Acord de colabolare, semnat de Administrația Națională de Meteorologie din România și Serviciul Hidrometeorologic de Stat din Republica Moldova
O delegaţie a Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) din România, condusă de Dr. Elena Mateescu, director general, întreprinde o vizită de lucru în R. Moldova.
În contextul vizitei, astăzi, la Ministerul Mediului din Chișinău, a avut loc o întâlnire bilaterală, cu Iordanca-Rodica Iordanov, secretar de stat la Ministerul Mediului.
În cadrul acestei întâlniri au fost discutat aspecte care vizează cooperarea dintre Republica Moldova și România, cu precădere în domeniul meteorologiei și științelor conexe precum și identificarea de noi oportunități de colaborare în cadrul proiectelor de cercetare științifică și modernizare tehnologică.
De asemenea, delegația de la Administrația Națională de Meteorologie a vizitat sediul Serviciului Hidrometeorologic de Stat din Republica Moldova, ocazie cu care a fost semnat Acordul de Cooperare între cele două instituții, iar echipa de experți români s-a familiarizat cu capacitățile instituționale, tehnologice și de infrastructură din cadrul Serviciului Hidrometeorologic de la Chişinău.
Semnarea acestui Acord se înscrie în tradiția dezvoltării bunelor relații de colaborare existente atât între România și Republica Moldova, cât și între cele două Servicii Meteorologice Naționale de-a lungul timpului.
Documentul oficial mai sus menționat a fost semnat din partea Administrației Naționale de Meteorologie de către Dna. Dr. Elena Mateescu, director general și din partea Serviciului Hidrometeorologic de Stat de către Dl. Mihail Grigoraș, director-adjunct Interimar.
Principalele direcții de cooperare vizate de acest Acord vor fi următoarele: pregătirea personalului de specialitate; cooperarea în domeniile meteorologiei, agrometeorologiei, climatologiei, sistemelor informaționale geografice și conexe; deservirea specializată a utilizatorilor de date și servicii din domeniul meteorologiei de pe teritoriul ambelor state; organizarea schimbului de experiență și bune practici în domenii specializate conexe meteorologiei; crearea de grupuri de lucru pe domenii de activitate etc.
De asemenea, cooperarea dintre cele două instituții va presupune întruniri oficiale periodice, schimburi de experiență, organizarea de activități de training, seminare, întruniri web/online, corespondență între specialiști ş.a.
CSM a reluat procedura disciplinară în privința a trei judecători în demisie de la CSJ, după ce aceștia au anulat hotărârile Comisiei „pre-vetting” în privința a 21 de magistrați
R. Moldova, reprezentată la Forumul Economic de la Davos de o delegație condusă de premierul Dorin Recean: Întrevederi bilaterale cu lideri politici și reprezentanți ai companiilor internaționale pentru a promova agenda economică a statului nostru
INVENTARIERE // Mai multe lacuri mari de acumulare din R. Moldova sunt nefuncționale, iar peste un sfert necesită reparații: Recomandările autorităților pentru proprietarii acestora