A început SĂPTĂMÂNA PATIMILOR. Semnificația fiecărei zile


Astăzi, începe Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare. Acestea sunt ultimele zile din Postul Paştilor. Fiecare zi din această săptămână are o semnificaţie specială în desfăşurarea evenimentelor premergătoare Învierii Domnului.
Potrivit rânduielilor canonice, în această săptămână, se ajunează (nu se mănâncă nimic) până spre seară.
De luni și până vineri, în ziua cumplită a răstignirii, preoții rostesc rugăciuni rituale, citesc fragmente liturgice din Vechiul Testament (Psalmi, Profeti etc.), numite paremii.
Primele trei zile se numesc mari și sfinte, pentru că reamintesc sensul eshatologic al Paştelui. A patra zi, joi, marchează cea din urmă Cină a Domnului cu ucenicii Săi și trădarea lui Iuda. A cincea zi, vineri, numită și „Paștile Crucii”, este cu adevărat începutul Paștelui, iar sâmbătă este ziua în care tristețea este transformată în bucurie prin omorârea morții.
Sâmbătă dimineaţa se face ultima liturghie. Este cea mai frumoasă, pentru că se sărbătoreşte Sfântul Vasile cel Mare, la care se citesc multe texte din Sfânta Scriptură. La această liturghie se împărtăşesc toţi.
Ouăle se vopsesc în Joia Mare, urmând ca în Sâmbăta Mare să se coacă pasca și cozonacul ce vor fi aduse la biserică în noaptea de Înviere pentru a fi sfințite.
Există și câteva superstiții referitoare la această zi:
- nu este bine să dormi în Joia Mare, căci cine doarme în această zi va rămâne leneș un an întreg;
- dacă doarme o femeie, va veni Joimărița care o va face incapabilă de lucru tot anul;
- morții vin în fiecare an în această zi la vechile lor locuințe, unde stau până în sâmbăta dinainte de Rusalii.









































































