13 lucruri pe care nu le știai despre SOMN


Visatul este una dintre experiențele cele mai misterioase și interesante din viața noastră. În timpul Erei Romane au fost chiar prezentate unele vise Senatului Roman pentru a fi analizate și interpretate, pentru că erau considerate mesaje venite de la zei. Cei care interpretau visele însoțeau liderii militari în bătălii și campanii. În afară de aceasta, este cunoscut faptul că mulți artiști au primit ideile creative în visele lor. Dar ce știm, de fapt, despre vise?
1. Uităm 90% din ceea ce visăm
2. Orbii, de asemenea, visează
Oameni care au devenit orbi după naștere pot vedea imagini în visele lor. Oamenii care se nasc orbi nu văd nicio imagine, dar au vise la fel de vii, care implică alte simțuri ale lor: sunet, miros, atingere și emoție.
![]() |
3. Toată lumea visează
|
Fiecare om visează (cu excepția cazurilor de tulburare psihologică extremă). Dacă crezi că nu visezi - te înșeli, doar uiți visele.
![]() |
4. În visele noastre vedem doar fețele oamenilor pe care îi știm sau i-am văzut cel puțin o dată.
|
Mintea noastra nu inventează fețe, în visele noastre vom vedea fețe reale pe care le-am văzut în timpul vieții noastre, multe dintre ele nici măcar nu ni le mai aducem aminte. Vedem sute de mii de chipuri pe tot parcursul vieții noastre, așa că avem o sursă nesfârșită de caractere pentru creierul nostru pentru a le utiliza în timpul viselor noastre.
![]() |
5. Nu toată lumea visează în culori
|
12% din oameni visează numai în alb/negru. Studii realizate între 1915-1950 au susținut că majoritatea viselor erau în alb/negru, însă după 1960, rezultatele au început să se schimbe, datorită TV-urilor și publicațiilor color, ajungând azi ca doar 4,4% din oamenii sub 25 de ani să mai viseze în alb/negru.
6. Visele au „emoții”
Anxietatea este cea mai întâlnită emoție pe care o trăim în vise. Emoțiile negative sunt mai frecvente decât cele pozitive.
![]() |
7. Putem avea de la 4 până la 7 vise într-o noapte
|
8. Și animalele visează
9. Paralizia corpului
Mișcarea rapidă a ochilor (REM-ul) în somn este o etapă normală a somnului caracterizată prin mișcări rapide ale ochilor. La un adult, faza REM-ului ocupă de obicei 20-25% din somnul total, aproximativ 90-120 de minute de somn pe noapte. În timpul somnului REM, corpul este paralizat de un mecanism din creier pentru a preveni mișcările care apar în vis. Cu toate acestea, este posibil ca acest mecanism să fie declanșat înainte, în timpul, sau după somnul normal în timp ce creierul se trezește.
![]() |
10. Influențarea visului
|
Mintea noastra interpretează stimulii externi. Acest lucru înseamnă că, uneori, în visele noastre auzim un sunet din realitate, iar mintea noastră îl include într-un vis.
11. Barbații și femeile visează diferit
Aproximativ 70% dintre personajele din visul unui bârbat sunt alți bărbați. Pe de altă parte, visul unei femei conține aproape un număr egal de bărbați și femei. În afară de asta, bărbații au, în general, mai multe emoții agresive în visele lor decât femeile.
12. Visele precognitive
Avem capacitatea de a vedea în viitor și de a „călători” în viitor prin vis. Rezultatele mai multor studii pe un număr mare de populație indică faptul că între 18% până la 38% din oameni au experimentat cel puțin un vis precognitiv și 70% s-au confruntat cu un deja vu. Procentul de persoane care cred în posibilitatea viselor precognitive, este chiar mai mare - de la 63% pana la 98%.
13. Există și vise lucide
În aceste vise, spre deosebire de starea normală de visare, persoana are abilitatea de a deveni conștientă îin timpul visului și de a prelua controlul activ asupra acțiunii visului.
Sursa: secretele.com















































































