Acord de Liber Schimb între R. Moldova și Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția! Premierul Dorin Recean: „Mai multe investiții și locuri de muncă, creștere a exporturilor, diversificare a partenerilor comerciali și creștere economică”
Premierul Dorin Recean a semnat astăzi, în Liechtenstein, Acordul de Liber Schimb cu statele Asociației Europene a Liberului Schimb - Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția.
Printre beneficiile acestui acord, enumerate de șeful Guvernului R. Moldova, se numără „mai multe investiții și locuri de muncă, creșterea exporturilor, diversificarea partenerilor comerciali și creșterea economică”.
„În pofida multiplelor crize cu care se confruntă republica noastră, căutăm noi piețe de export pentru produsele moldovenești și noi oportunități pentru oamenii de afaceri. Semnarea unui astfel de acord consolidează legăturile economice dintre R. Moldova și țările occidentale, stimulează cooperarea internațională și transmite un mesaj clar partenerilor noștri - R. Moldova respectă principiile comerțului echitabil și promovează un mediu transparent și previzibil pentru tranzacțiile comerciale transfrontaliere”, a scris premierul pe pagina sa de Facebook.
Prim-ministrul Recean a adăugat că autoritățile de la Chișinău sunt hotărâte să urmeze calea de diversificare economică, stabilitate și integrare europeană, iar împreună cu ceilalți parteneri AELS - să lucreze pentru „a realiza întregul potențial al acestui acord pentru a asigura un viitor prosper cetățenilor Republicii Moldova”.
„Prin eliminarea taxelor și tarifelor pentru produsele moldovenești în Elveția, Islanda, Liechtenstein și Norvegia, republica noastră deschide noi oportunități pentru export și atrage atenția unor economii extrem de prospere. Deschidem porțile pentru produsele moldovenești într-un mediu comercial de înaltă calitate, oferind acces la un segment de consumatori divers și dispus să plătească prețuri premium pentru bunurile de calitate superioară. Aceasta oferă un potențial imens de creștere pentru exportatorii moldoveni și poate genera venituri semnificative pentru economia republicii”, a adăugat vicepremierul Dumitru Alaiba, ministrul Dezvoltării Economie și Digitlizării.
Datele statistice arată că, în 2022, R. Moldova a exportat în cele patru state mărfuri în valoare de circa 34 de milioane de dolari și a importat bunuri în sumă de 60 de milioane de dolari.
Menționăm că acest negocierile asupra acestui Acord au fost inițiate în noiembrie 2017.
Centrale electrice cu turbine pe gaz, oferite R. Moldova de către Uniunea Europeană: CSE a activat și Mecanismului de Protecție Civilă al UE în vederea asigurării securității energetice
DOC // Guvernul COMPENSEAZĂ creșterea tarifului la energie electrică pentru agenții economici din sectorul alimentar și din industria prelucrătoare: Până la 50% din creșterea tarifului la energia electrică, pe o perioadă de 3 luni
Maia Sandu, răspuns pentru separatistul Krasnoselski, care „distorsionează realitatea”: „Originea crizei nu este la Chișinău, ci la Moscova, care trebuie să vină cu soluții reale pentru această problemă”