04:01:00 23.11.2024
Stiri

RAPORT // 40 de școli și 18 grădinițe din capitală ar trebui ÎNCHISE

Social 11.12.2013 14:01 Vizualizări2708 Autor: Polina Cupcea


RAPORT // 40 de școli și 18 grădinițe din capitală ar trebui ÎNCHISE informatiadealba.ro

Fiecare a cincea instituție preuniversitară din municipiul Chișinău nu dispune de autorizaţie sanitară de funcţionare, iar peste 80% din cantinele școlare nu au îndeplinit prevederile prescripțiilor sanitare. Aceste date se conțin într-un raport pentru anul de studii 2013-2014 elaborat de către Centrul de Sănătate Publică din mun. Chișinău.

Un număr de 40 de școli din 171 (Râşcani -15, Botanica – 7, Centru – 7, Buiucani – 6, Ciocana – 5) din învăţământul primar, gimnazial şi liceal din Chișinău nu corespund normelor sanitare. În aceeași situație se află și 18 grădinițe (Râşcani - 9, Botanica – 5, Ciocana – 2, Buiucani 1, Centru – 1) din capitală, iar 81,5% din cantinele şcolare nu țin cont de prescripţiile sanitare.

„În cantinele de la aceste grădinițe nu există o secție de prelucrare primară a cărnii și peştelui, fructelor și legumelor, lipsesc fișele tehnologice pentru prepararea bucatelor. Bucătarii nu sunt instruiți, iar apa caldă curentă sub presiune în cantităţile suficiente nu există. De exemplu, blocul alimentar al grădiniței nr. 38 din Chișinău, care se află în clădirea Liceului „Miguel de Cervantes”, este asigurat cu apă caldă curgătoare, iar peste un coridor este secția de prelucrare a veselei din cadrul liceului (aici se alimentează mai mult de 400 de elevi) și funcționează doar un singur boiler de apă. Cum credeți, satisface necesitățile de apă caldă acest boiler?”, a întrebat autorul raportului, șeful Secției igiena copiilor şi adolescenţilor, Iurie Cojocaru.

Aceleași probleme le au și instituțiile preuniversitare din mun. Chișinău. „O problemă primordilală este lipsa apei calde curgătoare sub presiune, inclusiv în blocurile alimentare. Cantinele școlare nu dispun de contracte cu laboratoarele autorizate pentru determinarea inofensivităţii produselor, iar contractele existente cu laboratorul ÎM „Piaţa Centrală” determină doar indicii organoleptici, ceea ce este insuficient pentru determinarea inofensivității produselor gata”, a mai adăugat Cojocaru.

Direcția Generală Educație, Tineret și Sport (DGETS) a Consiliului municipal Chişinău cunoaște această situație, dar susține că nu există suficiente resurse financiare ca să redreseze situația. „Dacă 40 de școli și 18 grădinițe nu au autorizație sanitară, conform legislației, aceste instituții trebuie închise. Atunci, ce să facem cu acești copii? Această situație o avem de mulți ani și oricât de mult ne-am dori ca totul să fie ideal, peste noapte nu putem să îmbunătățim situația, deoarece cunoaștem cu toții ce finanțe avem”, a afirmat Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb, șefa DGETS.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md