2016 - anul MAIMUȚEI? Nu, nu. Anul FASOLEI!
După cum calendarul chinezesc ne oferă perspective în anul care vine, la fel și Națiunile Unite au calendarul său, iar 2016 a fost recent declarat Anul Internațional al Boboaselor. Adică al fasolei, lintei, bobului năut și mazărei, pe înțelesul nostru.
Ce ne așteaptă în Anul Fasolei?
1. Nivelul de bunăstare a populației nu va spori suficient, iar alimentația nutritivă și sănătoasă va rămâne la ordinea de zi a părinților, medicilor, bucătarilor și altor specialiști în domeniu. Țările în curs de dezvoltare înscriu aproximativ 75% boboase în alimentația zilnică a populației, în comparație cu 25% în cele înalt dezvoltate. Și asta e de bine, deoarece boboasele sunt nu doar sănătoase, dar și bogate în proteină. Faceți comparație: fasolea conține 20-25 % proteină, iar carnea – 30-40%. Nu este greu să înlocuim carnea cu boboase pentru a obține acelaș aport de proteine sațioase.
2. Nivelul de șomaj, mai ales în regiunile rurale, va rămâne înalt, fără locuri noi de muncă. Pentru fermieri și țărani boboasele prezintă o cultură importantă, mai ales pentru femei, care reprezintă cea mai mare parte a forței de muncă în agricultură. Atunci când vine vremea fasolelor, femeiele sunt cele care se pricep mai bine la semănat, cules, bătut, curățat, vânturat și păstrat pentru iarnă. Nemaivorbind de gătit! Prețurile mondiale la fasole, bob și mazăre sunt de două-trei ori mai înalte decât la cereale și oferă oportunități financiare pentru fermierii antreprenori, iar procesarea fasolei (uscare, ambalare, etichetare, conservate) sporește prețul pâna la 10 ori, oferind locuri de muncă și surse de venit pentru toți doritorii.
3. Prețul la medicamente, suplimente și vitamine va rămâne înalt, iar polița de asigurare va continua să asigure doar minimul necesar. Prevenirea maladiilor e mai ieftină, decât tratarea lor. Or, boboasele sunt adevărați soldați apărătorii ai sănătaății noastre. De două-trei ori mai bogată în proteină decît grâul și orezul, fasolea conține multe microelemente, amino acizi esențiali, vitamina B și fibre solubile. Sunt excelente în reglarea colesterolului, a digestiei, tensiunii arteriale, iar conținutul înalt de fier și zinc le pune pe piedestal în prevenirea anemiei la femei și copii. Mai mult, boboasele nu conțin gluten, deci sunt perfecte pentru consum la persoanele care sufera de celiachie și intoleranță la gluten.
4. Seceta din 2015, chiar dacă nu se va repeta, va continua să răsfrângă efectele sale asupra culturilor, iar nivelul apelor subterane va rămâne scăzut. Soiuri noi de fasole permit țăranilor de a obține recolte bune chiar în cei mai secetoși ani, atunci când majoritatea altor culturi eșuează. Iar din roada obținută fermierii pot păstra semințe pentru anul următor. Într-o țară ca Moldova, cu nivel scăzut de precipitații anuale, fasolea a fost mereu o cultură bine adaptată la secetă. Faceți comparație: un kilogram de mazăre sau linte necesită 50 de litri de apă, pe când un kilogram de carne de pui necesită 4,325 litri de apă, iar un kilogram de carne de vită cere 13,000 litri (13 tone) de apă înainte să ajungă pe masa noastră. Cum e mai simplu să hrănești o țară însetată? Din bob și linte sau din carne de vită??
5. Solurile Moldovei vor continua să sufere de erozie, malnutriție și otrăvire cu fertilizanți sintetici. Ca alternativă, boboasele poartă calități unice de a fixa azotul din aer, prin asta îmbogățind solul și evitând dependența de chimicale. Mai mult, rădăcinile fasolelor promovează biodiversitatea solului, creând un rai adevărat pentru bacterii, gândăcei și insecte cu adevărat folositoare. Este motivul din care fermierii ecologici cultivă boboasele permanent pe câmpurile sale, fie pentru consum uman, pentru hrană la animale sau pentru îngrășarea solului, prin asta păstrând culturile sale curate și fără reziduuri chimice. În agricultura ecologică boboasele se mai cresc și între rândurile de legume și fructe, ca parte a rotației culturilor. În rezultat, problemele cu bolile și dăunătorii agricoli, dar și cele legate de eroziunea solului sunt reduse la maximum.
6. Anul Fasolei 2016 sub egida Națiunilor Unite vine să adreseze aceste aspecte ale mediului, sănătății și bunăstării sociale pe glob, iar fiecare dintre noi, vrem noi sau nu, vom fi parte a fenomenelor globale. O nutriție mai sănătoasă, bazată pe produse locale și ecologice, ne va ajuta nu doar să susținem producătorii autohtoni, dar și să contribuim la un consum mai cumpătat și mai echilibrat al resurselor care ne înconjoară.
Campania EcoLocal 2016 va oferi Master Class-uri și rețete folosind ingrediente autohtone, inclusiv boboase, și informație privind sursele de produse ecologice din țară.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania