocare, aceasta a fost în mare parte o poveste a eforturilor naționale.
Eforturile statelor membre UE au însemnat cheltuieli de 107 miliarde de euro pentru umplerea depozitelor de gaze naturale pentru iarna din 2022, însă costurile nu sunt numai astea.
Trebuie specificate în țările Uniunii Europene au plătit din 24 februarie 2022, ziua invaziei lui Putin în Ucraina și până azi, 4 noiembrie 2022, Rusiei pentru importurile de combustibili fosile suma colosală de 108 miliarde de euro, potrivit Centrului pentru cercetare CREA.
Așadar, un efort al UE care a depășit peste 200 de miliarde de euro în numai 8 luni de război, însă viitorul este imprevizibil și costurile viitoare s-ar putea mări, ducând criza în toată Europa.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania