A vândut sau nu rușilor secrete de stat? Tactica aplicată de „spionul” Creangă din Parlament în raport cu procurorii
Șeful Direcției Generale Juridice a Parlamentului, Ion Creangă, suspendat din funcție după ce a fost reținut în flagrant delict în timp ce îi transmitea informații asistentului atașatului militar al Federației Ruse în R. Moldova, refuză în continuare să facă declarații în fața procurorilor.
„Învinuitul nu a făcut declarații până acum”, a precizat pentru Ziarul NAȚIONAL Emil Gaitur, purtătorul de cuvânt al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).
Între timp, apărătorii lui Creangă au contestat decizia Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, privind plasarea acestuia în arest preventiv pentru 30 de zile, iar instanța de apel urmează să se pronunțe miercuri, 14 iulie, în privința acestei solicitări.
Ion Creangă a fost reținut în noaptea de 30 spre 31 iulie curent direct dintr-un local din Chișinău, unde se afla cu Dmitri Kelov, un angajat al serviciilor secrete rusești care activa sub acoperire diplomatică la Chișinău.
CITIȚI și SPIONAJ // Proiecte de legi și secrete de stat, vândute rușilor cu sume de la 500 la 2 000 de dolari: Detalii oferite de procurorul PCCOCS despre cauza penală a „clienților diplomatului” rus expulzat din R. Moldova
Funcționarul din Parlament a fost monitorizat de angajații Serviciului de Informații și Securitate mai bine de un an, timp în care aceștia au fixat numeroase discuții ale lui Ion Creangă cu Dmitri Kelov, expulzat între timp din R. Moldova, precum și transmiterea mai multor documente. Ion Creangă ar fi fost remunerat pentru serviciile oferite serviciilor secrete ruse în dauna intereselor R. Moldova.
„Este vorba despre informații ce țin inclusiv de activitatea Parlamentului, de proiecte legislative și nu numai. Reiese că au fost transmise și informații atribuite la secretul de stat. Sumele ar varia începând de la 500 până la 2 000 de dolari”, a afirmat anterior procurorul Vitalie Chișca, responsabil de caz.
Sursele Ziarului NAȚIONAL arată că, pe lângă documentele care îi nimereau pe masă transmise rușilor, Ion Creangă era foarte bucuros să-i ofere lui Kelov explicații despre intențiile autorităților din R. Moldova, inclusiv în privința politicii externe, și chiar sfaturi privind „mobilizarea resurselor proruse pentru răsturnarea puterii” de la Chișinău.
CITIȚI și DOC, AVERE și AFACERI // Vindea secrete rușilor în timp ce era remunerat cu câte peste 43 de mii de lei pe lună de către Parlament: Ion Creangă, latifundiar, după ce anul trecut i-au fost donate 11 terenuri
La scurt timp după încătușarea lui Creangă, a fost reținut și un polițist de frontieră care activa la Aeroportul Internațional Chișinău și care i-ar fi vândut aceluiași Kelov informații legate de acest obiectiv strategic. Polițistul de frontieră, de asemenea suspendat din funcție pe perioada anchetei, nu-și recunoaște vina.
Menționăm că Ion Creangă este cercetat penal pentru trădare de patrie, în timp ce polițistul de frontieră - pentru complot împotriva R. Moldova.
Îți place să mănânci dulce, picant, sau sărat? Ce tip de personalitate ai, în functie de mâncarea preferată
Netflix NU vrea să știi acest cod! Ce se întâmplă dacă tastezi 10118
Ce alimente și băuturi nu ar trebui să consumi niciodată pe stomacul gol. Cafeaua e cap de listă