06:31:37 31.10.2024
Stiri

Preşedintele SUA a ordonat ATACUL, iar Rusia suspendă Memorandumul de cooperare cu SUA

Știri 07.04.2017 11:10 Vizualizări25569 Autor: Ziarul National
Preşedintele SUA a ordonat ATACUL, iar Rusia suspendă Memorandumul de cooperare cu SUA


Statele Unite au lansat un atac cu rachete asupra unei baze militare din Siria de unde ar fi fost lansat atacul cu arme chimice de zilele trecute, atribuit administraţiei al Assad şi în care au murit aproape 90 de persoane, între care mulţi copii. Şase persoane au murit în urma atacului, conform armatei siriene. Oficiali americani au declarat că trupele ruseşti au fost informate înaintea atacurilor cu rachete asupra bazei siriene şi că loviturile nu au vizat zone unde acestea erau prezente. Rusia a anunţat că va solicita o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU şi că suspendă acordul de cooperare cu SUA în Siria, legat de prevenirea incidentelor militare între forţele aeriene.

Guvernatorul provinciei Homs, unde au avut loc atacurile cu rachetă, a susţinut că acestea ”servesc intereselor grupărilor armate teroriste”. Prima reacţie a lui Putin a venit de la purtătorul de cuvânt al Kremlinului, acesta calificând atacul SUA ca pe o „agresiune” care încalcă legea internaţională şi a susţinut că Siria nu deţine arme chimice. El a arătat că relaţiile SUA-Rusia vor suferi „daune semnificative”.

Departamentul american al Apărării a anunţat la 4.40, ora Siriei, (4.40, ora României), că 59 de rachete de croazieră Tomahawk au fost lansate de la bordul unor distrugătoare aflate în estul Mării Mediterane. Este pentru prima oară când SUA atacă direct o ţintă aflată sub controlul regimului al Assad, de când a început războiul din Siria.

Atacul a vizat baza aeriană a armatei siriene de la Shayrat, din provincia Homs, fiind o premieră în conflictul militar din Siria. Rachetele americane au vizat apărarea antiaeriană, avioanele, hangarele şi depozitele de combustibil de la baza respectivă şi au „avariat grav sau au distrus avioane siriene şi infrastructura de sprijin”, conform Pentagonului, citat de Washington Post, citat de gandul.info.

Oficialii americani susţin că ruşii, care au forţe în Siria şi deţin o zonă sub control rusesc chiar la baza aeriană atacată, au fost avertizaţi dinainte şi că armata SUA şi-a luat toate precauţiile pentru a nu lovi zona rusească, conform unui purtător de cuvânt al Pentagonului. Informările au fost făcute prin intermediul „linie anticonflict”, un sistem de comunicaţii al armatei americane cu forţele ruseşti, folosit în Siria pentru a se informa reciproc de operaţiunile aeriene de acolo şi a evita astfel ciocnirile accidentale între cele două forţe aeriene.

„În seara asta, am ordonat o lovitură militară asupra bazei din Siria, de unde a fost lansat atacul chimic”, a declarat preşedintele Donald Trump, precizând că decizia este vitală pentru securitatea SUA în prevenirea şi descurajarea folosirii armelor chimice. „Assad a luat viaţa bărbaţilor, femeilor şi copiilor fără apărare. Chem toate naţiunile civilizate să pună capăt masacrului şi carnagiului din Siria”, a adăugat el.

„Nu există nicio justificare pentru care Siria a folosit arme chimice interzise. A încălcat obligaţiile care îi revin în baza Convenţiei în vigoare şi a ignorat cererile Consiliului de Securitate al ONU. Toate încercările de ani de zile de schimbare a atitudinii regimului Assad au eşuat”, a spus Trump.

Bombardardamentul Statelor Unite este o ripostă faţă de recentul atac chimic produs recent în orăşelul Khan Sheikhoun, situat în provincia siriană Idlib.

Administraţia Obama s-a ferit să intre direct în conflict, evitând astfel o confruntare cu Rusia şi Iranul, principalii susţinători ai regimului lui Bashar al Assad. Prin acest atac, Donald Trump pare dispus să ignore aceste riscuri, escaladând conflictul.

