A lăsat bătrânii din Italia pentru puii din R. Moldova: Povestea Mariei Caraman de la Condrătești
Maria Caraman din satul Condrătești din raionul Ungheni crește pui de găină încă din copilărie, o ocupație pe care a moștenit-o de la părinții și buneii săi. În anul 2021, Maria, în vârstă de 50 de ani, a pus pe roate o activitate antreprenorială care să aducă venit familiei sale.
Femeia a lucrat ca îngrijitoare pentru vârstnici în Italia aproape un an, însă dorul de cei cinci copii și doi nepoți au întors-o acasă. Aici s-a gândit să-și dezvolte propria afacere, investind banii agonisiți peste hotare.
„Când am inițiat activitatea, am investit mulți bani în incubatoare vechi, de mână a doua, care nu înregistrau o productivitate mare, iar cheltuielile erau prea mari și venitul prea mic. La un moment dat, mă gândeam să las totul baltă și să mă reîntorc în Italia”, a declarat Maria pentru PNUD Moldova.
Femeia a decis să participe la instruirile despre inițierea micilor afaceri organizate de Asociația Obștească (AO) de Educație Civică „Viitorul începe azi”, cu sprijinul programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”. În cadrul acestor instruiri, doamna Maria și-a încropit un plan de afaceri, pe care l-a înscris la un concurs de granturi anunțat de UE și PNUD și a câștigat.
Datorită grantului, Maria a reușit să achiziționeze un incubator mare și performant, cu o capacitate de 300 de ouă, care o ajută să obțină o productivitate mai mare și să facă economii la consumul energiei electrice. Dacă cu incubatoarele vechi reușea să scoată 350 - 400 de pui, acum cu incubatorul nou această cifră ajunge la 700.
„Sunt foarte mulțumită de acest incubator. Față de celelalte incubatoare, acesta e mult mai econom. Acum, plătesc mai puțin pentru consumul de energie electrică. Înainte, când lucram cu trei incubatoare mici, plăteam pentru energia electrică în jur de 500 de lei. Acum, am un incubator mai mare, achit pe lună în jur la 300 de lei pentru lumină. Grație lui, am mai mulți pui”, calculează antreprenoarea.
Banii obținuți prin mini-grant au mai fost investiți într-o mașină electrică de mărunțit și un tocător de furaje.
Potrivit PNUD Moldova, puii sunt crescuți în condiții ecologice și hrăniți cu grăunțe, grâu, orz și soia, fără alte suplimente alimentare. Acum, femeia are peste 700 de pui sănătoși, pe care îi comercializează în satele din raionul Ungheni. Fiul Chiril și nepoțelul Matei o ajută să facă față grijilor cotidiene.
„Puii mei au toată libertatea și cresc în condiții bio într-un câmp deschis. Acesta este secretul unei afaceri ecologice; păsările au nevoie de apă, hrană și lumină din natură pentru a crește sănătoși. Am vândut toți puii pe care i-am crescut, iar din banii câștigați am început să-mi construiesc o încăpere unde voi crește pui pe timp de iarnă”, dezvăluie Maria planurile sale.
Programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie” susține dezvoltarea social-economică în regiunile Cahul și Ungheni, pentru a asigura cetățenilor o calitate mai bună a vieții. Programul are un buget total de 23 de milioane de euro, este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).
Patru morţi și peste 200 de răniți, după ce o mașină a intrat în mulțime la un târg de Crăciun din Germania: Autoritățile R. Moldova încearcă sa afle dacă printre victime sunt și cetățeni moldoveni
Aura Șova, primele declarații, după ce a câștigat sezonul 12 Vocea României. Ce va face cu premiul cel mare: „Mie nu îmi lipsește nimic. Am un acoperiș deasupra capului, am ce să mănânc”
Maia Sandu le cere ambasadorilor să contribuie la atragerea investițiilor strategice în sectoare de producere, agricultură, energie verde și tehnologiile informaționale: ,,Aderarea la UE, prioritatea primordială a politicii externe"