O parte a veteranilor Războiului din 1992 susține că noii angajați ai MAI au „o reputație compromisă”
Membrii Asociației veteranilor Războiului din 1992 „Tiras-Tighina” acuză Ministerul Afacerilor Interne (MAI) că nu întreprinde nimic pentru a reforma acest domeniu. Mai mult, potrivit lor, „cadrele în poliție sunt în continuare politizate și orientate spre a satisface interesele celor care i-au promovat în funcții”.
Aceștia au adresat o scrisoare deschisă președintelui R. Moldova, Nicolae Timofti, și prim-ministrului Iurie Leancă, prin care cer să se ia măsuri urgente în acest sens. „Solicităm să se implice în problemele MAI prin intervenții chirurgicale, pentru reanimarea acestei instituții de importanță majoră în stat, să revizuiască neapărat cadrele din MAI, numite în urma reformei, pentru că, practic, toate au o reputație compromisă, dubioasă și sunt implicate în diferite scandaluri de proporții”, a menționat în cadrul unei conferințe de presă președintele Asociației veteranilor Războiului din 1992 „Tiras-Tighina”, Anatol Caraman.
Veteranii susțin că sunt amenințați de către ofițeri din cadrul MAI pentru criticile aduse în presă. „Organele de drept au intrat în mocirla corupției. Personal, am fost amenințat pentru că am participat la unele emisiuni tv în care am adus critici dure la adresa MAI”, a mai spus Caraman.
„Nu am venit aici să ne plângem, suntem rezistenți în fața unor astfel de atacuri, dar am venit să spunem că MAI s-a transformat într-o bâtă politică. Am primit mai multe mesaje de amenințare din partea unor prieteni, angajați ai MAI, care mi-au transmis că trebuie să încetez să fac declaraii dure la adresa MAI, pentru că toate relele se vor vărsa în capul feciorului meu, care tot este angajat al acestei instituții. Chiar și un deputat mi-a transmis să mă liniștesc. Vreau să le transmit la toți să nu fie cozi de topor și să nu îndeplinească comanda călăilor. Răsplata oricum va veni”, a adăugat fostul viceministru de Interne, Ghenadie Cosovan.
Amenințați și intimidați sunt și alți doi membri ai Asociației, mai spun veteranii. „Ultima amenințare a fost chiar acum două zile, pentru că am făcut mai multe declarații și sunt parte într-un proces al evenimentelor violente din 7 aprilie 2009. Este un haos total în MAI. Sunt și ofițeri onești, dar aceștia nu-și pot îndeplini corect meseria, pentru că sunt împiedicați de mafie”, a menționat Sergiu Tataru.
„Sunt hărțuit că am participat și la acțiuni publice. Mi s-a întocmit o sumedenie de dosare, care până la urmă nu au finalitate juridică. Se tergiversează ședințele de judecată. Ei vor ca toți să tacă, dar este imposibil acest lucru”, a adăugat președintele Mișcării Refugiaților Transnistreni, Anatolie Bâzgu.
Semnatarii scrisorii susțin că, dacă nu se vor lua măsurile cuvenite, vor trece la acțiuni concrete de influență civilă, dar au refuzat să precizeze la ce anume se referă.
Conducerea MAI nu a comentat, deocamdată, acuzațiile care i se aduc.
Lotul de vaccin antigripal achiziționat de stat, pe cale de a fi epuizat
Statul din Europa în care se poate ajunge cu cele mai multe rute directe de pe Aeroportul Internațional Chișinău: Zboruri directe către zece orașe din această țară
Curtea Constituțională va decide în această săptămână dacă validează sau nu cel de-al doilea mandat de șef al statului câștigat de Maia Sandu