Acțiunile primarului Ion Ceban, dictate de Kremlin? Andrei Spînu: „Sunt sigur”
Decizia de a nu candida la alegerile prezidențiale, anunțată luni de primarul capitalei, Ion Ceban, ar fi dictată de Kremlin. De această părere este ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.
Întrebat, în cadrul unui interviu acordat portalului din România g4media.ro, dacă crede că acțiunile lui Ceban „sunt dictate de Kremlin”, Spînu a răspuns: „Nu cred. Sunt sigur”.
Dovezile ar fi fost aduse de însuși Ceban „atunci când a protestat împotriva Uniunii Europene, când a protestat inclusiv la Bruxelles, a depus un proiect de lege împotriva Acordului de asociere UE – Republica Moldova”, a arătat ministrul.
„E bine să ne uităm la fapte. Nu cred că s-a schimbat, nu cred în schimbări atât de radicale într-o perioadă atât de scurtă”, a adăugat Andrei Spînu.
În cadrul aceluiași interviu, oficialul a adăugat că Rusia a șantajat mereu R. Moldova cu gazele naturale și, după ce a pierdut această „armă”, va înteți încercările de destabilizare a situației din întreaga republică, nu doar în Găgăuzia.
„Este evident că Kremlinul dorește ca lucrurile să nu meargă bine în republica noastră și vor încerca să destabilizeze peste tot unde vor putea. Până acum, însă, structurile de forță ale R. Moldova au reușit să facă față multiplelor provocări. Noi suntem siguri că vom putea păstra liniște și pace în stat, astfel ca, pe de o parte, să ne mișcăm cu proiectele noastre, pe de altă parte, să putem să îmbunătățim viața de zi cu zi a oamenilor”, a mai afirmat ministrul Andrei Spînu pentru g4media.ro.
Ați vorbit de ajutorul de la UE, din România. Cum explicați dumneavoastră faptul că în timp ce acești parteneri occidentali ai Republicii Moldova ajută semnificativ, iar Rusia pune piedici cât poate în dezvoltarea Republicii Moldova, totuși narativul rusesc are tracțiune încă mare în Republica Moldova? Cum explicați pentru publicul din România?
Andrei Spînu: Da, e foarte simplu. Ceea ce s-a făcut în ultimii 60-70 de ani, nu schimbi în 2-3 ani. Republica Moldova a fost parte a Uniunii Sovietice până în 1991. Apoi a urmat o perioadă cu politicieni trădători, practic ancorați la surse financiare și de influență de la Kremlin. Integrarea noastră europeană pe bune a început probabil în ultimii zece ani, dar de-abia de 3 ani avem un guvern și o guvernare care nu mai pun la îndoială în nici un fel acest parcurs.
Și evident că în acești 3 ani nu poți să schimbi peste noapte ceea ce s-a construit de către Kremlin în Republica Moldova. Noi trebuie să avem răbdare și maturitate ca să putem să construim, pe de altă parte să explicăm și să aducem suficiente argumente de ce această cale este cea pe care trebuie să o urmeze cetățenii și să ajutăm toată societatea să se unească în jurul acestui obiectiv major.
Eu cred că avem o dinamică bună. Și ar fi mult mai bună dacă nu am avea acest interferență, acest război hibrid care este dus pe teritoriul țării noastre, în mod special de partidele politice controlate de Kremlin.
Iată un exemplu simplu. În momentul în care Uniunea Europeană și noi încercăm să construim drumuri, ei pompează bani nelimitat în propagandă și în cumpărare de oameni, de voturi, de tot felul de emisari, creează partide și de dreapta, și de stânga ca să încurce și să destabilizeze situația. Și Moldova este o țară mica. Cu câteva zeci de milioane de euro poți să faci extrem de mult rău și ei asta au înțeles și asta fac.
IMPORTANT pentru chișinăuieni! Lăsați brazii care v-au împodobit casele de sărbători lângă platformele de colectare a deșeurilor: Vor fi reciclați de către autorități
Donald Trump anunță pregătirea unei întâlniri cu Vladimir Putin pentru a discuta despre încheierea războiului din Ucraina
Întreprinderile din R. Moldova au înlocuit becurilor cu cele LED și au instalat senzori de oprire automată a luminii, pentru a economisi energie electrică. Recean: „Actuala criză reprezintă o oportunitate de a eficientiza economia noastră”