16 octombrie - Ziua Mondială a Pâinii. Care este cea mai bună pâine recomandată de somelierii de pâine
În fiecare an, în data de 16 octombrie, oameni din întreaga lume se adună pentru a sărbători un produs esențial al dietei umane – pâinea.
Ziua Mondială a Pâinii este dedicată celebrării pâinii ca simbol global al hranei de bază.
Când vine vorba despre acest aliment ne vine imediat în minte întrebarea „care este cea mai bună pâine?” sau „cum putem ști care este cea mai bună pâine?”.
Răspunsul îl dă chiar prima româncă somelier de pâine, pe nume Lara Schuetz.
„Aceasta este întrebarea care mi se pune cel mai des. Nu este ușor să găsim un răspuns – căci chiar și specialistului îi este greu să pună acest atribut, bun, pe un produs. Pentru că dacă nu e bun, este rău, și o astfel de împărțire in aceste categorii nu este conformă cu realitatea.
În lume există pâine de multe feluri: pâine cu maia, pâine cu drojdie, pâine cu maia și drojdie, pâine nedospită, ori chiar pâine cu praf de copt, cum e la irlandezi. Este vreuna dintre aceste pâini mai bună ori mai rea decât cealaltă? Cu siguranță, nu.
Ce poate să difere este calitatea pâinii – iar pentru analiza calității avem metode științifice. Cum recunoaște consumatorul o pâine de calitate? Cu greu, dacă nu este educat. Dar se poate educa în primul rând purtând discuții cu oamenii avizați care produc și vând pâinea.
Încurajez pe toată lumea să ceară detalii despre pâine la brutărie, despre ingrediente, ori metodă. Ori, dacă aveți ocazia să întâlniți un somelier de pâine, ascultați ce are de zis. Apoi, îi încurajez pe consumatori să încerce diverse tipuri de pâine și să decidă singuri ce li se potrivește. Și, desigur, să își caute un brutar ori o brutărie de încredere – este cel mai important ”, spune Lara Schuetz, într-o postare pe o rețea socială, potrivit g4food.ro.
Lara Schuetz este prima româncă somelier de pâine, absolventă a Akademiei Weinheim din Germania, singura instituție de învățământ din lume care oferă aceste cursuri cu durată de 1 an.
Cum se numește pâinea în alte țări
-Baguette, în Franța (este o pâine clasică, lungă și crocantă).
-Brioche, tot în Franța (o pâine pufoasă, dulce, îmbogățită cu unt, zahăr și ouă).
-Ciabatta, în Italia (o pâine albă, cu crustă crocantă și o textură aerată).
-Naan, în India (o pâine plată, moale și coaptă la cuptor tandoori).
-Sourdough, în SUA și Europa (o pâine cu maia, fermentată natural).
-Rye Bread, în Europa de Nord (o pâine densă din făină de secară, celebră în Scandinavia și Germania).
-Pita, în Orientul Mijlociu (o pâine rotundă și plată, umplută deseori cu diverse ingrediente).
-Tortilla, în America Latină (o pâine subțire de porumb sau făină de grâu, folosită în bucărăria mexicană).
-Injera, în Etiopia (o pâine subțire și spongioasă, făcută din făină de teff).
-Lavash, în Caucaz, Asia Centrală (o pâine subțire, tradițională în Armenia și alte țări din regiune).
Povestea TRAGICĂ a celor mai cunoscuți cvintupleți din lume: Cele cinci fetițe, separate de familie și expuse ca la grădina zoologică
Moartea misterioasă a geniului Eminescu sau cine a vrut să îl facă nebun?
FOTO // Drumul LUNG al unui test pentru COVID-19, rezultatele căruia sunt gata în cel puțin opt ore: Cum decurge o zi de muncă a angajaților de la laboratorul virusologic al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică