10 strategii folosite de nutriționiști pentru a nu se îngrășa
Și nutriționiștii au pofte, la fel ca orice om, indiferent de greutate. Însă grija în alimentație ține departe de ei kilogramele în plus. Mai mult, potrivit lyla.ro, au și unele strategii care-i ajută să nu se îngrașe.
1. Redobândește controlul asupra organismului tău
Sa presupunem că ești la masă și ai farfura plină de bunătăți. Oprește-te din mâncare înainte să termini tot din farfurie. Chiar dacă ai putea să mănânci mai mult, chiar tot și eventual încă o porție, ia tu decizia de a înceta să mănânci când consideri că e suficient. Faptul că refuzi poftele culinare ale minții îți va oferi un sentiment de control asupra propriului corp.
2. Pune jos tacâmul între înghițituri
Mulți dintre oamenii supraponderali sau obezi mănâncă pe nerăsuflate. Însă tocmai acest fel de a mânca predispune la îngrășare pentru că, într-o perioadă scurtă de timp, este ingerată mai multă mâncare decât ar trebui, iar creierul uman are nevoie de aproximativ 20 de minute pentru a procesa și a transmite senzația de plin restului corpului. Nutriționiștii știu că mâncatul repede favorizează îngrășarea, așa că ei optează pentru îmbucături mici, mestecate pe îndelete. Mai mult, după fiecare îmbucătură, lasă jos tacâmul. Astfel câștigi secunde importante în timpul mesei care te ajută să savurezi mâncarea, dar și să ții departe kilogramele în plus.
3. Evaluează-ți foamea
Pe o scară de la 1 la 10 (maximum), cât de foame îți este? Stabilește 1 pentru când ești plină, 7 pentru când ți-e foame și 10 când ești lihnită. Când ai impresia că ți se face foame, evaluează-ți starea și dă-i o notă. Orice sub nota 7 mai poate aștepta 30 de minute sau chiar mai mult până la următoarea masă.
4. Nu-ți uita obiectivul
Ai slăbit sau vrei să slăbești pentru ce? Pentru sănătate, pentru a arăta mai bine, pentru nunta de peste patru luni?! Oricare ar fi motivul (deși sănătatea este întotdeauna cel mai sustenabil motiv), adu-ți aminte de ce vrei să slăbești atunci când simți că te ia o poftă și-ți vine să dai iama în gogoși cu ciocolată.
5. Micșorează-ți porțiile
Scapă de farfuriile mari din casă. Pune-le deoparte pentru musafiri și servește mâncarea întotdeauna în farfurii mici. În felul acesta vei mânca mai puțin, chiar dacă îți umpli ochi farfuria mică. Mai mult, există și un efect psihovizual care contribuie la senzația de sațietate: întotdeauna vei fi mai sătulă după o farfurie mică și plină de mâncare decât după aceeași cantitate de alimente pusă într-o farfurie mare.
6. Hidratează-te
Te-a luat foamea? Bea apă. Corpul uman confundă senzația de sete cu foamea. Așa că, atunci când simți că te ia foamea, bea două pahare de apă și așteaptă 10-20 de minute măcar. Dacă tot îți va fi foame, înseamnă că organismul tău chiar cere de mâncare.
7. Așteaptă
Când ți se face foame, nu scoate imediat mâncarea pe masă. Asigură-te că nu se află în fața ochilor tăi, bea niște apă și așteaptă 10 minute, timp în care încearcă să te relaxezi. S-ar putea ca după 10 minute hormonii care asigură senzația de sațietate să se reactiveze și foamea să fi fost doar o poftă de moment.
8. Porționează gustările
Ai luat covrigei, migdale, iaurturi și orice altfel de alimente care pot reprezenta o gustare. Porționează tot ce ai cumpărat la vrac sau în pungi mari. Spre exemplu, alunele de pădure, midgalele sau alte semințe porționează-le în 50 de grame, adică exact cât poți cuprinde în pumn, și înfășoară-le în staniol sau pune-le în punguțe separate. Astfel, după ce mănânci o punguță, știi că este suficient, nu riști să termini tot bolul într-o singură seară, în fața televizorului.
9. Pleacă de lângă tentații
Poate ești afară, în oraș, poate ești la locul de muncă, dacă nu vrei să calci strâmb, pleacă din locul unde se găsesc tentațiile. Nu aștepta pe cineva în fața unei patiserii, iar dacă este ziua unui coleg și acesta a adus prăjituri, urează-i „La Mulți Ani!” și îndepărtează-te cu delicatețe de platourile cu dulciuri.
10. Concentrează-te pe produse sănătoase
Fructe, legume, semințe, carne macră, produse din făina integrală... Orice ar fi, umpleți bucătăria și cămara cu produse cât mai sănătoase din punct de vedere nutrițional, nu cu produse încărcate caloric, dar nule din punctul de vedere al nutrienților.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania