06:48:39 27.12.2024
Stiri

FOTO // Încă 53 de profesori din UTA Găgăuzia, Dubăsari, Taraclia, Cahul și Bălți merg în România pentru a participa la cursuri de perfecționare a predării limbii române în școlile minorităților naționale

Actualitate 11.07.2024 10:40 Vizualizări26019 Autor: Ziarul National
FOTO // Încă 53 de profesori din UTA Găgăuzia, Dubăsari, Taraclia, Cahul și Bălți merg în România pentru a participa la cursuri de perfecționare a predării limbii române  în școlile minorităților naționale

Un grup de 53 de profesori de limba română din UTA Găgăuzia, raioanele Dubăsari, Taraclia, Cahul și municipiul Bălți vor participa la cursuri de perfecționare a modalităților de predare a limbii române, care se vor desfășura în România, în perioada 17 – 31 iulie curent.

Cursurile de formare profesională sunt organizate la inițiativa Ministerului Educației și Cercetării (MEC) și al Ambasadei României la Chișinău, cu suportul Ministerului Educației al României.

Cursurile se vor desfășura la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Pe parcursul a două săptămâni, profesorii vor avea ocazia să-și aprofundeze cunoștințele în domeniul limbii și literaturii române, să participe la prelegeri susținute de personalități academice notorii și să se bucure de activități culturale care le vor îmbogăți experiența profesională.

Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a afirmat că în cadrul acestui grup nu sunt doar profesori de limba română, dar și pedagogi de la alte discipline care și-ar dori să predea în limba română: „Acțiunea face parte din strategia noastră națională de a promova educația multilingvă, încercarea de a migra mai multe discipline, în special în școlile din Găgăuzia, în direcția limbii române sau a limbii găgăuze”.

„Vă dorim să aveți parte de două săptămâni frumoase la Iași, să vă întoarceți cu multă energie, îndrăgostiți de România, să descoperiți România și sperăm foarte mult că asta o să contribuie și la nivelul dvs de cunoaștere a limbii și ulterior la decizia de a explora posibilitatea de a preda în limba română”, a menționat Dan Perciun în mesajul său adresat celor 53 de profesori care pleacă în România.

Ambasadorul României în Republica Moldova, Cristian-Leon Țurcanu, a menționat că acesta este cel de-al doilea grup de profesori din Republica Moldova care participă la cursuri de perfecționare în România și și-a exprimat speranța că Programul va continua și anul viitor.

„Vă felicit pentru decizia pe care a-ți luat-o de a vă înscrie în acest Program, care ne este foarte drag pentru că a fost inițiat la Ambasadă. Sunteți al doilea grup care merge în România în cadrul acestui proiect de perfecționare a limbii române și vor mai exista și alte grupuri în viitor. Mă bucur că am beneficiat de sprijin necondiționat din partea unor universități de prestigiu din România care vă găzduiesc. Este un proiect frumos pe care îmi doresc să-l putem continua și în anul viitor și să avem și mai multe locuri pentru cadrele didactice și universitare care vor dori să-și perfecționeze cunoștințele de limbă română. Sper să vă întoarceți din România cu mai multe cunoștințe, cu plăcerea de a fi participat la un program care cred că este deosebit de util și să-i încurajați și pe colegii dvs să participe la edițiile următoare”, a remarcat Ambasadorul.

La eveniment a participat și deputatul Oazu Nantoi, care a afirmat că „astăzi se face un pas întârziat spre normalitate, care se bazează pe aceea că noi toți cetățenii Republicii Moldova trebuie să fin integrați în primul rând lingvistic, și prin integrarea lingvistică să mergem spre coeziune socială, spre acel set de valori comune care trebuie să ne reprezinte pe noi, cetățenii Republicii Moldova”. „Cu cât mai solid va fi acest set de valori comune, cu atât mai multe șanse vom avea să păstrăm pacea și stabilitatea în Republica Moldova și să asigurăm viitorul acestei țări”, a spus Nantoi.

Acesta este al doilea grup de profesori care merge la cursuri de perfecționare organizate în România. Primul grup a fost alcătuit din 57 de profesori care s-au aflat în România în perioada 16 iunie – 10 iulie curent.

Potrivit datelor Ministerului Educației și cercetării, în sistemul educațional al Republicii Moldova sunt încadrați circa 900 de profesori de limba română care predau în 255 de școli alolingve. Pentru a susține acești profesori, MEC întreprinde mai multe măsuri. Astfel, Planul-cadru pentru învățământul primar, gimnazial și liceal pentru anul de studii 2024-2025, aprobat de minister prevede includerea unei ore suplimentare de studiere a limbii române în școlile alolingve, începând din clasa I și până în clasa a XII-a. La acest demers important al MEC va contribui și Conceptul de educație multilingvă, care prevede trecerea treptată la studierea unor discipline de bază și în limba română. Totodată, ministerul alocă anual fonduri pentru editarea manualelor de limba română destinate elevilor alolingvi.

În anul 2023, cu suportul MEC, au fost editate 17.400 de manuale de limba și literatură română pentru clasele a V-a și a VII-a. La începutul anului 2024, au fost tipărite 28.100 de manuale pentru elevii din clasele VIII, IX, X și XII. De asemenea, unele instituții de învățământ, cu ajutorul autorităților locale și al MEC, deschid clase cu predare în limba română. Un exemplu în acest sens este Liceul Teoretic „Mihail Ciachir” din mun. Ceadîr-Lunga, care, pe lângă cele patru clase primare deja existente, va deschide, începând cu 1 septembrie 2024, prima clasă a V-a, asigurând astfel continuarea studiului limbii române în această școală.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
23.12.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Perspectiva unui PSD...

20.12.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // O carte ca eveniment...

16.12.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Delirul imperial îna...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md