21:53:56 17.01.2025
Stiri

SUPĂRAREA unei familii de pensionari // A muncit din greu peste hotare pentru a-și construi o casă, iar acum este impusă să plătească „impozit pe avere”

Social 30.04.2016 10:58 Vizualizări5425 Autor: Stela Mihailovici
SUPĂRAREA unei familii de pensionari // A muncit din greu peste hotare pentru a-și construi o casă, iar acum este impusă să plătească „impozit pe avere”

ÎNGRIJORARE // Impozitul pe avere impus de autorități va determina multe familii din R. Moldova să-și vândă casele, pentru care au muncit o viață

Mii de cetățeni din R. Moldova, care au agonisit bani toată viața sau au muncit la greu peste hotare pentru a-și construi o locuință frumoasă la baștină și a le asigura un viitor copiilor, au ajuns în pragul disperării, după ce autoritățile au anunțat că vor institui „impozitul pe avere”.

Unii ajunși acum la pensie, iar alții cu salarii mizere nu știu cum vor achita cel puțin 12 mii de lei anual pentru casă și sunt gata să intre în conflict cu statul. „Nu ne lasă guvernarea să trăim liniștiți. Îmi amintește de postavka lui Stalin: Ai nu ai, noi luăm”, spune indignat Iurie Mardare, un locuitor al municipiului Chișinău, care urmează să fie taxat după ce vor intra în vigoare noile norme legislative.

Pe 1 aprilie curent, deputații au votat în primă lectură pachetul de legi privind politica bugetar-fiscală pentru 2016. Printre propunerile documentului se regăsește și introducerea „impozitului pe avere”, care va fi aplicat persoanelor ce dețin imobile mai mari de 120 de metri pătrați, cu o valoare cadastrală de peste 1,5 milioane de lei. Impozitul va fi de 0,8% din valoarea casei și se va achita anual până la data de 25 decembrie. Deși reprezentanții întreprinderii de stat „Cadastru” susțin că nu au o statistică concretă privind numărul total al imobilelor care cad sub incidența noului impozit, ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, a declarat că taxa ar putea aduce anual în buget circa o sută de milioane de lei.

Opt ani de muncă în străinătate

Familia Mardare din Chișinău și-a construit o casă ce depășește 120 de metri pătrați pe bani agonisiți în străinătate, unde ambii soți au muncit din greu, chiar și câte 14 ore pe zi, fără a-și prețui măcar sănătatea.

Important la acel moment li se părea să le asigure un viitor copiilor, oferindu-le studii de calitate și ridicându-le o casă în care să trăiască fericiți. Iurie Mardare a lucrat opt ani în Portugalia și Marea Britanie, iar ulterior a revenit la Chișinău pentru a finaliza casa.

„Când am plecat, în 2001, lucram zi de zi în construcții, chiar și până la ora 22.00, și primeam o plată minimă pe oră care se achita la acea vreme. Puneam fiecare bănuț deoparte să plătesc contractul feciorului la universitate, studiile fiicei la liceu, iar restul investeam în casă. Eram deciși să ne stabilim în R. Moldova și copiii să rămână aici. De asta ne-a trebuit o casă mai mare”, afirmă domnul Iurie. Imobilul a fost ridicat în aceeași ogradă cu o căsuță pe care a moștenit-o de la părinți și se află acum într-o stare avariată.

În 2009, când a început recesiunea și a rămas fără lucru în Marea Britanie, bărbatul a revenit acasă și a trebuit să-și ia două locuri de muncă pentru a putea face față cheltuielilor de întreținere. Ziua muncea în calitate de șofer, iar noaptea – paznic la o școală. Soția a fost nevoită să mai rămână în străinătate pentru a putea termina construcția casei. Din cauza problemelor de sănătate, a revenit și ea în R. Moldova, iar locuința nu a fost finisată nici până astăzi. Dacă pe interior lucrările se apropie de sfârșit, la fațadă mai este mult de lucru și ograda a rămas neamenajată.

Pensie de 1 300 de lei, iar impozit de 12 000 de lei

În prezent, Iurie Mardare este pensionar și ridică lunar câte 1 329 de lei. De nevoie, și-a găsit și un post de muncă remunerat cu alți 1 500 de lei.

„Acesta e tot venitul familiei. Soția e grav bolnavă și practic toți banii se duc pe medicamente. Ea nici pensie nu primește, pentru că nu-și poate perfecta actele. Nu mai vorbesc că ne trebuie produse alimentare, bani pentru servicii comunale. Ne ajută copiii cum pot, dar au și ei familii și propriile griji. În plus, noi plătim acum 1 300 de lei pe an impozit pentru casă, dar 12 mii de lei de unde să luăm?”, întreabă îngrijorat bărbatul.

Întrebat de ce nu scoate casa la vânzare pentru a-și procura ulterior un apartament mai mic, bărbatul are o explicație plauzibilă: „E ograda în care am copilărit. Sunt legat sufletește de acest loc. Părinții au muncit din greu la această căsuță din curte pe care nu pot să o demolez, iar la casa asta am lucrat eu în sudoarea frunții. A venit fratele, cumătrul să mă ajute cu ce pot și acum să o vând?”.



Petiții la Președinție și Parlament

Disperat, Iurie Mardare spune că nu vede decât o soluție în situația care s-a creat – să intre în conflict cu statul. „De ce guvernanții nu se gândesc că există mulți cetățeni care au probleme. Unul poate a avut un business și și-a permis să-și facă o casă mare, dar acum e falit, altul poate s-a îmbolnăvit grav și nu mai muncește sau a ajuns la bătrânețe și nu mai poate întreține locuința. Ei vor să ne persecute și nu ne lasă să trăim în liniște. Îmi amintește de postavka lui Stalin: Ai nu ai, noi luăm”, adăugă interlocutorul.

Acesta a scris petiții Președinției, Guvernului și Parlamentului în care a cerut să fie respinsă inițiativa propusă în politica bugetar-fiscală privind instituirea „impozitului pe avere”, motivând că acesta încalcă principiile fundamentale privind proprietatea, dreptul la proprietatea privată și dreptul la asistență și protecție socială. Deocamdată, nu a primit niciun răspuns de la autorități.

„Cadastru” nu a făcut o evaluare

În viitorul apropiat, deputații urmează să voteze proiectul politicii bugetar-fiscale în lectură finală. Pe 11 aprilie, a expirat termenul în care parlamentarii mai puteau face amendamente la document. Dacă propunerea va fi acceptată, întreprinderea de stat „Cadastru” urmează să stabilească numărul proprietarilor de imobile care vor plăti „impozitul pe avere”.

„Deocamdată, nu există o claritate. Știm care este propunerea, dar nu știm exact cum se va face evaluarea. Care suprafață a imobilului se va lua în calcul: cea exterioară, cea interioară, cu sau fără subsol? Pentru analiză, trebuie să știm detalii. Încă nu ni s-au cerut careva totalizări sau extrageri din baza de date”, a precizat pentru Ziarul NAȚIONAL Ala Sandu, reprezentanta Direcției evaluare de la „Cadastru”.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md