Achiziții mai scumpe de energie electrică în orele de vârf: Vor crește tarifele din nou? Răspunsul premierului Dorin Recean
În prezent nu există premise pentru majorarea tarifelor la energia electrică, afirmă premierul Dorin Recean.
„Pentru malul drept al Nistrului, noi am luat în calcul toate riscurile ce se pot materializa în următoarea jumătate de an și astăzi nu există premise ca prețurile să crească”, a declarat șeful Guvernului joi, 9 ianuarie, după o discuție cu mai mulți șefi de raioane și primarii localităților afectate de criza energetică generată după sistarea livrărilor de gaze către regiunea transnistreană de către Gazprom.
Dorin Recean a îndemnat în continuare cetățenii să economisească energia electrică, în special în orele de vârf, pentru a evita deconectări, dar și o majorare a tarifului.
„Rămânem la aceeași solicitare către toți - să economisim energie electrică, în mod special în orele de vârf și atunci cu siguranță nu vor exista motive să creștem tariful”, a punctat Recean.
Menționăm că malul drept al Nistrului este asigurat cu gaze și energie electrică, inclusiv importând din România, în timp ce Transnistria nu are gaze naturale de la 1 ianuarie curent, iar energia electrică este produsă de MGRES pe bază de cărbune și nu asigură necesarul de consum în stânga Nistrului. Drept urmare, transnistrenii au parte de deconectări ale energiei electrice timp de opt ore în fiecare zi.
Pentru a acoperi cheltuielile legate de achiziția energiei electrice în orele de vârf, când curentul este scump, Agenția Națională de Reglementări în Energetică a aprobat, pe 3 ianuarie curent, noi tarife pentru consumatorii de pe malul drept al Nistrului. Mai exact, clienții Premier Energy vor achita 4,1 lei/kWh, cu 75% mai mult, iar cei ai FEE Nord - 4,68 lei/kWh, în creștere cu circa 64%.
Peste 600 de școli din R. Moldova utilizează deja catalogul electronic: Mai mult de 100 au renunțat în totalitate la catalogul pe hârtie
Însărcinatul cu afaceri al Moscovei în R. Moldova, convocat la sediul MAE: „Responsabilitatea pentru criza energetică din regiunea transnistreană revine exclusiv Federației Ruse și companiei Gazprom, care au decis să sisteze livrările de gaze”
Capacitatea comercială necesară pentru a acoperi 100% din consumul de energie electrică în ziua de 10 ianuarie, rezervată cu succes la hotarul cu România