Acasă, pe banii nemților
Întoarcere // Mai mulți moldoveni au revenit acasă printr-un program-suport al Guvernului Germaniei pentru Republica Moldova
Programul Centrului Internațional pentru Migrație și Dezvoltare (CIM) presupune acordarea unui suport financiar de 800-1500 de euro lunar cetățenilor Republicii Moldova care au locuit mai mult de doi ani în Germania. Mărimea ajutorului se stabilește în funcție de fiecare caz aparte. Timp de doi ani, suportul financiar e garantat, acesta însă se poate extinde și până la trei ani. Zece moldoveni au „absolvit” deja acest program. Aceștia au revenit acasă și s-au angajat fie la stat, fie la privat, iar pe lângă salariul primit, au avut și un suport de la Guvernul Germaniei.
Acasă, după 10 ani trăiți la Berlin
Familia Alionei Vuico a revenit în Republica Moldova în aprilie 2013. Aliona a locuit în Germania timp de zece ani. Acolo s-a căsătorit și a născut un băiețel. Acasă își dorea să revină de multă vreme. „În anul 2010, mi-a apărut dorința de a mă întoarce în R. Moldova. Am tot lucrat în direcția asta până anul acesta, când am revenit prin intermediul acestui program. În Germania, mi-am luat masteratul în Politologie și Comunicare. Acum, m-am angajat la o companie privată și lucrez în domeniul activității de fonduri. Mă simt bine acasă. Voiam să revin pentru că îmi era dor de familie, dar aveam și dorința de a încerca o carieră aici”, povestește Aliona Vuico.
Nu îi plac educația și asistența medicală de aici
Familia Vuico încă muncește la „integrarea” sa în societatea de aici. Cea mai mare problemă e legată de educația preșcolarului. „Grădinițele de stat sunt o catastrofă absolută, iar cele private nu merită banii pe care îi cer de la noi. Noi am mers la o grădiniță din Germania și putem face comparație. Acum, soțul meu stă cu copilul acasă, dar îl mai dăm și la un centru de ocupație”, spune Aliona. Cu ajutorul pe care îl primesc de la CIM, se descurcă. Spun că sunt mulțumiți, deocamdată. Mai departe – încă nu știu ce vor face. Stau în Republica Moldova.
Din Berlin - direct în cabinetul președintelui AȘM
Și Viorel Gârbu este unul dintre beneficiarii acestui program. În 2010, era student la masterat în Berlin și a participat la un seminar despre proiectul de reîntoarcere în R. Moldova. „Am trimis CV-ul, am fost selectat și apoi contactat. În Germania, am studiat economia în dezvoltare, iar când am revenit acasă, mi s-au propus două posturi de muncă. Eu l-am ales pe unul dintre ele și am fost, timp de doi ani, consilierul președintelui Academiei de Științe a Moldovei, Gheorghe Duca. Salariul pe care îl primeam era de trei-patru mii de lei, iar la el aveam un adaos de 800 de euro de la statul german”, ne povestește experiența sa Viorel. Acum muncește în sectorul nonguvernamental și este manager de proiecte.
Occidentul îl cheamă înapoi
Viorel este unul dintre primii beneficiari ai programului. Cu suportul Guvernului german și cu salariul pe care l-a avut, s-a descurcat. De când este, însă, pe cont propriu, gândul unei a doua plecări îl bântuie tot mai des. „Într-un stat în care ai oportunități limitate, chiar dacă ai studii foarte bune, vei avea un salariu mic. Asta pentru că salariul mediu pe economie este sub orice critică. Prețurile sunt mai mari decât în Germania. Locuri de muncă bine plătite sunt puține, iar procesul de selecție nu este transparent”, crede economistul. Ar vrea să plece din nou peste hotare. Nu știe ce țară va alege, poate fi și Germania, însă își poate încerca norocul și în altă țară. Un lucru e cert pentru el: să trăiești în R. Moldova cu un salariu mediu pe economie e un act de mare curaj de care trebuie să fii în stare.
R. Moldova, partener strategic pentru Germania
Managerul de proiect, Laura Cioclea, este la rândul ei una dintre beneficiarele programului. A locuit în Germania aproape zece ani. Revenind acasă, și-a lăsat acolo mama și fratele. La sediul CIM în R. Moldova coordonează programul de revenire acasă a moldovenilor. „Noi susținem acele domenii care contribuie la dezvoltarea țării. Care este interesul statului german? Da, pe de o parte, Germania are nevoie de forță de muncă calificată, pentru că se confruntă cu îmbătrânirea populației, dar pe de altă parte, ea e interesată să aibă parteneri de succes dezvoltați, iar R. Moldova este un punct strategic în acest sens. Cu siguranță, Germania vede în R. Moldova un partener de valoare”, zice managerul.
Majoritatea celor întorși lucrează la stat
„Avem oameni care lucrează acum la Camera de Comerț și Industrie, la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene și la Biroul pentru Relații cu Diaspora. Ajutorul pe care noi îl acordăm variază între 800 și 1 500 de euro. E un ajutor considerabil pentru R. Moldova. Or, mai degrabă putem spune că salariul din R. Moldova este un suport la ajutorul dat de statul german”, glumește Laura Cioclea. „Statul german urmărește să creeze o rețea de susținere reciprocă. Atunci când țările sunt dezvoltate, ai și tu o susținere din partea lor. Este, de fapt, un parteneriat dintre două țări – Germania și R. Moldova”, conchide coordonatoarea de program.
13 000 de moldoveni locuiesc în Germania
Potrivit ultimelor statistici, în Germania locuiesc aproape 13 000 de conaționali de-ai noștri. Jumătate dintre ei sunt studenți. Proiectul CIM în R. Moldova a început în ianuarie 2011. Timp de trei ani, acasă au revenit zece moldoveni. Trei dintre ei au finalizat proiectul, șapte sunt în proces, iar alți doi – în curs de reîntoarcere în Republica Moldova. Beneficiarii programului se pot întoarce oricând în Germania. Programul mondial activează pe toate continentele, în afară de America de Nord. Anul trecut, de el au beneficiat peste 500 de persoane.
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas lapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md