Academia de Științe a Moldovei, CRITICATĂ dur după ce l-a desemnat pe fostul avocat al lui Plahotniuc în calitate de membru al CSP. Reacția lui Gheorghe Avornic la comentariile lui Sergiu Litvinenco și ale Maiei Sandu
Reprezentanții actualei guvernări au criticat dur decizia Academiei de Științe a Moldovei (AȘM) din 20 ianuarie curent de a-l delega pe fostul avocat al lui Vlad Plahotniuc, președintele Senatului Universității de Studii Politice Economice Europene „Constantin Stere”, Gheorghe Avornic, în calitate de membru al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) din partea societății civile.
„Ca urmare a interviului desfășurat la 20 ianuarie 2022, Comisia pentru organizarea și desfășurarea concursului de selectare a candidatului la funcția de membru al Consiliului Superior al Procurorilor din rândul societăţii civile, l-a desemnat pe dl Gheorghe Avornic, dr. hab., prof. univ., în calitate de membru al Consiliului Superior al Procurorilor din partea societății civile, ales de AȘM”, se arată într-un comunicat al instituției.
Președinta Maia Sandu consideră că trimiterea lui Avornic în CSP ar fi „o sfidare” a intențiilor guvernării de a reforma justiția: „Sunt foarte dezamăgită, nu știu ce a fost asta, dar e o sfidare a acțiunilor noastre de curățare a justiției”.
Și Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a rămas surprins de alegerea făcută de Academia de Științe a Moldovei. În opinia sa, Avornic nu ar avea o reputație ireproșabilă.
„Integritatea unei persoane trebuie să stea la baza tuturor numirilor în funcții de decizie din stat. Am spus din start că scopul nostru este de a avea oameni integri în toate structurile, dar mai ales în instituţiile-cheie din justiţie. Mă refer aici în primul rând la CSM şi CSP, care sunt direct responsabile de numirile în funcţii ale judecătorilor şi procurorilor. Tocmai din această cauză promovăm „pre-vettingul” și sper, cât de curând, să începem implementarea acestui mecanism de verificare a integrității tuturor candidaților la funcțiile respective. Este inacceptabil ca în calitate de membri ai CSP și CSM să fie numiți oameni lipsiți de integritate. Mai ales că și legea cere expres ca membrii acestor consilii din partea societății civile să fie cu o „reputație ireproșabilă”. În situația în care acest criteriu nu este întrunit, persoana este incompatibilă și, deci, nu poate ocupa funcția de membru în organele de autoadministrare judecătorească sau ale procuraturii”, a adăugat Litvinenco.
Președintele Comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe, Dumitru Alaiba, a sugerat că această decizie îi va costa scump pe cei de la AȘM.
„Un „mulțumesc” Academiei de Științe pentru această conservă a lui Plahotniuc. O să ținem minte bine-bine rezultatul acestei „comisii” pentru timpurile când vor veni să ceară favoruri și privilegii pentru „știință”. Eu înțeleg că nu toată AȘM a fost în acea comisie de selectare. Dar nici nu am observat cineva din instituție să se distanțeze de această decizie și să o condamne vehement. Repet. Academia de Științe a făcut un așa concurs, urmare a căruia pentru Consiliul Superior al Procurorilor e propus un pion de-al lui Plahotniuc. Reforma justiției merge mai departe și nici un Avornic nu o va opri”, a scris deputatul pe Facebook.
De partea cealaltă, Gheorghe Avornic a plasat pe pagina sa de Facebook câteva imagini video cu mesaje adresate, cel mai probabil, contestatarilor săi: „Timpul e cel care îți va arăta ce și cine contează cu adevărat; în viață trenul pierdut se va mai întoarce, dar puțin probabil să mai găsești bilet cu loc; oamenii nu trebuie să fie perfecți, oamenii trebuie să fie oameni”.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”