Absolvenții de licee și colegii din R. Moldova, față în față cu „profesiile viitorului”: „Vreau să aplic la game design, deoarece îmi plac jocurile și întotdeauna când joc îmi apar idei inovative pe care aș vrea să le implementez”
Cei peste 500 de studenți din anul I și II de la noile specialități introduse în 2021 la Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM), Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice și Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, au prezentat astăzi „profesiile viitorului” absolvenților de licee și colegii din toată R. Moldova.
În cadrul celei de-a treia ediții a Forumului „Profesiile Viitorului”, absolvenții au aflat din prima sursă ce presupun specialitățile Producția Multimedia, Game Design și Animație, au interacționat cu experți din industriile creative, au participat la workshop-uri practice, precum și la întâlniri de orientare în carieră.
De asemenea, aceștia au aflat detalii despre oportunitățile de studiu și de angajare ulterioară în cadrul companiilor care activează în aceste domenii.
„Vreau să aplic la game design la UTM, deoarece îmi plac jocurile și întotdeauna când joc îmi apar idei inovative pe care aș vrea să le implementez. Îmi doresc să studiez această specialitate mai profund, astfel încât să fiu capabil să-mi creez propriul joc”, afirmă Dinu Roșu, absolvent al LT „Alexandru Ioan Cuza”.
În cadrul evenimentului a avut loc o expoziție de lucrări ale studenților de la „profesiile viitorului” și un concurs al proiectelor creative, iar cei mai buni au fost premiați.
„Este esențial să înțelegem că profesiile viitorului sunt importante pentru generația de astăzi, pentru că totul se digitalizează. Astfel, trebuie să explicăm tinerilor că tehnologiile noi nu sunt doar o sursă de relaxare, dar și un domeniu în care poți să te dezvolți și să faci bani”, a accentuat studenta Xenia Gancina.
„Programul Profesiile Viitorului reprezintă o experiență unică pentru Republica Moldova, pentru că s-a creat ceva diferit de mediul nostru universitar obișnuit. Voi, tinerii, aveți 70% din profesori care sunt din industrie și lucrează zi de zi nemijlocit în business și cunosc foarte bine cerințele forței de muncă. În același timp, vreau să înțelegeți că în voi s-a investit foarte mult. Investește atât statul, cât și partenerii internaționali. Așteptările sunt mari și noi mizăm ca aceste investiții să dea roade. Potențial economic există, dar este nevoie și de specialiști care o să vrea să devină antreprenori după absolvire. Noi tare mult mizăm că acest spirit o să genereze companii de succes și, în final, o întreagă nouă industrie în republica noastră”, a afirmat la eveniment Dan Perciun, ministrul Educației și Cercetării.
Programul „Profesiile Viitorului” este dezvoltat de Asociația Companiilor de Creație COR și Mediacor, cu suportul Proiectului Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie, sub egida Ministerului Educației și Cercetării și Ministerului Culturii, în parteneriat cu Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Tehnică a Moldovei și Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”.