PROGNOZE ÎNGRIJORĂTOARE // Prețurile la apartamente ar putea crește brusc peste doi ani
Apartamentele s-ar putea scumpi simțitor peste doi ani. Experții din cadrul Agenției imobiliare „JUST IMOBILEX” susțin că multe proiecte imobiliare au fost înghețate din cauza lipsei resurselor financiare și ne putem aștepta ca, peste doi ani, să scadă oferta și să crească cererea, iar, astfel, ne putem pomeni în situația creată după criza financiară din 1998, când prețurile s-au majorat considerabil într-o perioadă scurtă de timp.
Potrivit specialiștilor, piața imobiliară a profitat în perioada de creștere economică mai mult decât alte ramuri, iar pe timp de criză a fost afectată mai mult decât celelalte sectoare ale economiei. Analiza publicată de agenția imobiliară arată că piața imobiliară se află într-o perioadă foarte dificilă, iar unii experți vorbesc despre o scădere a prețurilor la imobile de până la 25%. Potrivit estimărilor agențiilor imobiliare, prețurile s-au redus cu 18%. „Multe proiecte au fost îngheţate, astfel ne putem aştepta ca peste un an-doi să scadă oferta, iar cererea, după ieşirea din criză, dimpotrivă va creşte, astfel ne vom pomeni în situaţia care s-a creat după criza financiară din 1998, când preţurile la imobil au pornit brusc în sus. Situaţia pe piaţă va fi dictată atunci de vânzător, dar nu de cumpărător, cum se întâmplă în prezent”, precizează experții din cadrul „JUST IMOBILEX”.
Potrivit specialiștilor, firmele care au un grad de finalizare a construcțiilor de 60% solicită finanțări de 265 de milioane de lei, iar cele cu un grad de finalizare mai mic – de circa două miliarde de lei. „Și dacă luăm în considerare faptul că realizarea unui proiect în acest domeniu durează câțiva ani, atunci deficitul de imobile locative de tip econom va dura 3-4 ani, iar de clasa premium ar putea dura chiar 4-5 ani”, se spune în analiza respectivă.
Potrivit datelor statistice, valoarea adăugată brută în domeniul construcțiilor s-a diminuat în primul trimestru cu 220 de milioane de lei față de aceeași perioadă a anului trecut, constituind 448 de milioane de lei.
Exerciții militare ale rușilor în Transnistria cu tehnică blindată ce trebuia retrasă din 2003: Delegația Chișinăului în CUC denunță „discreditarea considerabilă” a mecanismul actual de menținere a păcii la Nistru
VIDEO // Separatistul Krasnoselski, pus să arate cât de mărinimoasă e Rusia, după ce „Gazprom” a lăsat în frig și întuneric Transnistria: „Rusia a făcut tot posibilul ca să livreze gaz, dar R. Moldova se opune”. Replica Guvernului de la Chișinău
VIDEO // Cetățenii R. Moldova care se află peste hotare trebuie să achite prima de asigurare medicală? Precizările CNAM