15:41:23 22.11.2024
Stiri

A riscat, dar acum spală rufe toată ziua

Social 12.12.2015 12:00 Vizualizări4577 Autor: Galina Munteanu
A riscat, dar acum spală rufe toată ziua


CURAJ // Un bărbat din orașul Ungheni și-a dezvoltat o afacere care deservește patru raioane

A început afacerea de familie cu o mașină de curățare a pernelor. „Ideea a venit de la un cumătru. A fost acum patru ani, imediat după ce m-am căsătorit. Mi-a propus să cumpăr această mașină, costa trei mii de euro, bani enormi pentru noi, dar m-am aventurat, am riscat”, își amintește Ion Scutaru din orașul Ungheni.

A ales R. Moldova

La fel ca și alți tineri care pășesc în viața de familie, s-a întrebat: Rămân cu familia în R. Moldova sau merg peste hotare? Mașina de curățat pernele i-a dat un imbold să rămână acasă și să-și dezvolte o afacere.

„Să vă spun sincer, ideea de a dezvolta afacerea a venit tot de la cetățeni, care veneau aici și întrebau de ce curățăm doar perne, nu și haine”, susține Ion.

A cercetat piața și toate proiectele de finanțare care puteau fi accesate. „La acea vreme, în Ungheni era doar o singură spălătorie și aceea spăla doar o singură pereche de pantaloni pe lună”, zâmbește antreprenorul.

A aplicat la Programul Național de Abilitare Economică a Tinerilor (PNAET), finanțat de Uniunea Europeană (UE), de unde a beneficiat de 300 de mii de lei, dintre care peste o sută nerambursabili, a mai luat împrumuturi din bancă și și-a procurat utilajul necesar pentru a pune pe roate spălătoria.

Afacere care deservește patru raioane

Astfel, bărbatul a reuşit să deschidă spălătoria de haine, care deserveşte patru raioane, spălătorie care nu cedează în fața celor europene, fiind echipată cu cele mai moderne mașini de spălat, uscat și călcat.

„Spălătoria era una destul de necesară, pentru că la acel moment în oraş nu era asemenea spălătorie. Fiind la frontieră, a fost o idee binevenită. Pas cu pas, am dezvoltat activitatea şi am mărit numărul de echipamente, spectrul de servicii. Avem și secție de spălare a covoarelor. De serviciile noastre beneficiază instituții din patru raioane. Este vorba de spitale, centre medicale, grădinițe. La toate se adaugă și comenzile personale. Pe zi, spălăm în jur de 500 de kilograme de haine. Trebuie să accentuez aici că și detergenții sunt ecologici, sunt de import, pentru că la noi nu se produc. Un alt aspect important este că mașinile de spălat sunt dotate cu un sistem unic de dozare a detergentului. Nu se face dozare manuală, unde pentru cineva punem mai mult detergent și pentru altcineva mai puțin, dar mașina de spălat își ia singură de cât are nevoie pentru acel program. Este conectată la vasul cu detergent și își ia doza necesară”, spune antreprenorul.

Panou electric și cazan pe biomasă

Pentru a reduce din consumul de energie consumată la spălarea textilelor, antreprenorul şi-a mai realizat un vis: a instalat un cazan care funcţionează pe bază de biomasă, dar şi baterii solare. Potrivit lui, consumul de energie s-a redus în jumătate.

„Ceea ce ţine de bateriile solare, cheltuielile s-au redus cu aproape 60 la sută. Cu cazanul de biomasă noi sperăm ca economia să fie peste 30 la sută”, constată Ion Scutaru.

Pe moment, la întreprinderea lui Ion Scutaru activează 12 muncitori, care se declară mulţumiţi de condiţiile de muncă.

„Nu ne oprim aici. Vrem să deschidem și o secție de vopsire a hainelor. Cu cât mai mulți angajați voi avea, cu atât mai mulțumit voi fi, deoarece, creând locuri noi de muncă, îți dai seama că afacere merge bine”, susține Ion Scutaru.

Afacere de familie

Pe lângă spălătorie, familia Scutaru mai îngrijește și de peste 50 de hectare de pământ, dar și administrează două magazine din oraș.

„Este o afacere de familie. Fiecare membru are terenul său de activitate și nu ne încurcăm unul altuia, doar ne sfătuim când avem nevoie de luat vreo decizie”, conchide antreprenorul.

Milioane de la UE

În ultimii șapte ani, Uniunea Europeană a investit peste 800 de milioane euro în R. Moldova pentru dezvoltarea agriculturii, reformarea justiţiei, a învăţământului şi a medicinei.

Totodată, în toată această perioadă, R. Moldova a contractat circa trei miliarde de dolari de la partenerii de dezvoltare.

Asistență UE 2014-2017

În această perioadă, Comisia Europeană va oferi 410 milioane de euro:

30% - Reforma Administrației publice

30% - Agricultură

20% - Reforma poliției și managementul frontierei

15% - Consolidarea capacităților instituționale

5% - Societatea civilă

Pe moment, în R. Moldova sunt derulate concomitent opt programe de suport bugetar din partea UE. Este vorba despre:

    -Programul Stimularea Economică a Zonelor Rurale – ESRA

    -Programul de reformă a învățământului vocațional

    -Programul de suport bugetar pentru implementarea planului de acțiuni privind liberalizarea regimului de viză

    -Programul pentru agricultură și dezvoltare rurală – ENPARD

    -Reforma justiției

    -Programul de reformare al sectorului energetic

    -Suport pentru reforma managementului finanțelor publice

    -Suport pentru implementarea Acordului de Liber Schimb cu UE

Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md