10:22:20 27.04.2025
Stiri

23 august 1939 - 78 de ani de la RAPTUL Basarabiei: Pactul care a ciopârțit România

Știri 23.08.2017 12:18 Vizualizări2363
23 august 1939 - 78 de ani de la RAPTUL Basarabiei: Pactul care a ciopârțit România Wikipedia

Un tratat de neagresiune încheiat între Uniunea Sovietică și Germania nazistă, pe 23 august 1939 la Moscova, numit și pactul Ribbentrop-Molotov, a împărțit sferele de influență între sovietici și naziști în Europa și a separat Basarabia de România.

La 78 de ani de atunci, Basarabia continuă să fie separată de Țara-Mamă.

Pe 26 iunie 1940, România a primit un ultimatum din partea Uniunii Sovietice, prin care se cerea evacuarea administrației civile și a armatei române de pe teritoriul dintre Prut și Nistru, cunoscut ca Basarabia, și din partea nordică a regiunii Bucovina. În cazul în care retragerea nu s-ar fi făcut în termenul impus de patru zile, România era amenințată cu războiul.

Din cauza presiunilor conjugate ruso-germane venite de la Moscova și de la Berlin, administrația și armata română s-au retras pentru a evita războiul.

CITIȚI și DOCUMENTAT: Ce pierderi umane a avut Basarabia pe timpul ocupației sovietice. Cifre DUREROASE

În cea mai mare parte a teritoriului ocupat, sovieticii au proclamat RSS Moldovenească, iar partea sudică a Basarabiei, Bugeacul, și nordul Bucovinei au fost alipite la RSS Ucraineană. Odată cu proclamarea RSS Moldovenești, RSSA Moldovenească, republică autonomă „moldovenească” de la răsărit de Nistru, a fost împărțită între cele două republici sovietice vecine, Moldova sovietică și Ucraina.

Ocupația sovietică a fost întreruptă, pentru scurtă vreme, în 1941, după ce România alături de Germania a declanșat operațiunile militare de eliberare a teritoriilor ocupate de URSS ca parte a Operațiunii Barbarossa, dar teritoriile au fost în cele din urmă ocupate de sovietici în 1944.

După ocupație, au urmat deportările și foametea organizată, acțiuni de deznaționalizare a spațiului dintre Prut și Nistru, iar consecințele acestora se resimt și astăzi.

După unele surse, pe toată durata de existență a URSS-ului, aproximativ 2 344 000 de persoane originare din Basarabia, Bucovina de nord și RSSA Moldovenească au fost victime ale arestărilor, persecuțiilor politice, deportărilor, condamnărilor la muncă silnică, 703 000 dintre ei pierind.

Autor:
Stiri relevante
Top stiri

Sondaj
Credeți că lupta împotriva corupției mari va fi impulsionată prin comasarea Procuraturii Anticorupție și PCCOCS?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte