27 de membri ai grupării criminale „Makena”, condamnați la pușcărie în Belgia
Tribunalul oraşului Namur din Belgia i-a condamnat la închisoare pe 27 de membri activi ai organizaţiei criminale „Makena”. Aceștia au primit în total 93 de ani de detenţie şi amenzi în sumă de peste 135 de mii de euro. La pronunţarea sentinţei, doar trei dintre inculpaţi erau prezenţi în instanţă, ceilalţi fiind anunţaţi în căutare internaţională. Tribunalul a mai dispus să fie distruse actele false ridicate de la interlopi şi obiectele folosite la comiterea infracţiunilor.
Unii dintre inculpaţi aveau antecedente penale în Republica Moldova, iar alţii erau învinuiţi de comiterea crimelor deosebit de grave pe teritoriul Elveţiei şi Franţei, fiind subiecţi ai mandatelor de arestare europene. ADN-urile acestora au fost găsite pe obiectele sustrase şi în maşinile cu care aceştia săvârşeau infracţiunile.
Potrivit procurorilor europeni, activitatea organizaţiei criminale pe teritoriul Belgiei era dirijată din Republica Moldova de liderul acesteia, Vladimir Moscalciuc, alias „Makena”, care la momentul comiterii crimelor îşi ispăşea pedeapsa în unul din penitenciarele moldovenești. Acesta avea complici rezidenţi în Belgia. Pe teritoriul statului acționau grupuri de hoți care ulterior împărțeau prada potrivit regulilor organizației. Gruparea „Makena” îi asigura pe infractori cu mașini, acte false și obiecte pentru înfăptuirea infracțiunilor.
Potrivit Procuraturii Federale a Regatului Belgiei, în 2008 membrii gruparii au comis sistematic sustrageri din locuinţe, furturi de automobile, precum şi traficau clandestin criminali. Obiectele sustrase erau colectate și vândute, iar banii erau transferați în Republica Moldova. Unul dintre membrii organizaţiei criminale avea sub acoperire o agenţie de transport, cu sediul în Republica Moldova. Având mai multe microbuze, acesta ajuta la intrarea conaţionalilor pe teritoriul Belgiei şi organiza transportarea bunurilor furate.
Destructurarea organizaţiei criminale „Makena” a fost posibilă datorită unei strânse colaborări între Procuratura Generală a Republicii Moldova și procurorii italieni şi belgieni. Amintim că, în aprilie 2012, au fost condamnați alți 11 membri ai organizaţiei criminale „Makena”, fiindu-le stabilite pedepse cuprinse între 12 şi 20 de ani de detenție. Cauza penală a fost declanşată la începutul anului 2010, ca urmare a plângerilor unor deţinuţi, care reclamau că ar fi fost şantajaţi prin aplicarea violenţei şi ameninţați cu moartea pentru a achita sume impunătoare de bani.
Centrale electrice cu turbine pe gaz, oferite R. Moldova de către Uniunea Europeană: CSE a activat și Mecanismului de Protecție Civilă al UE în vederea asigurării securității energetice
DOC // Guvernul COMPENSEAZĂ creșterea tarifului la energie electrică pentru agenții economici din sectorul alimentar și din industria prelucrătoare: Până la 50% din creșterea tarifului la energia electrică, pe o perioadă de 3 luni
Maia Sandu, răspuns pentru separatistul Krasnoselski, care „distorsionează realitatea”: „Originea crizei nu este la Chișinău, ci la Moscova, care trebuie să vină cu soluții reale pentru această problemă”