Aderarea la SEPA, eliminarea completă a taxelor de roaming dintre R. Moldova și țările UE și definitivarea listei cu domeniile în care vor fi investiți cei 1,8 miliarde de euro, acordați de UE: Igor Grosu anunță prioritățile noii sesiuni parlamentare
Parlamentul are „un rol foarte important” în implementarea agendei europene, iar în acest an există priorități clare la care vor munci deputații, a anunțat joi, în debutul sesiunii legislative de primăvară-vară, spicherul Igor Grosu.
„În următoarele săptămâni, instituțiile europene urmează să aprobe Planul de Creștere pentru Moldova, un plan de investiții fără precedent pentru țara noastră în valoare de 1,8 miliarde de euro menit să asigure creștere economică a țării noastre. Pentru aceasta, noi, dragi colegi, avem de definitivat Agenda de reforme, precum și Lista domeniilor prioritare pentru investiții, astfel ca primele tranșe să fie debursate până în vara acestui an. De asemenea, datorită reformelor și proiectelor pe care le-am aprobat în domeniul financiar-bancar, în următoarele luni urmează să fim parte a Zonei Unice de Plăți în Euro (SEPA), ceea ce va face transferurile bancare mai accesibile, mai rapide și mai sigure pentru moldovenii care muncesc sau au afaceri în Europa. Un alt obiectiv agreat este eliminarea completă a taxelor de roaming dintre R. Moldova și țările membre ale UE, ceea ce va facilita călătoriile și comunicarea fără costuri suplimentare”, a declarat Igor Grosu.
Potrivit președintelui Parlamentului, obiectivul urmărit este „deschiderea negocierilor pe primul cluster ce ține de valori fundamentale, în primăvara anului curent, precum și finalizarea negocierilor de aderare în mandatul actualei Comisii Europene, nu mai târziu de 2028”.
Igor Grosu a ținut să sublinieze, în cadrul discursului ținut la deschiderea noii sesiuni parlamentare, că anul 2023 a fost un an istoric odată cu deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, iar anul 2024 - „un an al reușitelor noastre pe această dimensiune”.
„Am spus DA la referendum și am reales-o pe Maia Sandu președintă. Ne dorim ca anul 2025 să fie un an în care să confirmăm că R. Moldova poate merge nestingherit pe drumul ales și că nimeni nu va putea să-l deturneze. Ne dorim o R. Moldova pașnică, prosperă și liberă în marea familie europeană. R. Moldova poate să stea dreaptă atunci când alții vor să o îngenuncheze, să o dezbine și să o conducă. Am demonstrat, și de această dată, că moldovenii sunt solidari, suntem uniți și neclintiți. Cei care vor ca R. Moldova să eșueze nu se mai limitează la cuvinte mincinoase și propagandă, dar trec la acțiuni. În plină iarnă, au lăsat peste 300 de mii de cetățeni din stânga Nistrului în beznă și frig, cu gândul să provoace revolte și nemulțumiri. Dar, împreună cu prietenii noștri europeni, am găsit soluții și am convenit asupra unei strategii de securitate, care, timp de doi ani, va reduce la zero dependența R. Moldova de sursele energetice rusești, dar și asupra unui pachet de sprijin de doi ani. R. Moldova poate să-și aleagă viitorul european. În ciuda tuturor presiunilor, moldovenii au votat pentru o direcție clară – o țară europeană, în care să avem mai multă siguranță și prosperitate. Și eu cred cu tărie că moldovenii vor continua să aleagă cu inima și mintea”, a punctat Igor Grosu.
NOU // Contractele de vânzare-cumpărare pentru unele terenuri agricole NU vor trebui autentificate la notar
Fratele lui Dodon a fost eliberat din arest preventiv: Interdicția impusă de autorități
Operațiunea „agenți în sutană”, sezonul 2: Gruparea Șor și serviciile rusești organizează noi „pelerinaje” ale preoților Mitropoliei Moldovei, numai că în altă țară