15:04:48 20.04.2024
Stiri

VIDEO // Transnistrenii vor putea primi cetățenia română. Viorel Badea: „Este un mare pas ÎNAINTE”

Știri 11.09.2015 10:41 Vizualizări3719 Autor: Ziarul National


VIDEO // Transnistrenii vor putea primi cetățenia română. Viorel Badea: „Este un mare pas ÎNAINTE”

Pe data de 9 septembrie 2015, Guvernul României a adoptat o Ordonanță de Urgență privind modificarea Legii cetățeniei române, Legea 21/1991, în așa fel încât și românii aflați în comunitățile istorice din teritorii care nu au aparținut niciodată administrativ României să poată primi cetățenia română. Modificările aduse acestei legi nu întrunesc toate cerințele din proiectele legislative depuse, în ultimii ani, în Parlamentul României, dar poate fi un pas înainte către împlinirea visului românilor din comunitățile istorice de a căpăta cetățenia română. Este un pas important către posibilitatea reală oferită românilor din Serbia, Transnistria, Bulgaria, Albania, Macedonia și din alte zone de a deveni cetățeni români, în condițiile în care Legea 21/1991 era extrem de restrictivă pentru ei.

Pentru a înțelege mai bine ce modificări aduce Ordonanța de Urgență adoptată în ședința de Guvern din data de 9 septembrie 2015, trebuie plecat chiar de la textul primului comunicat remis de Guvern pe marginea acestei legi. Se arată în documentul respectiv că, dincolo de posibilitatea „persoanelor care ar putea contribui în mod semnificativ la promovarea imaginii României prin performanțe deosebite în domeniul sportului", cetățenia română se acordă și altor categorii de persoane, și anume: „Cetățenia română poate fi, obținută de către cetățeanul străin sau persoana fără cetățenie care a contribuit în mod semnificativ la protejarea și promovarea culturii, civilizației și spiritualității românești". Aici s-ar putea încadra o mare parte dintre românii care cer cu disperare modificarea legii și care pe vechea formulă legislativă nu puteau dobândi cetățenia română.

Singurul obstacol care mai stă acum în care acordării cetățeniei române celor de care facem vorbire, este apariția unor norme metodologice de aplicare a noilor modificări, deoarece deocamdată se știe cine poate primi, dar nu se știe cum vor fi selecționate acele persoane care au contribuit în mod semnificativ la protejarea și promovarea culturii, civilizației și spiritualității românești.

Senatorul Viorel Badea, inițiatorul singurului proiect legislativ de modificare a legii cetățeniei, care a mai rămas în dezbatere parlamentară, povestește drumul sinuos până la ziua istorică de 9 septembrie 2015 când, în opinia sa, Guvernul României a înțeles nevoia de celeritate în modificarea acestei legi și a decis să o facă prin Ordonanță de Urgență.

În septembrie 2013, senatorul Viorel Riceard Badea și deputatul Eugen Tomac au depus la Senat o „Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea art. 11 din Legea nr. 21 din 1 martie 1991, a cetățeniei române" – propunerea a trecut de Senat, prin aprobare tacită și acum se află în dezbatere la Camera Deputaților. Doar că după ce a intrat pe ordinea de zi a Camerei Deputaților, proiectul de lege s-a împotmolit la Comisia Juridică. Pentru a debloca situația, Badea a inițiat discuții cu toate forțele politice și cu reprezentanți guvernamentali din Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Justiției, cu specialiști în drept internațional și după negocieri prelungite, s-a ajuns la un consens, astfel încât Guvernul să poată emite această OUG. „Eu zic că este un pas înainte în direcția pe care noi am indicat-o atunci când am conceput această inițiativă legislativă, mă bucur că Guvernul României, prin reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și cei ai Ministerului Justiției au înțeles să intre într-un dialog și să își asume concluziile acestui proiect", spune Viorel Badea.

De asemenea, Viorel Badea mai spune că după ce Guvernul a adoptat această OUG, urmează ca legea modificață să fie publicată în Monitorul Oficial al României și, cel mai important, să apară normele metodologice de aplicare, pentru ca să se știe exact cum vor fi selecționați și validați cei care fac obiectul prevederilor legii modificate, mai exact cine sunt cei care cu adevărat au contribuit în mod semnificativ la protejarea și promovarea culturii, civilizației și spiritualității românești

Vă prezentăm, în exclusivitate, în format text și audio, interviul acordat jurnalromanesc.ro, de la Paris, de către senatorul Viorel Riceard Badea:


sursa: http://www.jurnalromanesc.ro/


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md