Academicienii dau ALARMA: „Chișinăul are nevoie de mai multe spații verzi!”
În ultmii 20 de ani, municipiul Chișinău a pierdut peste o mie de hectare de spații verzi, iar dacă lucrurile vor continua în asemenea mod, capitala va rămâne fără arbori și arbuști. Academicienii și ecologiștii dau un semnal de alarmă și îndeamnă municipalitatea să ia atitudine în acest sens.
„Au dispărut florile din oraș, nu se mai folosesc arbuști ornamentali înfloritori. Toate aceste probleme trebuie de pus pe seama municipalității. Aici se impune o colaborare mai strânsă între Primăria Chișinău, preturile de sector și Grădina Botanică”, a spus astăzi academicianul Alexei Palancean, în cadrul unei conferințe de presă.
Astăzi, când se împlinesc 50 de ani de la crearea Grădinii Botanice, academicienii susțin că aceasta „este uitată” de aleșii locali, iar banii alocați pentru întreținere nu sunt suficenți. „Pentru a finaliza etapa a doua de construcție a Grădinii Botanice mai sunt necesare încă vreo 8-9 milioane de lei. Se impune o colaborare mai strânsă cu municipalitatea, cu ministerele de resort – cel al Mediului, al Culturii, pentru a amenaja la nivelul standardelor europene acest teritoriu, dar și pentru a-l promova. Grădina Botanică ar trebui de inclus în obiectivele turistice ale R. Moldova”, a menționat doctorul în biologie Ion Roșca.
Academicianul Alexandru Ciubotaru susține că situația în care se află acum Grădina Botanică se poate vedea chiar de la intrate. „Stația de troleibuz din fața Grădinii Botanice trebuie strămutată, iar în locul ei să fie intrarea pe teritoriu. Să fie frumos, vizibil, nu cum este acum. Trebuie să racordăm amenajarea acesteia la standarde europene. Avem nevoie de schimb de experiență cu specialiști din țările UE, de stagii de pregătire. Dar cel mai important e că trebuie să colaborăm mai strâns cu municipiul de care în ultimul timp suntem cam izolați, să atragem mai multe proiecte de investiții”, a spus Ciubotaru.
Grădina Botanică se găsește la marginea orașului, în sectorul Botanica, și are o suprafață de peste o sută de hectare. Gradina numară astăzi aproximativ zece mii de specii, soiuri și forme de plante.
Premierul Dorin Recean, despre situația din Transnistria: ,,Kremlinul nu vrea reluarea livrărilor de gaze. Kremlinul vrea să creeze un conflict în R. Moldova, să ne întoarcem unii împotriva altora"
Rusia AMENINȚĂ din nou R. Moldova cu agresiunea militară. Lavrov: „Rusia va răspunde în mod adecvat oricăror provocări și va oferi protecție cetățenilor ruși din Transnistria”
Nou program de COMPENSAȚII pentru energie, acordate cetățenilor R. Moldova și refugiaților ucraineni: People in Need și Uniunea Europeană oferă 700 000 de euro pentru a ajuta moldovenii să depășească criza energetică