UPDATE 10.55 Rusia suspendă Memorandumul de cooperare cu SUA, între forţele aeriene ale celor două ţări, care operează în Siria, a anunţat ministrul rus de Externe Serghei Lavrov. Acordul stabilea ca SUA şi Rusia să se informeze reciproc cu privire la operaţiunile aeriene din Siria, pentru a evita ciocnirile accidentale sau atacurile una asupra alteia. SUA susţin că au informat Rusia despre atacul din Siria chiar prin intermediul sistemului de comunicaţii militare care funcţionează în baza acestui acord, între cele două ţări.
UPDATE 10:25 Armata siriană a anunţat că 6 persoane au murit în urma atacului american cu rachete.
UPDATE 10:15 SUA au informat Rusia înaintea atacurilor cu rachetă, prin intermediul „liniei anticonflict”, un sistem de comunicaţii controlat de armata americană, care operează din Qatar şi care este folosit de forţele aeriene ale SUA şi Rusiei, în Siria, pentru a se informa reciproc despre acţiunile aeriene din Siria şi a evita astfel ciocnirile accidentale între ele. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului a arătay că ruşii au fost informaţi „prin mai multe conversaţii” pe această linie, în timpul zilei de joi.
UPDATE 10:00 Ordinul de atac asupra bazei siriene a fost dat de Donald Trump chiar înaintea cinei sale cu preşedintele Chinei, Xi Jinping, conform unui consilier de securitate naţională de la Casa Albă, citat de CNN. Atacul s-a desfăşurat chiar în timpul cinei celor doi lideri.
UPDATE 9:54 Baza aeriană de la Shayrat a fost practic distrusă de atacurile cu rachete SUA, arată agenţia rusă RIA Novosti, citând un angajat al bazei. „Toate avioanele au fost scoase din uz şi se poate spune că baza este complet distrusă”, spune acesta. Incendiul de la baza aeriană nu a fost încă stins, arată televiziunea siriană de stat.
UPDATE 9:30 Prima reacţie din partea lui Vladimir Putin a venit prin intermediul purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care a arătat că atacul asupra bazei siriene este „o agresiune împotriva unei naţiuni suverane”, care a fost făcută „fără respectarea legii internaţionale şi sub un pretext inventat”. Peskov a adăugat că „armata siriană nu are arme chimice”. Putin vede acest atac ca pe o încercare a SUA de a distrage atenţia de la victimele civile ale armatei SUA din Irak. „Acest gest aduce daune semnificative legăturilor SUA-Rusia, care sunt deja într-o stare deplorabilă”, a mai spus Peskov.
UPDATE 09:14 Atacurile cu rachete ale SUA asupra unei baze a armatei siriene ”servesc intereselor grupărilor armate teroriste”, a declarat guvernatorul provinciei Homs, unde a avut loc operaţiunea americană, informează Tass.

”Conducerea şi politica siriană nu se va schimba”, a declarat Talal Barazi, guvernatorul provinciei Homs. ”Acesta nu este primul atac şi nu cred că va fi nici ultimul”, a adăugat acesta. ”Există morţi şi răniţi în atacul SUA asupra bazei aeriene al-Shayrat din centrul Siriei”, a spus Barazi.

Guvernatorul a afirmat că baza militară atacată de Statele Unite a jucat un rol important în lupta împotriva teroriştilor, în cadrul operaţiunii de eliberare a oraşului Palmyra.

UPDATE 8:45 Marea Britanie, Israelul şi Australia şi-au anunţat sprijinul pentru decizia luată de Donald Trump de ataca baza aeriană siriană, în răspuns la atacul chimic de zilele trecute. Arabia Saudită şi-a anunţat sprijinul, în timp ce Iran a calificat atacul drept „o acţiune unilaterală periculoasă, distructivă, care violează principiile legii internaţionale”.
„Guvernul britanic sprijină pe deplin acţiunea SUA, despre care considerăm că a fost un răspuns corespunzător la atacul barbar cu arme chimice, lansat de regimul sirian, şi are ca intenţie descurajarea unor atacuri viitoare”, a declarat un purtător de cuvânt al Downing Street 10.

Premierul australian Malcolm Turnbull a declarat că sprijină puternic gestul SUA. „Transmite un mesaj puternic regimului Assad. Pedeapsa a fost proporţională şi a fost rapidă. Sprijinim SUA în această acţiune”, a declarat acesta.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
28.10.2024 13:50 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Atipicul stride...

28.10.2024 09:29 Ziarul National Nicolae Enciu // Tratatul de la Paris...

28.10.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Plahotniuc și scenar...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va deveni președintele R. Moldova după turul doi al alegerilor prezidențiale de pe 3 noiembrie 2024?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md