7 APRILIE și PAPUC-ii justiției
ȘIRETLIC // Cum i-au scăpat de închisoare judecătorii pe cei trei generali de poliție, cercetați în „dosarul 7 aprilie”
Condamnarea la patru ani de închisoare a fostului ministru al Afacerilor Interne, Gheorghe Papuc, pentru neglijență în serviciu în timpul evenimentelor din aprilie 2009 a readus în atenția publică dosarele legate de 7 aprilie 2009. După ce i-au „scăpat” unul câte unul de la închisoare pe polițiștii torționari, judecătorii i-au lăsat „la desert” pe capii Internelor de acum șase ani. Condamnarea lui Gheorghe Papuc și a comisarului mun. Chișinău, Vladimir Botnari, va fi urmată, foarte curând, de un verdict în dosarul fostului vicecomisar de Chișinău, Iacob Gumeniță, al unuia în dosarul bloggerului rus Eduard Baghirov, dar și de o nouă decizie în dosarul morții lui Valeriu Boboc.
Fără grad de general
Decizia de condamnare la patru ani cu executare a generalului de poliție Gheorghe Papuc, după ce Judecătoria sectorului Centru l-a absolvit de orice pedeapsă, i-a luat prin surprindere pe toți, de la procurori până la victimele evenimentelor de acum șase ani.
Completul de judecată condus de judecătorul Iurie Melinteanu a hotărât că, pentru neglijența în serviciu de care au dat dovadă pe 7 aprilie 2009, soldată cu decesul unei persoane, Gheorghe Papuc și Vladimir Botnari urmează a fi lipsiți și de gradele de generali.
Fostul ministru de Interne a fost condamnat, prin aceeași încheiere judecătorească, și pentru că ar fi transmis în folosință Partidului Comuniștilor un imobil al Ministerului Afacerilor Interne și un automobil, fără achitarea taxei de arendă.
Astfel se explică pedeapsa dură cu care s-a ales Papuc față de Botnari, ultimul, condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare.
Totuși, și Papuc are toate șansele să nu ajungă la răcoare. Dacă în cazul bărbatului judecat pentru că nu și-a procurat poliță medicală judecătorii au dispus încătușarea inculpatului chiar din sala de judecată, în cazul generalului de poliție, magistrații au dispus punerea în executare a deciziei din momentul reținerii, o „chichiță” juridică ce i-a dat lui Papuc un avans de circa 48 de ore pentru a se putea face nevăzut.
O chichiță judecătorească
Procurorul de nivelul Curții de Apel, Artur Lupașcu, ne-a explicat că formularea judecătorilor nu le permitea să-l rețină pe Papuc după ședința de judecată.
„La ședință nu erau prezenți polițiști. Cine putea să-l rețină? Mai târziu, pentru reținere, polițiștii trebuiau să primească dispozitivul hotărârii judecătorești. Nu știu dacă domnul Papuc a părăsit țara. Dacă dvs. știți mai multe decât mine, ar trebui să lucrați în alte instituții, și nu în presă”, ne-a răspuns indignat procurorul, după ce l-am anunțat că, potrivit unor surse, Gheorghe Papuc ar fi reușit să părăsească republica, plecând prin regiunea transnistreană.
„Noi ne-am atins scopul nostru ca procurori. Mai departe, e treaba polițiștilor să îl rețină”, ne-a tăiat-o el.
Dispozitivul hotărârii judecătorești a ajuns la Inspectoratul General de Poliție abia a doua zi după pronunțarea sentinței și, de îndată, Direcția poliției municipale a alertat toți polițiștii capitalei să îl caute pe general.
„Deocamdată, Gheorghe Papuc nu a fost găsit. Nu e exclus faptul că se ascunde sau că s-ar fi deplasat în regiunea transnistreană. Dar noi avem informații că dumnealui nu a ieșit din țară prin punctele de trecere a frontierei, iar cu cei din regiunea transnistreană avem o conlucrare”, a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL Silviu Mușuc, șeful adjunct al Direcției poliției municipale.
Speranța lui Boboc și „amnezia” lui Papuc
Condamnarea lui Papuc le-a readus speranța tatălui lui Valeriu Boboc, tânărul ucis de oamenii legii în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009, și mamei lui Damian Hâncu, torturat de polițiști în aceeași noapte.
Plăcut surprins de decizia Curții de Apel Chișinău în cazul lui Papuc, Victor Boboc speră că la fel de corectă va fi aceeași instanță și în dosarul în care polițistul Ion Perju este acuzat că l-a omorât pe fiul său. Pe 16 februarie, Curtea de Apel Chișinău urmează să pronunțe verdictul și în acest caz, după ce Judecătoria sectorului Buiucani l-a achitat pe polițistul Ion Perju.
Mama tânărului Damian Hâncu, torturat de oamenii legii după evenimentele din 7 aprilie, Parascovia Hâncu, de asemenea speră că, în primăvară, vor avea primul verdict în dosarul în care fostul vicecomisar al capitalei, Iacob Gumeniță, este acuzat că i-a schilodit băiatul. Potrivit ei, Gheorghe Papuc și Vladimir Botnari figurează în calitate de martori în dosarul lor și au încurcat foarte mult ițele în judecată, făcând unele declarații de care se deziceau mai târziu, pe motiv că au uitat ce s-a întâmplat atunci.
Dosarul lui Gumeniță este cel mai anevoios dintre toate cele legate de evenimentele din aprilie 2009, ajunse în judecată. Din 2010 și până în prezent, pe acest dosar, la Judecătoria Buiucani, au avut loc peste 30 de ședințe de judecată și vreo 20 de amânări.
Imunitatea lui Zubic
Șef al Statului major în timpul evenimentelor din 7 aprilie și, deci, principalul responsabil de acțiunile forțelor de ordine în acele zile, fostul viceministru de Interne, Valentin Zubic, ridicat de Vladimir Voronin în grad de general-maior de poliție după evenimentele din aprilie 2009, a devenit acum doi ani intangibil pentru procurori.
În martie 2013, Judecătoria sectorului Centru a emis o încheiere judecătorească prin care a declarat nulă ordonanța de punere sub învinuire a lui Zubic.
„Au fost invocate încălcări de procedură. De atunci, nu îl mai putem atrage pe Valentin Zubic în calitate de bănuit în dosarele legate de 7 aprilie. Dosarul penal a rămas, dar fără bănuit”, ne-a explicat procurorul Sergiu Roșu, responsabil de dosar.
Victor Boboc, tatăl lui Valeriu, ucis pe 7 aprilie 2009:
„Trebuie să recunosc că decizia de condamnare a lui Gheorghe Papuc m-a surprins. Este prima dată când în R. Moldova este condamnată la închisoare o persoană de un asemenea nivel. Pentru noi, această condamnare e un balsam pe inimă. Totuși, nu știm la ce să ne așteptăm în dosarul nostru cu Ion Perju. Probe pentru a-l condamna există, doar totul este foarte imprevizibil”.
Parascovia Hâncu, mama lui Damian, tânăr torturat după 7 aprilie 2009:
„Sentința lui Papuc m-a bucurat. Acești oameni, prin ordinele date, i-au distrus viața fiului meu. Din cauza traumelor, Damian nu mai este așa cum era înainte. Mereu încuie ușa, frica încă mai ține stăpânire pe el.
Papuc și Botnari sunt martori în dosarul lui Iacob Gumeniță și au încurcat mult ițele acolo. După ce au făcut inițial unele declarații în proces, acum se dezic de ele și spun că au uitat cele întâmplate în 2009. Mă tem că, în astfel de condiții, Iacob Gumeniță ar putea scăpa de pedeapsă. Noi, însă, oricum vom merge la CEDO”.
Ludmila Popovici, director executiv al Centrului de Reabilitare a Victimelor Torturii „Memoria”:
„Aproape în toate cauzele care țin de 7 aprilie nu am văzut justiție. Condamnarea unui fost ministru de Interne pe câteva probleme economice, de rând cu faptele din 7 aprilie, nu îmi spune nimic. Timp de cinci ani nu am văzut o abordare adecvată din partea procurorilor și judecătorilor. Toate cazurile s-au terminat cu persistența impunității. Practic, victimele din 7 aprilie 2009 sunt discriminate de stat, dreptul lor la reabilitare este ignorat și încălcat de stat”.
***
Fugit la Moscova, Eduard Baghirov, bloggerul rus acuzat de organizarea evenimentelor din aprilie 2009, a obținut, prin Ministerul de Externe al Rusiei, scoaterea sa din căutare de către Interpol și și-a concediat avocații care îl apărau în dosarul aflat pe rol în R. Moldova.
***
În prezent, în instanțele de judecată sunt în examinare 16 cauze penale în privința a 27 de polițiști acuzați că ar fi torturat tineri după evenimentele din 7 aprilie 2009. Judecătorii au condamnat până acum, cu suspendare, 29 de polițiști și au achitat alții 34.
***
Patru dintre cei opt judecători de instrucție, care, contrar legii, s-au deplasat la comisariatele de poliție pentru a elibera mandate de arest pe numele protestatarilor din 7 aprilie 2009, au fost dați afară din sistem. Unul dintre ei, Oleg Melniciuc, a devenit însă președinte al Judecătoriei Râșcani.
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas lapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md