A participat la peste 50 de concursuri și este olimpic INTERNAȚIONAL la fizică. Unde își va continua studiile, după ce a absolvit liceul la Chișinău
Ne-a reprezentat țara în peste 50 de concursuri, adunând pe parcursul anilor de studii o adevărată colecție de medalii și diplome, este olimpic international la fizică, a absolvit anul acesta Liceul „Orizont” din Chișinău și… pleacă să-și continue studiile la New York.
Gleb Vizitiv și-a manifestat interesul pentru fizică încă în copilărie, când, din întâmplare, a găsit în casa bunicilor un microscop și a început să analizeze în detalii toate materialele și obiectele care îl înconjurau. Ulterior, această pasiune s-a transformat în dragoste față de știință, mai exact față de fizică.
Fizica – un domeniu complicat
Gleb a obținut la liceu rezultate înalte la chimie și matematică, însă obiectul preferat de studiu a rămas fizica, care a fost o adevărată încercare pentru tânăr.
„Fizica niciodată nu mi s-a dat ușor, deci nu pot spune că am un talent în domeniul dat. Am lucrat intensiv, având mereu sprijinul mamei. Când veneam de la liceu, ea îmi zicea de fiecare dată: „Gleb, e timpul fizicii!”. Iar eu, ca un băiat cuminte și ascultător, începeam să rezolv probleme și exerciții, deși la început nu-mi reușea să am rezultatele dorite la fizică. Ulterior, prin muncă asiduă, am reușit să ating scopul pe care mi l-am propus”, zice Gleb.
BAC-ul, o etapă depășită cu brio
În acest an, tânărul a susținut examenul de Bacalaureat, însă nu a avut mari emoții, fiind sigur pe propriile forțe.
„BAC-ul l-am susținut destul de bine. La fizică și limba engleză am fost eliberat, respectiv am 10 din oficiu. Examenul la limba și literatura română l-am scris pe nota 9, iar la matematică – la fel pe nota 9. Testul mi s-a părut de dificultate medie, exercițiile nu erau foarte complicate, dar nici ușoare. Dacă sincer, aș face niște modificări în BAC-ul la matematică, fiindcă modalitatea de elaborare a baremului și testului m-a împiedicat să obțin nota 10. Din neatenție, am scăpat două cifre și, chiar dacă știu teoria foarte bine, am pierdut patru puncte și am obținut nota 9. Deci, ar fi bine de restructurat testul de Bacalaureat la matematică”, sugerează olimpicul.
Un număr record de participare la olimpiade naționale și internaționale
La început, Gleb participa la concursuri doar cu un singur scop – câștigul, însă mai târziu a înțeles că o importanță primordială o are experiența pe care o obține.
„În clasa a șaptea, am participat pentru prima dată la olimpiada pe sector la fizică, simțind cea mai neobișnuită emoție la acel moment. Vii într-o încăpere, unde sunt oameni care trei ore la rând vor tăcea și vor lucra la test. În așa situații te simți deosebit. La primele olimpiade la care am participat nu am avut rezultate excelente, obținând mai des locul trei. Ulterior, am început să lucrez mai intensiv, iar roadele nu s-au lăsat mult așteptate. Deja nu prea număr medaliile care le-am obținut, fiindcă le pierd numărul. Am participat la foarte multe concursuri, aproximativ la zece de talie internațională și la peste 40 de concursuri în interiorul țării”, povestește olimpicul.
Recent, a avut loc Olimpiada Internațională de Fizică 2016 în orașul Zurich, Elveția, de unde Gleb s-a întors cu o medalie de argint, îmbunătățindu-și rezultatul față de anii precedenți.
„Elveția este una dintre cele mai frumoase țări pe care le-am vizitat. Eu am participat deja a treia oară la Olimpiada Internațională de Fizică, care a avut loc în Kazahstan, India și anul acesta în Elveția, unde totul a fost la cel mai înalt nivel. De la aterizarea la aeroport până la Ceremonia de închidere am fost foarte ocupat, iar ca să vă dați seama de amploarea evenimentului – un bilet în sala de Opera House Zurich, unde a avut loc decernarea premiilor, valorează circa 500 de euro pentru un spectacol. La Ceremonia de închidere au concertat unii dintre cei mai faimoși maeștri care cântă la orgă și anume cântecul Star Wars, în remix de orgă. Pe lângă faptul că am avut parte de o închidere solemnă, am avut și excursii superbe prin diferite locații, precum lacul Luzern, Geneva, Muzeul Crucii Roșii, Sediul Central ONU și foarte multe alte destinații care ne-au frapat”, ne dezvăluiește tânărul.
Student la Universitatea Columbia în New York
Peste o lună, Gleb începe studiile la universitatea din Statele Unite ale Americii, iar momentan se ocupă cu pregătirea bagajelor, documentelor și a altor formalități. Cu fizica nu prea se ocupă, deoarece abia a revenit de la olimpiadă și vrea un pic de odihnă.
„Dacă sincer, viitorul în Moldova este o dilemă pentru mine, fiindcă am ales domeniul ingineriei nucleare și ingineriei electrice, iar în Republica Moldova nu sunt universități care să aibă această facultate. Astfel, am găsit altă țară mai bine dezvoltată, în care acest domeniu este practicat, optând pentru Universitatea Columbia din New York, care este una foarte prestigioasă și îmi oferă și bursă”, a spus Gleb.
Tânărul își dorește ca viitoarea profesie a sa să aibă tangențe cu fizica și se vede muncind în calitate de savant pentru a ajuta omenirea.
„Când am fost în Elveția, am ajuns și la CERN (Centre of Nuclear Research), unde am observat cât de interesant este munca acolo în calitate de savant în domeniul fizicii. Respectiv, un vis al meu ar fi să lucrez în cadrul acestei Organizații și voi depune tot efortul, însă am șanse puține, datorită concurenței mari”, declară tânărul, decis să lupte pentru a ajunge unde și-a propus.
Inga Apostolachi, stagiară
Dosar cu „barbă” de 25 de ani, rezolvat de Procuratura din Găgăuzia: 14 episoade de tâlhărie și două episoade de omor. Care este soarta cauzei penale „Găgăuzia Land”
România reacționează la declarațiile lui Patrușev: La 35 de ani după ce URSS a fost aruncată la coșul de gunoi al istoriei, unii de la Kremlin încă mai cred că pot spune națiunilor suverane ce să facă
LISTĂ // Numele oamenilor de cultură din R. Moldova, premiați de Ziua Culturii Naționale