20:57:09 22.11.2024
Stiri

CINCI trăsături pe care le moștenim de la mamă, potrivit cercetătorilor. Ce luăm de la tată

Actualitate 27.07.2020 07:31 Vizualizări3334 Autor: Ziarul National


CINCI trăsături pe care le moștenim de la mamă, potrivit cercetătorilor. Ce luăm de la tată

Ştiinţa mostenirii genetice este complicata, spune Dawn Allain, consilier genetic autorizat si director al Centrului Medical Wexner din cadrul Universitatii de Stat din Ohio, citat de Reader's Digest.

Totusi, este distractiv sa ne punem intrebari. Cu toate ca oamenii de stiinta inca nu au foarte multe raspunsuri detaliate, ei detin o serie de informatii de baza legate de trasaturile transmise genetic de la mama si tata catre copii.

Intai insa, trebuie sa intelegem "mecanica" transmiterii anumitor gene.

Cum mostenim trasaturile de la parintii nostri

"Exista trei moduri principale. Prima este printr-o gena dominanta. De exemplu, culoarea ochilor caprui - daca oricare dintre parinti are aceasta gena dominanta, ea va fi transmisa catre copil", a explicat dr. Allain.

"A doua modalitate este printr-o gena recesiva - ambii parinti trebuie sa aiba aceasta gena pentru ca ea sa se transmita la copil. De exemplu, daca avem ochi albastri, ambii parinti trebuie sa poarte o astfel de gena, chiar daca culoarea ochilor lor nu este albastra."

"In sfarsit, exista trasaturi legate de cromozomul X, care se gasesc doar prin el si sunt transmise doar pe cale materna", a specificat medicul.

Ce trasaturi mostenim de la mama

Capacitatea de a slabi

Exista doua tipuri de grasimi in corpul uman: cea bruna "buna", care creste metabolismul si ne ajuta sa mentinem o greutate sanatoasa, si grasimea alba "rea”, care poate provoca obezitate sau alte boli grave.

Toata lumea detine o parte din fiecare tip, dar volumul de grasime bruna si calitatea metabolismului se mostenesc de la mama, potrivit unui studiu publicat in Nature Communications.

Capacitatea de concentrare

Daca mama are niveluri mai scazute de serotonina, o substanta chimica din creier care influenteaza dispozitia, atunci sunt mai multe sanse ca cel mic sa dezvolte tulburare de hiperactivitate cu deficit de atentie, potrivit unui studiu publicat in JAMA Psychiatry.

Ridurile de expresie

Felul in care imbatranim este determinat de gene pe care le mostenim pe cale materna. Factorii de mediu precum expunerea la soare, fumatul sau o dieta nesanatoasa pot provoca daune ADN-ului mitocondrial, dar o parte din "daune" pot fi mostenite oricum de la mama, potrivit unui studiu publicat in Nature.

Cu cat ADN-ul mitocondrial sufera mutatii, cu atat imbatranim mai repede si ne apar riduri de expresie sau fire de par alb.

Starea de spirit

Mamele pot influenta starea de spirit a copiilor lor. Sistem corticolimbic din creier, care controleaza reglarea emotionala si joaca un rol in tulburarile de dispozitie, se transmite mai degraba de la mame la fiice decat de la mame la fii sau de la tati la copii, potrivit unui studiu publicat in The Journal of Neuroscience.

Memoria

De ceva vreme se stie ca un istoric familial al bolii Alzheimer creste semnificativ riscul de aparitie a bolii a unui membru mai tanar, dar un nou studiu, publicat in Biologic Psychiatry, a descoperit ca riscul genetic provine in primul rand de la mame.

Ce trasaturi mostenim de la tata

Felul in care luam in greutate

In timp ce mama ne ajuta cu grasimea bruna, tatal este responsabil pentru volumul de grasime alba din organism, potrivit unui studiu din Nature Communications. De asemenea, cantitatea de grasime depozitata in jurul organelor este dictata tot de genele paterne.

Inceperea pubertatii

Pubertatea si toate reperele distractive care vin impreuna cu ea - cum ar fi acneea, modificarea vocii sau inceperea ciclului menstrual - este influentata de genetica ambilor parinti, dar daca ea incepe inainte de varsta de opt ani la fete si de noua ani la baieti, inseamna ca micutii au avut anumita gena a tatalui, scrie un studiu publicat in New England Journal of Medicine.

Genul copiilor nostri

Evident, genele celor doi parteneri determina sexul copiilor, dar, la randul lor, genele de sex pe care le transmit ei se mostenesc preponderent de la tati.

Un barbat cu multi frati are mai multe sanse sa aiba fii, in timp ce un barbat cu multe surori este predispus sa aiba fiice, potrivit unui studiu publicat in Biology Evolutionary.

Probleme de fertilitate

Fertilitatea unei femei poate fi afectata de o gena pe care a mostenit-o de la tatal ei, potrivit unui studiu publicat in Science.

Intr-o celula normala, o portiune denumita centrioli este eliminata ca parte a procesului de dezvoltare naturala. Cu toate acestea, daca centriolele nu sunt eliminate - de multe ori din cauza unei disfunctii genetice, transmise de tata - atunci femeia este sterila, au explicat cercetatorii.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md