Acţiunea 2012 cere retragerea ambasadorului României la Chişinău, Marius Lazurca
Peste 30 de asociații non-guvernamentale din cadrul Platformei Civice Acțiunea 2012 solicită demisia ambasadorului român la Chișinău, Marius Lazurca.
Potrivit acestora, de când Lazurca a fost numit în funcție, a demonstrat „incompetență și ignoranță în respectarea raportului special cu cel de-al doilea stat românesc”.
„După ce a utilizat în scopuri private un cor deplasat din fonduri publice la Chișinău pentru a cânta într-o biserică subordonată Patriarhiei Ruse, după ce a jignit Mitropolia Basarabiei și sutele de mii de români care aparțin de aceasta felicitându-l pe Episcopul de Bălţi şi Făleşti, Marchel, un subaltern al Moscovei declarat împotriva României, a limbii române și a Bisericii Ortodoxe Române, după ce a specificat public că se consideră membru al comunităţii păstorite de fața bisericească instruită de Rusia, ambasadorul Marius Lazurca a refuzat să acorde drept de intrare în Țara-Mamă a șapte tineri basarabeni care urmau să participe în București la o conferință legată de identitatea națională”, se precizează în comunicatul Acțiunii 2012.
Doar în urma unei sesizări și a unei petiții înaintate Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor, precizează Acțiunea 2012, Marius Lazurca a răspuns în scris, „printre altele, că depunerile dosarelor pentru obținerea vizelor s-au făcut fără programare prealabilă și în termen de urgență”. „Justificarea ambasadorului este minciunoasă și denotă rea-voință sau ignoranță, având în vedere faptul că asociațiile care au lansat invitația au dovedit de-a lungul timpului seriozitate, prin îndeplinirea tuturor obligațiilor care le-au revenit”, mai precizează sursa citată.
Mai mult, membrii Platformei Civice susțin că Marius Lazurca se face vinovat de lipsa de comunicare cu asociațiile civice care au dovedit de-a lungul timpului că susțin interesul statului român și de lipsa de implicare în îmbunătățirea imaginii statului român în R. Moldova.
„Având în vedere importanța geo-strategică și culturală deosebită pe care R. Moldova o are pentru România, Platforma Civică Acțiunea 2012 solicită numirea unei persoane competente în functia de ambasador. Acesta trebuie să dovedească mai mult curaj și dinamism, să dețină abilitatea de a conduce activitatea diplomatică pe un teritoriu locuit majoritar de către români și să găsească soluții de conlucrare cu reprezentanții românilor din cel de-al doilea stat românesc”, conchide Platforma Civică Acțiunea 2012.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”