22:12:56 22.01.2025
Stiri

Acordul dintre Guvernele României și R. Moldova privind construirea unor apeducte, AMENDAT: „Sursa de apă potabilă este avantajoasă și economic, deoarece exclude necesitatea implementării unui proiect alternativ din sursa locală de apă – râul Prut”

Actualitate 11.11.2022 10:08 Vizualizări1794 Autor: Ziarul National
Acordul dintre Guvernele României și R. Moldova privind construirea unor apeducte, AMENDAT: „Sursa de apă potabilă este avantajoasă și economic, deoarece exclude necesitatea implementării unui proiect alternativ din sursa locală de apă – râul Prut”

Vicepremierul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale de la Chișinău, a semnat astăzi la Iași, împreună cu ministrul Mediului, Apei și Pădurilor din România, Tánczos Barna, Protocolul de amendare a Acordului între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind reglementarea construirii unor apeducte.

Protocolul de amendare prevede modificări în Acordul de bază, în partea ce vizează amplasarea unor apeducte cu subtraversarea râului Prut între localitățile Măcărești (România) – Măcărești (Republica Moldova); în sectorul localității Tabăra (România); între localitățile Sculeni (România) — Sculeni (Republica Moldova); între localitățile Ungheni (România) — Ungheni (Republica Moldova).

Semnarea Protocolului și intrarea în vigoare a Acordului vor contribui la dezvoltarea unui sistem de apeducte de interconexiune din România și Republica Moldova, formarea pieței de apă potabilă și formarea serviciilor de alimentare cu apă a consumatorilor.

„Promovarea Protocolului va contribui la îmbunătățirea calității vieții populației din zonele rurale în raza cărora vor fi construite apeductele. Sursa de apă potabilă este avantajoasă și economic, deoarece exclude necesitatea implementării unui proiect alternativ din sursa locală de apă – râul Prut”, a menționat vicepremierul Spînu.

Potrivit documentului, investițiile pe teritoriul României și pe teritoriul Republicii Moldova, până la punctele de interconectare, inclusiv traversarea frontierei, vor fi realizate de către operatorul regional de alimentare cu apă și de canalizare din România.

Totodată, vor fi necesare investiții pe partea moldovenească, care vor fi suportate de către Guvernul Republicii Moldova în vederea racordării localităților din proximitatea apeductului construit. Acestea urmează a fi corelate cu prioritățile enunțate de către Guvern și mijloacele disponibile în Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală.

Ministrul Andrei Spînu susține că extinderea sistemelor centralizate de aprovizionare cu apă și de canalizare, precum și creșterea ratei de acces a populației la aceste servicii este un obiectiv de reformă pe termen mediu și lung prevăzut în Strategia de alimentare cu apă și sanitație a Republicii Moldova, 2014 – 2028.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md