Achiziții de 329 de milioane de metri cubi de gaze în trimestrul trei, la un preț mediu de aproape 405 dolari per mie de metri cubi: Cea mai mare cantitate, destinată sezonului rece care urmează
Societatea pe acțiuni „Energocom”, a achiziționat de pe piața europeană, în cel de-al treilea trimestru al anului curent, aproximativ 3,5 milioane de MWh de gaze naturale, echivalentul a circa 329 000 000 de metri cubi, la un preț mediu de 35,25 euro/MWh sau 404,92 de dolari per 1 000 de metri cubi.
Potrivit „Energocom”, cea mai mare cantitate de gaze cumpărată în lunile iulie - septembrie sau 3 milioane de MWh, echivalentul a 284 678 000 de metri cubi, a fost vândută către SA „Moldovagaz”, pentru consum curent sau pentru sezonul rece care urmează.
Pentru achiziția de gaze naturale au fost folosiți bani din grantul oferit Republicii Moldova de Guvernul Norvegiei Nansen, din creditul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și surse proprii ale companiei.
„Pentru aceste achiziții au fost organizate 42 de runde de licitații respectând regulile creditului BERD, la fiecare rundă participând până nouă companii din Europa. 12 runde s-au finalizat cu încheierea contractelor de livrare. La toate licitațiile organizate au fost invitați și au participat reprezentanți ai instituțiilor de drept, reprezentanți ai Ministerului Energiei, Agenției Proprietății Publice și ai societății civile”, precizează „Energocom”.
Aceeași sursă precizează că 535 000 de MWh de gaze sau circa 50 de milioane de metri cubi au fost procurate de pe Bursa Română de Mărfuri și au fost depozitate în România în calitate de stocuri de securitate sau stocuri comerciale în limita minimă prevăzută de legislație de 15% din consumul anual.
În primele nouă luni ale anului curent, SA „Energocom” a achiziționat în total circa 4,4 milioane MWh sau 413 000 000 de metri cubi, trei pătrimi din gaze fiind procurate de la companii înregistrate în România și de pe bursa română – BRM.
„În total, au fost semnate contracte cu opt entități comerciale din România, Grecia, Austria, Elveția. La capitolul tranzacțiilor de vânzare către „Moldovagaz”, acestea au fost adjudecate pe platforma administrată de BRM EST Moldova, subsidiara locală a Bursei Române de Mărfuri, fiind și operatorul platformei de tranzacționare a gazelor naturale din Chișinău. Alte cantități mai mici au fost vândute către companii locale, în contextul în care, de la 1 ianuarie 2025, toți consumatorii mari vor fi obligați să procure gaze de pe piața liberă, iar în această perioadă tot mai mulți agenți economici migrează spre platformă BRM Est”, se arată în comunicatul de presă al „Energocom”.
Peste 1 800 de copii ai refugiaților ucraineni frecventează școlile și grădinițele din Chișinău
Hospices of Hope Moldova: Modificările propuse de parlamentarul Radu Marian vor aduce mai multe finanțări pentru organizațiile de caritate
VIDEO // Un complice vizat în cazul tentativei de a incendia mașini ale Poliției, dar și sediul CEC, reținut de Poliție