13:56:44 22.11.2024
Stiri

Acționarii minoritari care dețin 1,6% din acțiunile de la „Gemeni” încearcă să acapareze 72% din spații comerciale, prin intermediul statului

Actualitate 04.01.2021 15:28 Vizualizări2356 Autor: Ziarul National
Acționarii minoritari care dețin 1,6% din acțiunile de la „Gemeni” încearcă să acapareze 72% din spații comerciale, prin intermediul statului


Acționarii minoritari ai SA „Gemeni”, care dețin 1,6% acțiuni, încearcă să acapareze 72% din spațiile Centrului comercial, prin intermediul statului, se arată într-o scrisoare deschisă semnată de acţionarii majoritari ai SA „Gemeni”, care gestionează întreprinderea începând cu anul 2019, dar şi de mai mulţi acţionari minoritari.

Scrisoarea a fost expediată conducerii R. Moldova și Ambasadorului Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko.

„Din păcate, în acest dosar statul, în persoana Agentului guvernamental pe lângă Ministerul Justiției, nu se apără corespunzător și nu apără bugetul de stat. Prin hotărârea sa din 18 februarie 2020 pe cauza Ojog și alții, acționari minoritari cu doar 1,6% din acțiunile SA „Gemeni”, CEDO i-a obligat pe ei să transmită statului acțiuni în mărime de 36,55% din acțiunile SA „Gemeni” în schimbul fie al încăperilor, fie al sumei de 2.210.000 de euro. Autoritățile ignoră că acționarii dați încalcă hotărârea CEDO și nu au de unde transmite 36,55% de acțiuni. Mai rău, Agentul guvernamental dorește preluarea proprietății „Gemeni” SA și ignoră faptul că astfel expune bugetul de stat la pretenții de zeci de milioane de euro în arbitrajul internațional”, menționează semnatarii scrisorii.

„Astfel, acționarii minoritari, care, având de facto 1,6% din acțiunile SA „Gemeni”, urmăresc scopul de a acapara circa 72% din afacere prin intermediul avocatului lor şi nu numai - induc în eroare opinia publică despre esenţa cazului şi despre unele aspecte de maximă importanţă ce ţin de stadiul actual de examinare a litigiului. Evident, aceste acțiuni nu vor rămâne fără răspuns şi pe această cale SA „Gemeni” anunţă că îi va ataca în judecată pe toţi acei ce promovează falsuri în raport cu dosarul menţionat”.

Potrivit aceleiași surse, „falsurile şi manipulările” au început să fie promovate înainte de momentul în care Curtea Supremă de Justiţie urmează să se pronunţe pe marginea cererii de revizuire depuse pe data de 18 martie 2020, de către statul Republica Moldova, prin intermediul Agentului guvernamental la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

„De facto, prin această cerere de revizuire se cere lichidarea societăţii pe acţiuni „Gemeni”; separarea unei porţiuni a centrului comercial „Gemeni” în mărime de circa 72% din suprafaţa comercială totală şi transmiterea acesteia unui grup de patru persoane fizice, actuali acţionari minoritari ai „Gemeni” S.A.; prin solicitarea lichidării, se cere deposedarea celorlalţi 480 de acţionari ai societăţii pe acţiuni „Gemeni” de acţiunile lor”, cităm din aceeași scrisoare.

În februarie 2020, la 14 ani de la cererea iniţială depusă de grupul minoritar, CtEDO a emis o hotărâre în privinţa întinderii prejudiciilor pe care R. Moldova trebuie să le achite petiţionarului.

„Grupul minoritar a solicitat ca CtEDO să oblige Republica Moldova să le plătească din bugetul ţării o sumă de 20,6 milioane de euro, inclusiv despăgubiri pentru valoarea Porţiunii dezlipite a clădirii centrului comercial în mărime de 5,1 milioane de euro și venit ratat în sumă de 15,5 milioane de euro. CtEDO a apreciat pretenţiile grupului minoritar drept exagerate, nedocumentate şi nedovedite în modul corespunzător. În final, CtEDO a decis că, în cazul în care restituirea proprietăţii este imposibilă, Guvernul trebuie să plătească grupului minoritar valoarea de piață a proprietăţii, în mărime de 2,12 milioane de euro. Iar având în vedere materialele dosarului și pronunţându-se în echitate, Curtea a acordat grupului minoritar 1,5 milioane de euro pentru venitul ratat.

Acum, în loc să-şi clarifice relaţiile aşa cum reiese din decizia CEDO, statul şi grupul minoritar încearcă să-şi rezolve problemele din contul actualilor acţionari majoritari, care sunt cumpărători de bună credinţă. Iar pentru ca acest scop să fie realizat, se manipulează din greu opinia publică şi se fac presiuni publice asupra Curţii Supreme de Justiţie”, afirmă semnatarii scrisorii nominalizate.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md