Vlad Filat a EPUIZAT toate căile de atac din R. Moldova: „Își va găsi dreptatea la CtEDO”
Fostul premier Vlad Filat, condamnat la nouă ani de închisoare pentru trafic de influență și corupere pasivă, a epuizat toate căile de atac naționale, după ce Curtea Suprema de Justitie (CSJ) a respins astăzi recursul în anulare declarat de avocații săi, declarându-l inadmisibil.
Cei cinci judecători de la CSJ care au pus punct în dosarul Filat sunt Nicolae Gordilă, Elena Covalenco, Iurie Diaconu, Liliana Catan și Ion Guzun, transmite zdg.md.
„Cel mai regretabil e faptul că domnul Filat va fi izolat de societate. Eu cred în continuare că magistrații au comis o încălcare gravă prin faptul că l-au condamnat ilegal și acesta își va găsi dreptatea la CtEDO. Urmează mai multe acțiuni pe care le vom pune în aplicare. Avem un plan pe care îl vom implementa din 2018. Din acest plan face parte comunicarea cu comunitatea internațională, dar și publicarea mai multor acte din dosar care scot la iveală acele ilegalități făcute în dosarul lui Filat”, a comentat pentru TV8 decizia CSJ Igor Popa, avocatul lui Vlad Filat.
Popa mai declara, ieri, într-un interviu pentru „Ziarul de Gardă” că magistrații de la CSJ mai aveau o șansă „de a repara erorile grave care au fost admise în dosarul fostului premier şi să șteargă pata murdară de pe faţa justiţiei moldoveneşti”.
„Deciziile Judecătoriei Buiucani și Curții de Apel sunt nedrepte și nu pot să cred că CSJ nu va accepta să examineze și remedieze încălcările admise. Dar dacă și acești magistrați ai Curții Supreme nu vor face dreptate, Filat îşi va găsi dreptatea la CtEDO. E regretabil că, până la examinarea cauzei la CtEDO, Vlad Filat va fi izolat. Cine va purta răspundere pentru umilința și execuția publică la care a fost supus?”, întreba avocatul.
Până acum, apărătorii fostului premier au depus două cereri la CtEDO: „La prima cerere depusă în decembrie 2015 de dl Filat, Curtea ne-a invitat să completăm plângerea cu orice alte evenimente care s-au întâmplat și sunt pertinente pentru examinarea cauzei. Ulterior, am mai formulat o cerere de informare suplimentară. Ce ține de cea de-a două cerere, am fost informați că a fost recepționată. De asemenea, după 12 decembrie, vom informa Curtea printr-o cerere suplimentară despre decizia CSJ”.
Menționăm că fostul lider al liberal-democraților, Vlad Filat, a fost reținut pe 15 octombrie 2015, în baza unui denunț depus de primarul de Orhei, Ilan Șor, principalul învinuit în fraudele din sistemul bancar. În mai puțin de un an, Filat a fost condamnat la nouă ani de închisoare, în timp ce Șor a primit abia în vara trecută șapte ani și jumătate de detenție. Totuși, acesta e liber, până la o decizie definitivă a instanței de judecată.
Când ar putea avea loc ceremonia de învestire a Maiei Sandu în funcția de șefă a statului pentru a doua oară
Tiraspolul joacă la aceeași mână cu Moscova: Infrastructura postului ilegal din localitatea Bâcioc, în apropiere de podul peste Nistru, fortificat pentru a efectua controale abuzive asupra mașinilor și cetățenilor
VIDEO // Curtea Constituțională a validat rezultatele alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie: Maia Sandu, președintă a R. Moldova pentru încă un mandat de patru ani