Adevărat sau fals: MITURI despre cancer pe care trebuie să le știi
Una dintre cele mai crunte afecțiuni este cancerul. Despre această boală se găsesc numeroase informații atât în cărți, ziare, cât și pe internet. Medicii avertizează că multe dintre acestea nu sunt însă adevărate.
Mit: Cancerul este o boală a oamenilor moderni
Potrivit clickpentrufemei.ro, specialiștii spun că această maladie nu este o boală a omului din societatea occidentală, ci aceasta există de mult mai mult timp. Cancerul a fost descris cu mii de ani în urmă de medici egipteni și greci, iar cercetătorii au descoperit semne ale acestei afecțiuni într-un schelet uman, vechi de 3 000 de ani.
Oamenii de știință spun că stilul de viață, dieta și poluarea aerului au un impact enorm asupra riscului de a ne îmbolnăvi de cancer. Dar, există cazuri în care cancerul este cauzat de virusuri și bacterii.
Mit: Dietele „acide“ cauzează cancer
Unele mituri despre cancer sunt surprinzător de persistente. Un astfel de mit spune că dietele „acide“ pot crește riscul apariției cancerului. Specialiștii propun creșterea consumului de alimente „alcaline“, cum sunt legumele și fructele.
Mit: Zahărul hrănește celulele canceroase
Există ideea greșită că celulele canceroase se hrănesc cu zahăr și că acesta ar trebui complet scos din dietă. Termenul zahăr nu se limitează doar la produsul alb cu care-ți îndulcești ceaiul, ci acesta cuprinde o serie de molecule, inclusiv zaharuri simple care se găsesc în plante, glucoză și fructoză. Toate zaharurile sunt glucide, cunoscute sub numele de carbohidrați - molecule realizate din carbon, hidrogen și oxigen.
Carbohidrații eliberează în sistemul nostru digestiv glucoză și fructoză. Acestea sunt absorbite în sânge, pentru a furniza energia de care avem nevoie pentru a supraviețui.
Toate celulele noastre, canceroase sau nu, utilizează glucoza pentru obținerea de energie. Deoarece celulele canceroase cresc foarte rapid în comparație cu celulele sănătoase, acestea au o necesitate ridicată pentru glucoză.
Dar chiar și așa, asta nu înseamnă că zahărul din prăjituri, dulciuri și alte produse zaharoase hrănesc în mod specific celulele canceroase, spre deosebire de orice alt tip de glucide, întrucât organismul nu alege pe care dintre aceste celule să le hrănească.
Mit: Tratamentul împotriva cancerului face mai mult rău decât bine
Specialiștii spun că tratamentele indicate în tratarea acestei maladii, fie că este vorba de chimioterapie, radioterapie ori operație, au efecte adverse asupra organismului. La urma urmei, aceste tratamente au fost create pentru a ucide celulele canceroase, existând șanse foarte mari ca și celulele sănătoase să fie afectate.
Câteodată, tratamentele nu au rezultatele dorite. Operația se numără printre tratamentele cu cele mai mari șanse de reușită. Chiar și radioterapia tratează oamenii bolnavi de această boală, mai bine decât o fac medicamentele. În ciuda acestui lucru, chimioterapia și medicamentele administrate pacienților bolnavi de cancer joacă un rol important în tratarea acestei afecțiuni. În unele cazuri, ajută la tratarea pacienților, iar în altele, măresc timpul de supraviețuire.
Jim Carrey a desenat o caricatură a Melaniei Trump care a pus Twitter-ul pe jar
Cât valorează inelul de logodnă personalizat primit de Maria Sharapova
Cum le-a schimbat trecerea timpului pe cele mai frumoase actrițe de la Hollywood. Imagini vechi de peste 20 de ani