ACORD // BERD va finanța 40% din construcția liniei electrice aeriene Bălți - Suceava, care va interconecta rețelele de energie electrică din R. Moldova și România: Investiții de 77 de milioane de euro
R. Moldova împrumută de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) suma de 30,8 milioane de euro pentru construcția liniei electrice aeriene de transport energiei electrice cu tensiunea de 400 kV care va interconecta municipiul Bălți și municipiul Suceava din România (LEA 400 kV Bălți - Suceava).
Proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de împrumut dintre Republica Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare privind realizarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, Faza II”, semnat la Chișinău la 13 martie 2024, a fost aprobat astăzi de către Guvern.
Suma contractată de la BERD reprezintă o cofinanțare a proiectului în mărime de 40%, alte 30,8 milioane de euro sau 40% urmează a fi finanțate de Banca Europeană de Investiții. Alte 15,4 milioane de euro sau 20% reprezintă un grant care urmează a fi acordat de Uniunea Europeană, prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate. Valoarea totală a proiectului a fost estimată la suma de 77 de milioane de euro.
Proiectul prevede construcția liniei electrice de transport a energiei electrice de 400 kV dintre Bălți și Suceava, construcția stației electrice Bălți 400 kV, dar și reabilitarea rețelelor interne de transport al energiei electrice existente în Republica Moldova.
Construcția LEA 400 kV Bălți - Suceava va duce la stabilizarea și îmbunătățirea interconectării sistemelor electroenergetice de furnizare și transport a energiei electrice în Europa de sud-est și în regiunea Mării Negre, la integrarea rețelei din Republica Moldova în piața UE prin conexiuni cu rețeaua europeană ENTSO-E, la creșterea eficienței sectorului energetic național, în principal segmentul transportului și distribuției energiei electrice, la îmbunătățirea stabilității și fiabilității sistemului electroenergetic local și regional, dar și la creșterea oportunităților pentru dezvoltarea de alte surse de energie, inclusiv din surse de energie regenerabilă.
Menționăm că, în total, R. Moldova va fi interconectată cu România prin trei linii electrice aeriene: Isaccea - Vulcănești - Chișinău, care este deja în proces de construcție, Bălți - Suceava și Strășeni - Gutinaș.
METEO // Vremea schimbă foaia: Cod galben de scădere a temperaturii medii zilnice și de ghețuș
VIDEO // România ADERĂ astăzi la programul Visa Waiver. Când vom putea călători propriu-zis fără viză în SUA. Care sunt documentele, costurile și pașii care trebuie urmați
R. Moldova a cumpărat energie electrică în valoare de peste 15 MILIOANE de euro de la începutul anului 2025. Peste 57% din energia consumată provine din România