ACORD // Coridorul feroviar Vălcineț - Ocnița - Bălți - Ungheni - Chișinău - Căinari, cu o lungime de 446 km, REPARAT cu bani de la BERD și UE: Siguranță sporită a traficului feroviar și viteză mai mare de circulație a trenurilor
Coridorul feroviar Vălcineț - Ocnița - Bălți - Ungheni - Chișinău - Căinari, care leagă nordul de sudul R. Moldova pe o lungime de 446 de km, va fi reabilitat cu bani de la Banca Europeană pentru Reconstrucție şi Dezvoltare (BERD) și Comisia Europeană.
Valoarea proiectului se ridică la 43 de milioane de euro - 23 de milioane împrumut de la BERD și 20 de milioane de euro în calitate de grant de la UE, iar în cadrul acestuia urmează a fi schimbate traversele, șinele și balastul la porțiunile critice ale infrastructurii feroviare.
Implementarea proiectului va permite sporirea gradului de siguranță în traficul feroviar, majorarea vitezei de circulație a trenurilor de pasageri și a celor marfare, generând, totodată, reducerea timpului de rotație a trenurilor.
Acordul de împrumut dintre Republica Moldova şi Banca Europeană pentru Reconstrucție şi Dezvoltare (BERD) „RLF – Răspuns de urgență - Căile Ferate din Moldova”, a fost semnat astăzi, de către ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Lilia Dabija, și șefa Oficiului BERD în Moldova, Angela Sax.
Totodată, în cadrul evenimentului a fost semnat și un Acord de Grant, care va completa pachetul de împrumut, între ministrul Lilia Dabija, șefa Oficiului BERD în Moldova, Angela Sax și directorul „Căii Ferate din Moldova”, Oleg Tofilat.
Acordurile prevăd alocarea unui împrumut în valoare de 23 de milioane de euro din partea BERD și a unui grant de 20 de milioane de euro din partea Comisiei Europene, în cadrul inițiativei europene „Solidarity Lanes” de facilitare a transportului de mărfuri import-export pentru Ucraina.
„Astăzi, prin semnarea Acordurilor de Grant și de împrumut dintre Republica Moldova și BERD, vom pune în mișcare procesul de dezvoltare a infrastructurii feroviare. Datorită bunei colaborări pe care o avem și a sprijinului continuu, cetățenii noștri se vor putea bucura de călătorii sigure, iar economia republicii va prinde viteză”, a declarat ministra Lilia Dabija la ceremonia de semnare a documentelor respective.
Centrale electrice cu turbine pe gaz, oferite R. Moldova de către Uniunea Europeană: CSE a activat și Mecanismului de Protecție Civilă al UE în vederea asigurării securității energetice
DOC // Guvernul COMPENSEAZĂ creșterea tarifului la energie electrică pentru agenții economici din sectorul alimentar și din industria prelucrătoare: Până la 50% din creșterea tarifului la energia electrică, pe o perioadă de 3 luni
Maia Sandu, răspuns pentru separatistul Krasnoselski, care „distorsionează realitatea”: „Originea crizei nu este la Chișinău, ci la Moscova, care trebuie să vină cu soluții reale pentru această problemă”