VIDEO // Traian Băsescu: România a avut noroc de politicieni care NU au speculat nemulțumirea oamenilor pe care să o transforme într-o politică anti-Vest, așa ca în R. Moldova
Ex-președintele României, Traian Băsescu, a reiterat astăzi, în fața studenților de la Universitatea de Stat din Moldova, că unica șansă pentru modernizarea R. Moldova este Unirea cu România și că teritoriul dintre Prut și Nistru nu poate rămâne neutru, așa cum e scris în Constituție, fiindcă R. Moldova nu se află într-o zonă de neutralitate, cu una de securitate, în care va exista mereu o bătălie pentru existență.
Traian Băsescu a declarat, în cadrul unei prelegeri ținute studenților și profesorilor Facultății Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative a Universității de Stat din Moldova cu tema „Republica Moldova între Est și Vest. Șansele modernizării”, că, spre deosebire de R. Moldova, România a avut norocul de politicieni care nu au speculat nemulțumirea oamenilor, vânând voturi, pe care să o transforme într-o politică anti-Vest, așa cum se întâmplă în stânga Prutului.
Și asta chiar dacă procesul de aderare a României la UE a durat 12 ani și a fost unul „cumplit”. Totuși, a spus Băsescu, în momentul în care Bucureștiul semna, în anul 1995, Acordul de asociere cu UE, primea și perspectiva aderării la Uniunea Europeană, ceea ce nu i s-a întâmplat și R. Moldova.
„Prioritatea UE în următorii 20 de ani este integrarea Balcanilor”, a spus Băsescu, adăugând că aderarea R. Moldova la UE nu se regăsește în planurile de la Bruxelles și că politicienii de la Chișinău ar minți oamenii când vorbesc despre integrarea europeană a republicii.
„Singura opțiune a R. Moldova este spre Vest prin Unirea cu România”, a spus Traian Băsescu, aplaudat îndelung de studenți.
Potrivit președintelui de onoare a Partidului Unității Naționale (PUN), națiunea română este divizată astăzi în două state, după voința lui Hitler și Stalin, iar o națiune nu poate avea opțiuni „împotriva propriei sale culturi”, care este diferită de cea din Uniunea Euroasiatică unde este „dictatură, oligarhi, corupție aproape legalizată, iar politica domină viața cetățenului”: „O astfel de opțiune ar condamna R. Moldova la înapoiere”.
Traian Băsescu recunoaște că „Transnistria este o mare problemă”, dar a amintit că granița României a fost pe Nistru, Transnistria fiind alipită R. Moldova, pe fonul dispersării unor teritorii ale Basarabiei. În opinia fostului președinte de la București, problema Transnistriei poate fi soluționată prin negocieri între România, Ucraina, Rusia, UE și SUA.
„Cu ce se vor încheia aceste negocieri, este greu de spus. România va avea obligația să se bată pentru acest teritoriu, susținută și de aliați, dar nu pot garanta nimănui că este suficient. Nici abordarea că, dacă nu-i Transnistria, nu mă interesează Unirea, nu e corectă”, a mai spus Traian Băsescu.
Fostul președinte al României a declarat că nu crede că Federația Rusă va îndrăzni să atace vreun stat membru NATO, comparând bugetele militare - în timp ce Rusia are un buget pentru apărare în 2017 de 57 de miliarde de euro, bugetele statelor UE în acest domeniu este de 228 de miliarde de euro, nemaivorbind de cel al SUA care este de câteva ori mai mare.
Jim Carrey a desenat o caricatură a Melaniei Trump care a pus Twitter-ul pe jar
Cât valorează inelul de logodnă personalizat primit de Maria Sharapova
Cum le-a schimbat trecerea timpului pe cele mai frumoase actrițe de la Hollywood. Imagini vechi de peste 20 de ani