OPINIE // Adevărata MIZĂ a votului uninominal din R. Moldova - valul creat de STRATEGII lui Putin
Dodon şi Partidul Democrat din R. Moldova (a se citi Plahotniuc) au decis să aşeze ţinutul de dincolo de Prut pe o nouă orbită, să transforme Basarabia în ceea ce nu va fi niciodată: un nod care să lege Vestul de Est.
Uită însă un lucru esenţial. Vestul nu are nevoie de intermediari mediocri pentru a discuta cu Estul. Pur şi simplu, discută direct.
Primul pas al acestui plan a fost să spulbere partidele de orientare pro-europeană. Prin divizare sau compromiterea, prin diverse mijloace, a liderilor acestor formaţiuni.
Practic, pe scena politică de la Chişinău joacă astăzi doar doi actori: Dodon şi Plahotniuc.
Aceştia, spre a-şi păstra supremaţia şi controlul asupra R. Moldova, au găsit un nou instrument: votul uninominal (adoptat în prima lectură de Parlamentul de la Chişinău). Fiecare urmăreşte însă ţinte diferite.
Plahotniuc vrea control politic total pentru a-şi păstra influenţa şi crede că întărirea statalităţii R. Moldova este cheia.
Acesta se visează „mediator” între UE şi Kremlin, dar nu înţelege un lucru esenţial. În politică nu e ca în afaceri. În afaceri e simplu, cumperi un brand din Occident şi îl extinzi în Est, şi viceversa. În politică, însă, se operează cu alţi termeni, alte abordări. Nu poţi păcăli pe nimeni atunci când interesele politice sunt atât de evidente.
Ţintele lui Dodon sunt uşor de descifrat. Greşesc toţi cei care îl cataloghează drept un prorus. Dodon nu este prorus. În opinia mea, el este mai şovin decât mulţi dintre ruşii de la Moscova, pentru că este dispus oricând să spulbere R. Moldova pentru a o anexa la Federaţia Rusă.
Cred că Dodon se află în fruntea R. Moldova pentru a fi sacrificat mai târziu. El joacă acelaşi rol pe care l-a avut Ianukovici în Ucraina. Pregăteşte terenul pentru anexarea Transnistriei la Rusia şi slăbirea instituţiilor din R. Moldova prin rusificare, şi nu numai.
Sub pretextul deromânizării administraţiei, Dodon va începe o campanie agresivă de epurare a instituţiilor statului.
Aceasta este adevărata miză a votului uninominal: crearea unei majorităţi care să execute, de frică sau din convingere, doar ordinele Moscovei.
Cu o societate profund divizată, aflată la limita răbdării, cu oameni total dezamăgiţi, cei doi par a reuşi să-şi impună planul.
Totuşi, există o şansă. Aceasta se numeşte România. România trebuie să se implice, în al nouălea ceas, înainte ca Dodon şi Plahotniuc să dea Transnistria cadou lui Putin.
Da, cifrele nu sunt tocmai încurajatoare.
Da, declaraţiile şi acţiunile lui Dodon sunt halucinante.
Da, influenţa lui Plahotniuc este mare.
Niciuna din cele trei evidente nu ne pot însă împiedica să fim în continuare alături de cei peste 50% din basarabeni pro-europeni. Dimpotrivă, avem obligaţia să ne implicăm mai mult pentru a nu-i face să aibă din nou sentimentul că sunt abandonaţi.
De partea cealaltă, politicienii de la Chişinău, care susţin lupta pentru scoaterea R. Moldova de sub controlul Rusiei, au o singură soluţie: să facă front comun împotriva lui Dodon şi a celor deghizaţi în pro-europeni, precum Plahotniuc. Altfel, este imposibil să dobori valul creat de strategii lui Putin.
Eugen Tomac
Sursa: ziare.com
Cum au votat cetățenii români din R. Moldova la alegerile prezidențiale din România: Număr-record de votanți și Lasconi pe primul loc
ALEGERI PREZIDENŢIALE 2024 în România: Elena Lasconi a trecut pe poziţia a doua, depăşindu-l pe Marcel Ciolacu
Nicolae Negru // Fantoma trecutului promite schimbarea prezentului